24.2.11

Η τρόικα επιμένει για τα 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις - Δεν δεσμεύεται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - Τι προβλέπει το Μνημόνιο Νο 4

Εύσημα δίνει η Κομισιόν για την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, υιοθετώντας όμως, τον στόχο των 50 δισ. ευρώ για τις αποκρατικοποιήσεις εντός 5ετίας, αν και η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποφεύγει να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ποσό, προτάσσοντας τον στόχο των 15 δισ. ευρώ στην τρέχουσα διετία. Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των αγορών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την παρέμβαση της Ε.Ε. Στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά τις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου θα είναι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και ο απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να δεσμευτεί, μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου για το ύψος των αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ την ερχόμενη 5ετία και αρκέστηκε στο στόχο των 15 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία. Σχετικά με τα σενάρια περί συγχωνεύσεων των τραπεζών ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί, να θωρακιστεί – ευτυχώς έχουμε υγιείς τράπεζες. Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι «πέραν των παραμβάσεων 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014 η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου» και κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «ακατανόητη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι το διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση».
O υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και την παρουσίαση στρατηγικού πλαισίου για το ίδιο θέμα ως το τέλος Μαρτίου.
Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση περιουσίας ως το 2015 και αποκρατικοποιήσεις παραμένει, ωστόσο δεν περιλαμβένεται στο Μνημόνιο Ν. 4, καθώς υπερβαίνει τα όρια του προγράμματος. Αντιθέτως ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει αναφορά σε έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-15.
«Δεν υπήρξε ποτέ υπογεγραμμένο κείμενο με 50 δισ. ευρώ» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η αναφορά του ποσού των 50 δισ. ευρώ στο ενημερωτικό σημείωμα έγινε επειδή είχε προηγηθεί, παρότι δεν έπρεπε να συμβεί, η αναφορά της τρόικας στο θέμα στη γνωστή συνέντευξη τύπου.
Επίσης ο υπουργός ζήτησε την σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και την μείωση του μισθολογικού και λετουργικού και λειτουργικού τους κόστους. «Θα αφορά κυρίως τα υψηλά μσθολογικά κλιμάκια» διευκρίνισε ο υπουργός.
Απατώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υποργός Οικονομικών ανάφερε ότι οι εξελίξεις σε άλλες χωρες και η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat το φθινόπωρο του 2010 δεν επέτρεψαν την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να παραμένουν αμφιβολίες μεταξύ των διεθνών επενδυτών για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, τις οποίες η Ελλάδα δεν συμμερίζεται.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα θα εξαντλήσει όλα τα όπλα που έχει στη διαθεσή της, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας το Δημοσίου, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, «και ελπίζουμε άλλες αποφάσεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να αναστραφεί το κλίμα.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το αν τελικώς θα επαρκέσει η επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ «εξαρτάται από το πως θα αντιδράσουν οι αγορές».
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται και από το ευρύτερο πλαίσιο».
Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ένα «συνολικό πακέτο» ώστε να μην καλούνται να ψηφίζουν δύο φορές τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
«Η ελληνική οικονομία το 2011 θα αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση. Είμαστε στο χειρότερο σημείο, στο μέσο της προσπάθειας, όμως θα βγούμε» τόνισε.
Δεν θα αυξηθούν οι φόροι
Για το θέμα των εσόδων και της φορολογίας ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών.
«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεσαι 18 μηνες ως 2 χρόνια για ριζική αλλαγή το φορολογικού συστήματος» ανέφερε και πρόσθεσε για τις προωθούμενες αλλαγές: «Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Δεν έχει δουλειά στη ΔΟΥ. Να πηγαίνει στην τράπεζα να πηγαίνει στο ΚΕΠ, άρα να πάμε σε μια λογική συγχώνευσης». Ξεκαθάρισε σχετικά ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αυξήσεις φόρων που έγιναν το 2010»
Μετοχοποίηση λαχείων
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερθηκε και στην μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.

Τα βασικά σημεία του Μνημονίου Νο 4 είναι:

- Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ

- Αναμένεται ύφεση 3% το 2011

- Πληθωρισμος 2,5% σε ετήσια βάση

- Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14

- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

- Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακιμήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015».

Στο κείμενο που μοίρασε το υπουργείο δεν υπάρχει αναφορά στα 50 δισ. ευρώ.

- Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά»

- Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

- Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

- Δράσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστος στις τράπεζες, αναδιάρθρωση ΑΤΕ
Κομισιόν
Επιμένει η Κομισιόν για την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις στην επόμενη 5ετία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αξιολόγηση της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Στην αξιολόγηση σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος.
Η Κομισιόν στέκεται ωστόσο στην υστέρηση των εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδίδει ως ένα βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010,
στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους.
Η απόκλιση υπολογίζεται στα 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ και θα πρέπει να καλυθφεί το 2011. Για να ισοσταθμιστεί αυτή υστέρηση η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο.
Συνολικά ζητούνται μέτρα 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14, από τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα που αντιπροσωπέυουν μόλις το 2% του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν αναφέρεται και στην δυνατότητα εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους, δηλαδή στη λύση της συνολικής επιμήκυνσης. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί, η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη» και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλάγες.
Η Κομισιόν αναφέφεται, τέλος, ρητά στον στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/173585-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-H-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82

No comments: