25.1.11

Αναταραχή στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων

Η άνοδος τιμών τροφίμων, μετάλλων, πετρελαίου προκαλεί φόβους ταραχών και πληθωρισμού

Bloomberg, Reuters
Ενώ οι ταραχές που έχει πυροδοτήσει η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων εξακολουθούν να συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο, συνεχίστηκε χθες η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, με το κακάο να εκτινάσσεται κατά 4% σε μία ημέρα και το βαμβάκι να καταγράφει αύξηση 15% μέσα σε τέσσερις μόνο συνεδριάσεις. Ανοδικά κινείται επίσης ο χαλκός, ενώ η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πως η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. έως 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα οδηγεί εκ νέου το πετρέλαιο σε επίπεδα ανησυχητικά, με το Brent να κινείται χθες γύρω στα 98 δολάρια το βαρέλι.
Την εκτίναξη της τιμής του κακάου προκάλεσε η πρόταση του διεθνώς αναγνωρισμένου ως νικητή των προεδρικών εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουατάρα, να απαγορευθούν για ένα μήνα οι εξαγωγές της πρώτης ύλης για την παρασκευή της σοκολάτας από την πρώτη σε παραγωγή κακάο χώρα στον κόσμο. Τα προθεσμιακά συμβόλαια κακάου έφθασαν έτσι στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Στη διεθνή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ICE η τιμή τους κυμαινόταν χθες στα 3.283 δολάρια ο τόνος, αν και οι εξαγωγικές εταιρείες της Ακτής Ελεφαντοστού ανέφεραν πως συνέχισαν απρόσκοπτα τις παραδόσεις τους. Παράλληλα, η ανησυχία για μείωση της προσφοράς και η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα οδήγησαν σε άνοδο τόσο το βαμβάκι όσο και τον χαλκό, με τα προθεσμιακά συμβόλαια βάμβακος να εκτινάσσονται στα 1.619 δολάρια η λίβρα. Αμεσος ήταν ο αντίκτυπος στην τιμή των μετοχών μεγάλων επιχειρήσεων ειδών ένδυσης, που αγωνίζονται να ανακάμψουν μετά την παγκόσμια κρίση. Ενδεικτική περίπτωση η εταιρεία Inditex, στην οποία ανήκει η Zara, καθώς η μετοχή της σημείωσε πτώση 2%. Σε ό,τι αφορά τον χαλκό, έφθασε χθες να κυμαίνεται στα 9.511 δολάρια ο τόνος μετά το κλείσιμο της Παρασκευής στα 9.441 δολάρια. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η πίεση στις αγορές σιτηρών καθώς η σημαντικότερη από τις επαρχίες της Κίνας στις οποίες καλλιεργούνται σιτηρά πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.
Η Ευρώπη δεν φαίνεται, πάντως, να ανησυχεί πολύ, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αντιδράσει σε μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού εξ αιτίας της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων – στο βαθμό που αυτή δεν μεταφράζεται σε δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως αυξήσεις μισθών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_25/01/2011_429921

No comments: