24.2.11

Moody΄s: Υποβάθμιση της Κύπρου σε Α2 απο Αα3

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody's σε Α2 από Αα3, με σταθερό outlook.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η υποβάθμιση οφείλεται στις ανησυχίες περί δομικών επιπτώσεων στην δημοσιονομική εικόνα της χώρας από την οικονομική κρίση, αλλά και στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Διατυπώνονται επίσης ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας.

Ο οίκος εκτιμά ότι η επιδείνωση των στοιχείων της κυπριακής οικονομίας είναι πιθανό να διαρκέσει και πως μολονότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας βελτιώθηκαν το 2010 οι βελτιώσεις αυτές είναι πιθανό να είναι βραχύβιες. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να αυξήσει τα έσοδα, ενώ οι μισθοί του δημόσιου τομέα είναι πιθανό να υπερκεράσουν τη δυνατότητά της αυτή- ιδιαίτερα και σε σχέση με την δέσμευση να παραμείνει η Κύπρος επικράτεια χαμηλής φορολογίας.
Επιπλέον οι ανησυχίες της Moody’s για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα επηρέασαν στην απόφαση για την υποβάθμιση αφού «οι αυξήσεις των μσθών εξάλειψαν τα κέρδη από την παραγωγικότητα στα πρόσφατα χρόνια, ενώ το τρέχον ισοζύγιο εμφανίζει έλλειμμα και ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/628420/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: