7.4.10

Πουλάνε ελληνικά ομόλογα και οι long επενδυτές – Στις 450 μ.β. δεν θα δανείζουν την Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξεκάθαρα κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς και στελέχη ξένων τραπεζών τονίζοντας ότι οι ρευστοποιήσεις από real money accounts δηλαδή από πραγματικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές που σημειώθηκαν χθες αποτελεί ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα ότι αν δεν υπάρξει μείωση του spread άμεσα και αναρριχηθεί προς τις 450 μονάδες βάσης όλοι θα ξεφορτώνουν ομόλογα και τότε θα χαθεί πλήρως ο έλεγχος.
Σήμερα λογικά πρέπει να υπάρξει αντίδραση και να μειωθεί λελογισμένα το spread καθώς αν αυτό δεν συμβεί τότε απλά θα χαθεί πλήρως ο έλεγχος και μάλιστα πολύ σύντομα.
Σύμφωνα με πηγές που επιβεβαιώθηκαν όταν το spread ήταν στις 300 μονάδες βάσης και εκτίμησαν ότι θα κινηθεί προς τις 400 μονάδες βάσης 2 εβδομάδες νωρίτερα , επισημαίνουν ότι
1)Πέραν από τους short χθες ειδικά πούλησαν και πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι short θέλουν να τεστάρουν αν όντως υπάρχει μηχανισμός στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ και φθάνοντας στα όρια την Ελλάδα ναι μεν ρισκάρουν αλλά οι αποδόσεις που επιτυγχάνουν είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές λόγω του δυσθεώρητου ύψους που βρίσκονται τα spreads.
Όμως εμπνέει τουλάχιστον ανησυχία το γεγονός ότι πουλάνε και μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Χτυπήθηκαν stop losses και υποχρεωτικά πούλησαν τις επενδυτικές τους θέσεις.
Το κρίσιμο σημείο είναι οι 450 μονάδες βάσης αν το spread φθάσει έως εκεί απλά θα έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος στα ομόλογα.
Στις 450 μονάδες βάσης ενεργοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί άμεσης ρευστοποίησης των θέσεων σε ελληνικά ομόλογα.
2)Οι 450 μονάδες βάσης αποτελούν όμως και ορόσημο για την αγορά ομολόγων καθώς πάνω από αυτά τα επίπεδα απλά το κράτος δεν θα μπορεί να δανεισθεί.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ήδη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επενδυτών που έχουν αναφέρει ότι πάνω από 450 μονάδες βάσης παύει να υπάρχει ενδιαφέρον για τα ομόλογα παρ΄ ότι οι αποδόσεις του 10ετούς π.χ. θα έχουν φθάσει ή θα τείνουν να φθάσουν το 8%.
3)Χθες επίσης όταν το spread ξέφυγε στις 405 μονάδες βάσης καθυστερημένα υπήρξε η δήλωση του υπουργού Οικονομίας κ Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά αλλαγή στον μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ είχε κλείσει η αγορά ώστε να αποτραπούν σήμερα τα χειρότερα.
Σημειώνεται ότι το μείγμα περί αλλαγής των όρων του μηχανισμού στήριξης, τα νέα σενάρια περί χρεοκοπίας αλλά και οι πωλήσεις short και long είχαν ως αποτέλεσμα το spread να βρεθεί έως τις 405 μονάδες βάσης δηλαδή να σημειώσει άνοδο 65 μονάδων βάσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

bankingnews

No comments: