28.2.11

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 306 εκατ. ευρώ το 2010

Αύξηση 13% σημείωσαν τα συνολικά έσοδα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου το 2010 και ανήλθαν σε 1.450 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε 725 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% έναντι του 2009.
Όπως σημειώνει η τράπεζα, παρά τη σημαντική αύξηση των κερδών πριν τις προβλέψεις, η συντηρητική πολιτική του Συγκροτήματος όσον αφορά τις προβλέψεις είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη μετά τη φορολογία να μειωθούν κατά 2% το 2010 σε 306 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι το Συγκρότημα ήταν κερδοφόρο σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 11,0% και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο 84%.
Κατά τη σημερινή του συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου εξέτασε, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη διάρθρωση της κεφαλαιουχικής βάσης του Συγκροτήματος.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας για συνέχιση της ανάπτυξης του Συγκροτήματος, το διεθνές αυστηρότερο εποπτικό περιβάλλον για κεφάλαια και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσής τους ενόψει και των προτεινόμενων αρχών της Βασιλείας ΙΙΙ, αποφάσισε όπως προτείνει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων την Έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου ύψους μέχρι 1.342 εκατ. ευρώ (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου).
Η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του Συγκροτήματος θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επικείμενη έκδοση, με τον ενδεικτικό (pro-forma) δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2010 να ανέρχεται σε 12,7%, με βάση την υπόθεση ότι όλες οι Επιλέξιμες Αξίες (σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης) θα ανταλλαγούν στο σύνολό τους (818 εκατ. ευρώ) με Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου.
Παρά την επιδείνωση, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παραμένει σε αποδεκτά επίπεδα (ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 7,3%), λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον, αναφέρει η τράπεζα.
«Οι επιδόσεις αυτές καθώς και τα ισχυρά μεγέθη ισολογισμού επαναβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου που ακολουθεί το Συγκρότημα. Σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, το Συγκρότημα συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία αυξάνοντας επιλεκτικά τα μεγέθη του στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, ενισχύοντας τον ισολογισμό του και πετυχαίνοντας αυξανόμενη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος και τον στόχο διατήρησης ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων μειωμένο τελικό μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά.
Το σύνολο του προτεινόμενου τελικού μερίσματος σε μετρητά μαζί με το προμέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό ποσό 46,6 εκατ. ευρώ) που πληρώθηκε τον Νοέμβριο 2010 ανέρχεται σε 0,09 ευρώ ανά μετοχή, συνολικού ποσού 73,5 εκατ. ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1938140

No comments: