Είναι εμφανές ότι, παρά τις ποικίλες δηλώσεις που ακούγονται από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το ελληνικό σχέδιο βοήθειας δεν προχωρά σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οσοι όμως έχουν γνωρίσει άλλες δημοσιονομικές κρίσεις στο παρελθόν, δεν νοιώθουν έκπληξη, τονίζει ο κ. Mohamed El-Erian, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, στους Financial Times.
Ανάλογα προβλήματα είχαν εκδηλωθεί στο Μεξικό το 1995, την Κορέα το 1997, την Ρωσία το 1998 και την Αργεντινή το 2001. Τα «πακέτα σωτηρίας» ποτέ δεν κατάφεραν να «προλάβουν» την δυναμική της επιδείνωσης των χρεών, τονίζει ο κ El-Erian.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτή ομολόγων στον κόσμο, τονίζει: «Δυστυχώς, για την Ελλάδα πιθανότατα τα πράγματα θα χειροτερέψουν, πριν καλυτερέψουν.
Οι καταθέτες και οι επενδυτές θα γίνουν ακόμη πιο επιφυλακτικοί, οι αργοπορημένοι θα αρχίσουν τις πωλήσεις ελληνικών ενεργητικών αντί για αγορές και, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι επιρρίψεις ευθυνών στην Ευρώπη θα κλιμακωθούν.
Κατά ειρωνικό τρόπο, το μείζον ζήτημα σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση, είναι μια απλή παρατήρηση: Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα υπονομεύεται από την αδυναμία των μεγάλων παικτών να επιδείξουν την απαραίτητη συνεργασία και εμπιστοσύνη.»
Πρόκειται, συνεχίζει ο κ. El-Erian για κλασσική περίπτωση αποτυχίας συντονισμού, όπως περιγράφεται στην "θεωρία των παιγνίων." Οποιος κάνει την πρώτη κίνηση, είναι χαμένος. Συμφέρει τον καθένα, να περιμένει να κάνουν οι άλλοι την πρώτη κίνηση. Οπότε δεν υπάρχει πρόοδος και το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Εξαιτίας της κυκλικής ανάκαμψης, οι αγορές δεν αντιλαμβάνονται το περίπλοκο της κατάστασης. Όταν το αντιληφθούν, θα γίνει εμφανές ότι η Ελλάδα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και ιστορικά σπάνιο φαινόμενο: την ταυτόχρονη και μεγάλη αναταραχή στους ισολογισμούς πολλών βιομηχανικών οικονομιών.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/576885/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment