Οικονομολόγοι, κερδοσκόποι και πανίσχυροι επενδυτές παίζουν με την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας μας. Ενώ ο ισχυρότερος μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών στον κόσμο, ο Τζιμ Ρότζερς, όχι μόνο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, αλλά και ότι η Ευρωζώνη δεν θα υπάρχει σε 15 χρόνια. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «είχαμε και στο παρελθόν νομισματικές ζώνες που δεν επιβίωσαν». Σε περίπτωση που η Ευρωζώνη σπεύσει στη βοήθεια των Ελλήνων, εκτίμησε ότι θα αποδυναμώσει τις θεμελιώδεις αρχές της «Εγώ θα άφηνα την Ελλάδα να πτωχεύσει, διότι μόνο τότε θα θεωρήσουν όλοι ότι το ευρώ είναι ένα σοβαρό νόμισμα», κατέληξε.
Τα μαύρα σενάρια για την ελληνική οικονομία δίνουν και παίρνουν. Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων του κόσμου και παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι αναπαράγουν πλέον με βίαιο τρόπο όλα τα δεινά για τη χώρα μας, καθώς τα στυγερά μέτρα της κυβέρνησης θα υπονομεύσουν την έξοδο από τη βαθιά ύφεση με συνέπεια η ελληνική οικονομία να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο υψηλού χρέους και αποπληθωριστικής κρίσης.
Ο περιβόητος Τζον Πόλσον, επικεφαλής του hedge fund Ρaulson & Co. με κεφάλαια 36 δισ. δολαρίων και θέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ, αναμεμιγμένος στο σκάνδαλο της Goldman Sachs, με αποτέλεσμα οι πελάτες της Goldman να επωμίζονται τεράστιες απώλειες ύψους 1 δισ. δολαρίων και ο ίδιος τεράστια κέρδη, διατυπώνει ιδαίτερα δυσμενείς προβλέψεις για το ελληνικό χρέος και το ευρώ. Ο Τζον Πόλσον, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ και έχει πάρει σημαντικές θέσεις κατά του ευρώ, διαβλέπει μεγάλες δυσκολίες σχετικά με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Κύριο επιχείρημά του είναι ότι η εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας θα πλήξει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις που έχουν ακουστεί ώς σήμερα. Αυτό θα διογκώσει δυσανάλογα το μέγεθος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργώντας πρόβλημα στον δανεισμό του Δημοσίου και στην υποχώρηση των spreads.
Από την πλευρά του o Νουριέλ Ρουμπινί επισημαίνει πως η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ύστερα από κάθε μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση ακολουθεί μια επίπονη διαδικασία πληρωμής των κρατικών χρεών, κάτι που περιμένει να επαναληφθεί ιδιαίτερα για τα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα όπως η Ελλάδα.
«Εάν η Ελλάδα είχε ως παράδειγμα την Τουρκία, δεν θα βίωνε αυτή την κρίση», υποστήριξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε ομιλία του στην Ενωση Εξαγωγέων Αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Προύσα.
«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Είναι πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική», ανέφερε ο κ. Ρουμπινί. Και πρόσθεσε: «Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισλανδία. Οι χώρες αυτές, λόγω του ότι δεν είναι ανταγωνιστικές, έχουν χάσει μερίδια των αγορών τους, που έχουν περάσει στην Κίνα και την Τουρκία».
Ο Ρουμπινί επεσήμανε την επικινδυνότητα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι: «Το πρόβλημα της Ελλάδας και της Ε. Ε. είναι πολύ σοβαρό. Δεν υπάρχει εύκολη λύση». Ο κ. Ρουμπινί ανέφερε πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι επαναφοράς της ανάπτυξης σε μια χώρα, όπως ο αποπληθωρισμός (αν και πολιτικά επώδυνος).
Αυτό που τον προβληματίζει σχετικά με την Ελλάδα είναι να μη βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου η δημοσιονομική αυστηρότητα θα επιφέρει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αυτή η χαμηλή παραγωγή, με τη σειρά της, θα δυσκολέψει το κλείσιμο της ψαλίδας του ελλείμματος.
No comments:
Post a Comment