16.4.10

Γ. Χατζημαρκάκης: Ανησυχία στη Γερμανία από την επιστολή Γ. Παπακωνσταντίνου

H Γερμανία «δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια, αλλά αν ζητηθεί βοήθεια είναι έτοιμη να συμβάλει», είπε μιλώντας στο naftemporiki.gr ο ευρωβουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ανέφερε ότι η χθεσινή επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προκάλεσε ανησυχία στη Γερμανία, ενώ τόνισε ότι ενδεχόμενη προσφυγή στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δεν θα εμποδίσει την Ελλάδα να λάβει βοήθεια, αλλά θα ανοίξει μια συζήτηση στη Γερμανία για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , που μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις. Εκτιμά ακόμα ότι θα υπάρξει αλλαγή του κλίματος στη χώρα του σε σχέση με την Ελλάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου, ενώ κάνει λόγο για κερδοσκοπική επίθεση στο ευρώ.

Όπως ανέφερε, ο λόγος που η Γερμανία ελπίζει να μη ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια είναι το γεγονός ότι ακούγονται φωνές ότι το επιτόκιο του 5% (που συμφώνησαν οι υπουργοί της ευρωζώνης για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας) παραβιάζει τον κανόνα του «no bail out rule» που διέπει την ευρωζώνη. Επισήμανε ότι τέσσερις ακαδημαϊκοί που είχαν προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο για τη συνθήκη του Μάαστριχτ προγραμματίζουν να το ξανακάνουν «εάν πάει έστω και ένα ευρώ στην Ελλάδα μέσω του πακέτου». Ο λόγος που η Γερμανία ελπίζει να μη χρειαστεί βοήθεια η Ελλάδα είναι αυτή η νομική συζήτηση, είπε ο κ. Χατζημαρκάκης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου περί «ρατιστικής προσέγγισης» της γερμανικής πλευράς.

Τόνισε ότι ακόμα και αν προσφύγουν στο δικαστήριο, η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα που θα ζητήσει, ωστόσο θα αρχίσει μια συζήτηση στη Γερμανία για το μέλλον του ευρώ, που μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό και το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε με τη χθεσινή του επιστολή διευκρινίσεις για το μηχανισμό, «δημιούργησε κάποια ανησυχία στη Γερμανία», όπως είπε.

Ο κ. Χατζημαρκάκης πάντως εκτίμησε ότι το κλίμα στη Γερμανία θα αλλάξει, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικού λόγου, μετά τις κρίσιμες εκλογές της 9ης Μαΐου, αν και «είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει άμεσα η ψυχολογία του κοινού». Η κ. Μέρκελ, που «έκανε ζημιά στην εικόνα της Γερμανίας» θα θελήσει να αντιστρέψει την εικόνα που έχει δημιουργήσει και θα αλλάξει τη στάση της εντός της ΕΕ, όπως εκτίμησε. Μετά τις εκλογές, μπορούμε να περιμένουμε να αρχίσει στη Γερμανία η συζήτηση για την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών, επισήμανε.

Ο ευρωβουλευτής του FDP χαρακτήρισε θετική την αντίδραση των αγορών στο σχέδιο για την Ελλάδα. Τόνισε ωστόσο τι «δεν είναι σύμπτωση ότι η συζήτηση για την Πορτογαλία άρχισε λίγο μετά τη συμφωνία για το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα – είναι μία στρατηγική των εχθρών του ευρώ», καθώς, όπως είπε, «κερδοσκόποι δεν είναι μόνο αυτοί που θέλουν να βγάλουν κέρδος, αλλά και κάποιοι που είναι εναντίον του ευρώ». «Η επίθεση δεν είναι κατά της Ελλάδας αλλά κατά του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1803608

No comments: