24.2.11

J.E.Sturm: "Μειώστε ακόμα 40% τους μισθούς!"

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του European Economic Advisory Group –του ομίλου κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων–, που κάνει λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ο επικεφαλής του μιλάει αποκλειστικά στο CapitalTV για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Jan-Egbert Sturm εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2013, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί ακόμα περισσότερα χρήματα μετά από αυτή τη χρονιά και προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως μία εκ των λύσεων για την έξοδο από την κρίση χρέους. Χαρακτηρίζει απολύτως απαραίτητα τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί, και θεωρεί ότι οι μισθοί πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 30%-40%.

“Έχουμε ένα πακέτο διάσωσης, που βασικά παρέχει δανεισμό μέχρι το 2013 στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά από αυτό. Χωρίς να γίνομαι πολύ απαισιόδοξος, θα έλεγα ότι είναι σχετικά δύσκολο να δούμε στη συνέχεια την Ελλάδα να διαχειρίζεται την κατάσταση χωρίς έξωθεν βοήθεια και ένας από τους πιθανούς τρόπους βοήθειας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.”

- Αναδιάρθρωση σε τι έκταση;

Δεν υπολογίσαμε μόνοι μας την έκταση, αλλά κυκλοφορούν διάφορα στοιχεία. Ένα πιθανό νούμερο θα ήταν 30% του τρέχοντος χρέους. Δεν το υπολογίσαμε εμείς στην έκθεσή μας. Αυτό που βασικά συνειδητοποιήσαμε είναι ότι είτε χωρίς μια πολύ αισιόδοξη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013, είτε χωρίς εξωτερική βοήθεια, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μη δούμε μια κατάσταση, όπου θα απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους.

- Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία...

Το πρόβλημα με την ελληνική οικονομία είναι πως βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και ο,τιδήποτε και αν συμβεί δεν θα είναι κάτι ωραίο. Δεν υπάρχει ωραία ή βολική λύση για την κρίση, στην οποία η Ελλάδα μπήκε από μόνη της.

- Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα μετά το 2013;

Θα χρειαστεί υποστήριξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στο τέλος της ημέρας, ναι, αυτό σημαίνει χρήματα.

- Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση και υπάρχουν στο μνημόνιο. Ότι, δηλαδή, είναι πολύ οδυνηρά για τους πολίτες. Θεωρείτε ότι είναι αναγκαία ή υπάρχει άλλος δρόμος, που θα μπορούσε να ακολουθηθεί;

Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Όποιον δρόμο και αν ακολουθήσεις, θα είναι δύσκολος. Πιθανώς εδώ υπάρχει θέμα αναδιανομής και ένα σενάριο είναι ότι οι τράπεζες είναι αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο, άλλο σενάριο πως θα είναι η πραγματική οικονομία και οι μικρότερες επιχειρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, η ελληνική οικονομία θα περάσει πολύ δύσκολες ημέρες και αυτές έχουν ήδη αρχίσει, και ο κόσμος είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο.

- Η Ελλάδα πρέπει ή όχι να παραμείνει στην Ευρωζώνη;

Υποστηρίζουμε  ότι υπάρχουν δύο επιλογές στο τέλος της ημέρας. Η μία είναι ότι η Ελλάδα φεύγει εκτός Ευρωζώνης και προχωρά σε εξωτερική υποτίμηση στο νόμισμά της, τη δραχμή, ή μένει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών της τάξης του 30%-40% σε σχέση με τώρα, για να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση και να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πρόκειται για ένα σκληρό και καθόλου εύκολο σενάριο και, βασισμένοι στα στοιχεία που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο από τα δύο πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό εναπόκειται στους πολιτικούς και την ίδια την Ελλάδα, για το ποιο είναι το λιγότερο δεινό.


Δείτε και βιντεο με τη συνέντευξη στο λινκ 

_____________________________________________

Καθώς πολλοί λένε πολλά ας πω κι εγώ τα δικά μου - όλοι έχουμε πίσω τρύπα είπε ο Κλιντ κάποτε.


1. Το βασικό πρόβλημα λέγεται "ανταγωνιστικότητα" και μετριέται με το Ισοζύγιο πληρωμών
Στο ισοζύγιο πληρωμών περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες:
  1. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
    1. Εμπορικό Ισοζύγιο (εξαγωγές καυσίμων, πλοίων, εισπράξεις από πώληση λοιπών εμπορευμάτων/παγίων - εισαγωγές καυσίμων, πλοίων, εισπράξεις από πώληση λοιπών εμπορευμάτων/παγίων)
    2. Ισοζύγιο Υπηρεσιών (Εισπράξεις από ταξιδιωτικό, μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες - Πληρωμές από ταξιδιωτικό, μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες)
    3. Ισοζύγιο Εισοδημάτων (Εισπράξεις από αμοιβές, μισθοί, τόκους, μερίσματα, κέρδη -Πληρωμές αμοιβών, μισθών, τόκους μερίσματα, κέρδη)
    4. Ισοζύγιο Τρεχουσών Μεταβιβάσεων (Εισπράξεις Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. μεταβιβάσεις Ε.Ε.) και Λοιπών Τομέων (π.χ. μεταναστευτικά εμβάσματα) - Πληρωμές Γενικής Κυβέρνησης]
  2. Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων. Περιλαμβάνει κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (εισπράξεις - πληρωμές) Γενικής Κυβέρνησης και Λοιπών Τομέων.
  3. Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
    1. Άμεσες Επενδύσεις (Κατοίκων στο εξωτερικό (π.χ. ίδρυση επιχείρησης από Έλληνα υπήκοο στην Αίγυπτο)- Μη κατοίκων στην Ελλάδα (π.χ. ίδρυση νέας επιχείρησης από αλλοδαπό υπήκοο)
    2. Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου (Απαιτήσεις - Υποχρεώσεις π.χ. αγορά ομολόγων Ε.Δ. από αλλοδαπό υπήκοο = υποχρέωση)
    3. Λοιπές Επενδύσεις (Απαιτήσεις - Υποχρεώσεις, όπου εντάσσονται και τα δάνεια της Γενικής Κυβέρνησης)
    4. Μεταβολή Συναλλαγματικών Διαθεσίμων (Μείωση - Αύξηση)
  4. Τακτοποιητέα Στοιχεία (των προηγούμενων κατηγοριών - το άθροισμά τους πρέπει να είναι 0)
(με τα στοιχεία 2009)
Η Ελλάς είναι 5η από το τέλος!
Και μπορεί 1η από το τέλος να είναι οι ΗΠΑ, αλλά αυτοί έχουν κάποιους να αγοράζουν τα ομόλογά τους - ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ, το κάνουν ΟΛΟΙ!!! Έχουν και πυρηνικά εκεί στις ΗΠΑ...
Δηλαδή, το έλλειμμα αυτό κάποιοι το χρηματοδοτούν! 

Τα δικά μας είναι πλέον junk και ΔΕΝ τα αγοράζει κανείς, εκτός της ΕΚΤ.


2. Η χρηματοδότηση αυτού του ελλείμματος, μέσω της έκδοσης εγχώριων ομολόγων, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ. Πλέον, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αλλάξει η θέση της χώρας από ελλειμματική σε πλεονασματική. Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουμε πλεονασματικοί αλλά πρέπει να γίνει κάτι που να αντιστρέψει αυτή τη θέση της χώρας.


3. Παλαιότερα, υπήρχε η δυνατότητα ρύθμισης της ισοτιμίας με τον έξω κόσμο (υποτίμηση), ώστε να σταματήσει η τάση και να αυξηθούν οι τιμές των εισαγωγών και να μειωθούν οι τιμές των εξαγωγών, ώστε να υπάρχει βελτίωση του ισοζυγίου. Από την ΟΝΕ και μετά, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφού ΕΚΧΩΡΗΣΑΜΕ την αρμοδιότητα έκδοσης εγχώριου νομίσματος. Συνεπώς, είτε θα κάνουμε εσωτερική υποτίμηση εντός ΟΝΕ είτε θα μας μεταβίβασουν χρήματα είτε θα έρθουν κάποιοι να επενδύσουν.


4. Οι τρόποι αύξησης της ανταγωνιστικότητας είναι λίγοι: εξαγωγές. Αλλά τι εξαγωγές; Ροδάκινα; Δεν πιάνουν τιμή! Χρειάζονται εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας, πχ ηλεκτρονικά συστήματα, software, όπλα, ναρκωτικά, τουριστική δαπάνω Χ3 ανά άτομο/τουρίστα, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Κάτι που προϋποθέτει παιδεία, έρευνα και κονδύλια. Και παίρνει και χρόνο... Χρειάζεται και marketing ώστε και τα ροδάκινα να πωλούνται 3 φορές ακριβότερα σε ανθρώπους που να εκτιμούν ξοδεύουν για να τα πάρουν... Και το Made In Greece έχει πεθάνει στον ανεπτυγμένο κόσμο, μόνο κάτι τριτοκοσμικοί ή Άραβες ή λίγοι Κινέζοι βλέπουν ακόμα status στο όνομα Ελλάδα...


Τέλος, στη κοινωνία αυτή που έχουμε διαμορφώσει, ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ότι δεν μπορούμε πια να αγοράζουμε ipad, bmw, nokia, Dolce & Gabbana...
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕI ότι πρέπει να φτιάξουμε ρέπλικες της nokia και της timberland και όλοι να χρησιμοποιούμε μόνο αυτά;

Πισωγύρισμα είναι, το ξέρω, και με την κουλτούρα που έχουμε μάθει και ζούμε είναι σχεδόν αδύνατο.
Αλλά πρέπει να διαλέξουμε.

2 comments:

Ζάχαρη said...

...και η κακομοιρα η αποταμιευση;
αν υπηρχε σοβαρη θεληση θα μπορουσαμε εμεις να αγορασουμε εγχωρια ομολογα.Ειναι ενα θεμα,αλλα βεβαιως δεν μας σωζει.

Ωραιο για το ελληνικο status :)

geokalp said...

όλα όσα γράφω είναι για να μπορούν να διαβαστούν από ανίδεους με τέτοια, οπότε συγχώρα όσα λείπουν

όλα θα ήταν καλύτερα εάν η "ήπια προσαρμογή" ήταν όντως μια προσαρμογή χωρίς να χρειάζεται να χαθούν 3-4 χρόνια χωρίς κάτι και από την άλλη να πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά σε 2-3 χρόνια
ευθύνες έχει και η τελευταία κυβέρνηση Σημίτη που είχε βρει μια φόρμουλα και έτρεχε χωρίς να προσπαθεί περισσότερο, όμως τότε είχαμε μια συγκέντρωση 1εκ για το ασφαλιστικό οπότε δεν χώραγαν πολλά-πολλά χώρια ότι ήταν κάπως καλύτερα τα χρόνια
(δεν πάω στους πιο πίσω απλά και μόνο διότι οι όποιες βάσεις τέθηκαν διακομματικά 1994-1996 ενώ δεν παραγνωρίζω την ευθύνη όσων μας πούλησαν εξοπλιστικά ή απλά εκμεταλλεύθηκαν τους ΟΑ 2004)

πλέον, ΟΛΑ τα λεφτά είναι η "ανταγωνιστικότητα", ή αλλιώς ισοζύγιο πληρωμών, ή αλλιώς ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
αυτή είναι η αλήθεια που δεν θέλουν να πουν
όλα όσα κάνουν δε νομίζω να φέρουν αποτέλεσμα, ίσως μπορεί να τα κάνουν και χειρότερα μέσα στη βιασύνη και τη πίεση των μέσα-έξω

αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι
1. οι γερμανοί
2. ο χαρδούβελης
συγκρίνουν το μέσα-έξω από την ΟΝΕ και ΔΕΝ βρίσκουν μεγάλες διαφορές