23.2.11

Μέρκελ: Μέρος του συνολικού πακέτου το θέμα της επιμήκυνσης

Η αλλαγή της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από ΕΕ και ΔΝΤ είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της Ευρώπης, σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στις κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Η κ. Μέρκελ τόνισε πως «η Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της», κάτι, που, όπως ανέφερε, η γερμανική πλευρά «παρακολουθεί με ικανοποίηση, αναγνωρίζοντας ότι «ο δρόμος αυτός δεν είναι πολύ εύκολος» και «απαιτεί πολιτικό θάρρος».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις αντιδράσεις των Γερμανών πολιτών, επισήμανε πως «πολλοί στη Γερμανία είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν».
Σημείωσε μάλιστα συνεχίζοντας ότι όσο περισσότερα γίνονται από ελληνικής πλευράς, τόσο πιο πεπεισμένος θα είναι ο γερμανικός λαός για το ορθό της βοήθειας.
«Ξέρουμε ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, πράγμα που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι γερμανικές εξαγωγές αφορούν κατά τα 2/3 την ευρωπαϊκή αγορά και θέλουμε ένα σταθερό ευρώ», πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση στοχεύουν στην αποφυγή της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Διαβεβαίωσε μάλιστα για άλλη μία φορά πως η χώρα μας θα αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από την ΕΕ στο πλαίσιου του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.
«Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε ''κουρέματος'' γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Επίσης, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα», επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα που έχουμε είναι σαφές.
Ερωτηθείς σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνουν Γερμανία και Γαλλία, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως τα περισσότερα που έχουν προταθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου, η Ελλάδα τα έχει ήδη κάνει, τονίζοντας ωστόσο πως η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα.
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά θεωρεί βέβαιη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, ενώ επιδιώκει βελτίωση των όρων δανειοδότησης (μείωση επιτοκίων) και ελπίζει στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης και σε μια ευνοϊκή απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις 28 Νοεμβρίοιυ δεσμεύτηκε πως σύντομα θα υπάρξει ευθυγράμμιση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με αυτά της Ιρλανδίας, η οποία όταν προσέφυγε στο μηχανισμό, έλαβε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο απ' ό,τι η χώρα μας για την εξόφλησή τους.
Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί η λήψη της οριστικής απόφασης.
Δηλώσεις στήριξης
Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε πως εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο του σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει.
Υπενθύμισε ακόμη τις «δύσκολες» αποφάσεις που πήρε και το SPD ως κυβέρνηση στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι οι καρποί εκείνης της προσπάθειας φάνηκαν με μία καθυστέρηση πενταετίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η κρίση στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται με συνεντεύξεις Τύπου, αλλά χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις, για να αποκρουστούν οι επανερχόμενες κάθε μήνα επιθέσεις των αγορών σε μεμονωμένες οικονομίες».
Κατηγόρησε δε στη γερμανική κυβέρνηση ότι «δεν έχει το θάρρος να συζητήσει με το λαό όσα είναι σήμερα αναγκαία».
Αναφερόμενος στη γαλλογερμανική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε πως «λείπει ο τρόπος αντιμετώπισης και μείωσης των αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές».
Από την πλευρά του ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. «Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος», είπε ο κ. Έτσντεμιρ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγων.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1936953

No comments: