Παράταση για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ μετά το 2013 αναμένεται να ζητήσει η Κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι η ορθή εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και η αποφυγή προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου θα απευθύνει σχετικό αίτημα στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου στη Μαδρίτη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βολιδοσκοπήσει τον αρμόδιο για τις Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπο Όλι Ρεν, αλλά και τους ομολόγους του, για το ενδεχόμενο παράτασης κατά ένα έτος του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%.
Η επιλογή αυτή -στην οποία δεν έχει καταλήξει οριστικά η κυβέρνηση καθώς, όπως λέγεται, διαθέτει συν και πλην- καθίσταται σχεδόν μονόδρομος από τη στιγμή που έγινε φανερό από κοινοτικούς αξιωματούχους πως στις 22 Απριλίου, όταν θα ανακοινωθούν από την Εurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα εμφανισθεί να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο αυτού που έχει δηλωθεί.
Εν ολίγοις, αντί για 12,7%, το έλλειμμα θα ανέλθει πάνω από το 13%. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος θα περιληφθούν και στην Εαρινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Μαΐου.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η ανακοίνωση ενός τέτοιου στοιχείου τινάζει στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κυρίως εάν ληφθεί υπόψη ότι και η ύφεση αναμένεται πιο μεγάλη από το 2% που είναι ο τελευταίος υπολογισμός. Όμως, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές -και συνομολογούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου- η ανακοίνωση της 22ας Απριλίου θα προκαλέσει νέα αναταραχή στις αγορές και θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, αφού τα επιτόκια δανεισμού θα εκτοξευθούν σε νέα ύψη, έχοντας χάσει και το τελευταίο ανάχωμα που ήταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, μια χρονική επιμήκυνση του Προγράμματος κατά ένα έτος -αντί να ολοκληρωθεί με το τέλος του 2012, να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013- θα μπορούσε να προσφέρει μια ανάσα και να καταστήσει εκ νέου εφικτό τον στόχο, που υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται ουτοπικός και δεν πείθει τις αγορές. Μάλιστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου, «κι άλλες χώρες έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο και το έχουν πάρει, ενώ ας μην ξεχνούμε ότι το όριο του 2012 το θέσαμε εμείς».
Βέβαια, είναι μάλλον αμφίβολο, λένε οι ίδιες πηγές, ότι η Κομισιόν θα αντιδράσει θετικά στις ελληνικές βολιδοσκοπήσεις, καθώς θα θεωρηθεί κακό προηγούμενο. Έτσι, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου, παράγοντες των Βρυξελλών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στο ΔΝΤ ταυτοχρόνως με την ανακοίνωση των στοιχείων της Εurostat, στις 22 Απριλίου.
Όπως εξηγούσαν, αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να προετοιμάσει το έδαφος - να δει, δηλαδή, κατά πόσον μπορεί να αντλήσει από τις αγορές τα δισ. που απαιτούνται για τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαΐου και να πράξει αναλόγως, να διαπραγματευθεί με το επιτελείο του Ταμείου και να υπάρξει και το χρονικό περιθώριο ώστε να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός προς το ΔΝΤ ευρωπαϊκός μηχανισμός των διμερών δανείων από χώρες της Ευρωζώνης.
No comments:
Post a Comment