24.2.11

Δυσοίωνες προβλέψεις του ΚΕΠΕ για την ελληνική οικονομία

Συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκτόξευση των επισφαλών δανείων, εκτίναξη της ανεργίας και παρατεταμένη ύφεση προβλέπει για το 2011 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Στην τελευταία έκθεση του τετραμηνιαίου περιοδικού του ΚΕΠΕ «Οικονομικές Εξελίξεις», οι αναλυτές του Κέντρου προβλέπουν πως η ύφεση το 2011 θα φθάσει στο 3,48% έναντι στόχου 3% στο Μνημόνιο, με την αρνητική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους να ανέρχεται στο 5,09%. Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως η  επαναφορά του ΑΕΠ σε θετικό πρόσημο θα γίνει το 2012.

Το ΚΕΠΕ θεωρεί πως η επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού του 2011 (έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ) καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη , λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών δεδομένων και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει πως η υστέρηση των εσόδων αποτελεί απειλή για τους εφετινούς στόχους, ενώ για τα έσοδα του 2010 σημειώνει πως αυξήθηκαν μόλις 5 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται και στην μεγαλύτερη μεταπολεμικά μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% πέρυσι.

Το ΚΕΠΕ αναμένει σταδιακή μείωση της επίπτωσης των έμμεσων φόρων σε τελικές τιμές αγαθών και υπηρεσιών το 2011 και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Για την αγορά εργασίας προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύσουν των κλαδικών, χωρίς περιορισμούς και ανάλογα με τις συνθήκες της επιχείρησης. Το ΚΕΠΕ χαρακτηρίζει «ανάγκη» τη μείωση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας.

Οι αναλυτές του Κέντρου αναφέρουν ότι η προσαρμογή στην αγορά εργασίας συντελείται μέσω της μείωσης της απασχόλησης και όχι των αποδοχών που θα ήταν το θεμιτό. «Αν υπήρχε μεγαλύτερη συγκράτηση του κόστους εργασίας θα ήταν μικρότερη η αύξηση της ανεργίας και θα είχαν διατηρηθεί περισσότερες θέσεις εργασίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι μακροχρόνια άνεργοι έφθασαν τις 301.000 άτομα το 2010 από 185.400 το 2008, ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν σε 4,3 εκατομμύρια από 4,6 εκατομμύρια το 2008.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στέκεται στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος και προτείνει καλύτερη αξιολόγηση των αιτήσεων δανειοδότησης, χορήγηση δανείων με χαμηλά επιτόκια για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και τροποποίηση όρων συμβάσεων παλαιότερων δανείων προς αποφυγή του κινδύνου να χαρακτηριστούν επισφαλή. Τέλος, το ΚΕΠΕ προβλέπει πως οι επισφάλειες από επιχειρηματικά δάνεια θα υπερβούν το 13% μέχρι τα τέλη του 2011.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231080654

No comments: