28.2.11

Ε.Ε: Aπορρίπτει το αίτημα για περικοπή χρέους των ιρλανδικών τραπεζών

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι μπορεί να μειωθεί το επιτόκιο του δανεισμού προς το Δουβλίνο, όμως ταυτοχρόνως κατέστησε σαφές ότι δεν στέργει να ικανοποιηθεί άλλο βασικό αίτημα των ιρλανδικών κομμάτων που θα κάνουν τη νέα κυβέρνηση, δηλαδή να μειωθεί και το χρέος, που έχουν οι μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες. Εάν μειωνόταν στην πραγματικότητα το χρέος μεγάλων ιρλανδικών τραπεζών, αν δηλαδή -όπως λέγεται στην καθομιλουμένη- «κουρευόταν» το εν λόγω χρέος, τότε θα είχαν απώλειες ομολογιούχοι, που τις δάνεισαν κι έναντι του δανείου έχουν σήμερα ένα ομόλογο στην κατοχή τους.
Κάτι τέτοιο, παρατηρούν διπλωματικές πηγές της ΕΕ, θα παρέκαμπτε τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το ιρλανφικό δημόσιο 'καλύπτει' το σύνολο του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών, βάσει δε αυτής της κάλυψης κεφαλαίου έχει ενισχυθεί από τον τρέχοντα μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ.
Στο Δουβλίνο, το κόμμα Fine Gael και το κόμμα των Εργατικών, οι νικητές των εκλογών της Παρασκευής, συμφωνούν το εν λόγω χρέος να μειωθεί, ώστε να ξαλαφρώσει το 'βάρος' πάνω από την ιρλανδική ταραγμένη οικονομία, που έφερε πρωτοφανή γιά την Ιρλανδία μέτρα λιτότητας.
Ο Επίτροπος αρμόδιος γιά τις νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, που κλήθηκε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα στις Βρυξέλλες, απάντησε ότι δεν συζητά να αναθεωρηθεί το ποσό του χρέους, γιά το οποίο η ΕΕ βοήθησε ήδη την Ιρλανδία με τον τρέχοντα μηχανισμό στήριξής της. «Συνεχίζουμε να βοηθούμε τη νέα ιρλανδική κυβέρνηση και τον λαό της Ιρλανδίας, γιά να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που συνοδεύει την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ».
Αντιστρόφως, ο Επίτροπος Ρεν παρουσιάστηκε διατεθειμένος να συζητήσει η ΕΕ μία μείωση του ισχύοντος επιτοκίου δανεισμού της Ιρλανδίας, που τώρα είναι σχεδόν 6%. «Το θέμα αυτό (του επιτοκίου) πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της ίδιας της στρατηγικής της ΕΕ γιά την ευρωζώνη της», ανέφερε σήμερα ο Ρεν.
Η Ιρλανδία έχει βοηθηθεί από ΕΕ και ΔΝΤ με 67,5 δισ.ευρώ, δηλαδή 93,5 δισ.δολάρια στα οποία, όμως, η ίδια η Ιρλανδία προσθέτει 17,5 δισ.ευρώ από τα συνταξιοδοτικά της αποθεματικά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/02/2011_380570

No comments: