25.2.11

Δανεισμός της Κύπρου από εμπορικές τράπεζες

Η Λευκωσία θα λάβει δάνειο ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε δανεισμό ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ, από εμπορικές τράπεζες, θα προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια».
Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια καλή επένδυση με ανταγωνιστικό επιτόκιο 4,75 %, που είναι χαμηλότερο από αυτό που διαπραγματεύονται τα κρατικά χρεόγραφα στην πρωτογενή αγορά, προσθέτοντας πως όταν το κράτος βρίσκει ευκαιρίες, με τις οποίες μπορεί να αντλήσει πόρους, τις εκμεταλλεύεται. Όπως είπε, η συμφωνία θα υλοποιηθεί αύριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ποσό του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών έκανε έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι αναφορικά με την επένδυση του Κατάρ. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η αχρείαστη αντιπαράθεση και η συνεχής ενασχόληση με το θέμα μειώνουν τις πιθανότητες υλοποίησης της συμφωνίας. Είναι κρίμα, είπε, για μικροκομματικά συμφέροντα να χάσουμε μια τόσο καλή επένδυση.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκτίμησης του ακινήτου, ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε παραπλανητικές τις θέσεις της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος της γης για πενήντα εκατομμύρια. Πρόκειται, είπε, για φόρμουλα η οποία, πέραν των 50 εκατομμυρίων, εκτιμάται ότι θα αποφέρει κέρδη έως και διακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η τελική συμφωνία εξετάζεται λεπτομερώς και πως με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές θα υπάρξει θετική κατάληξη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/02/2011_379979

No comments: