24.2.11

Deutsche Bank: Διπλό "χτύπημα" για χειραγώγηση

Η Νότιος Κορέα απαγόρευσε στην Deutsche Bank να διεξάγει συναλλαγές proprietary σε μετοχές και παράγωγα επί έξι μήνες, μετά την κατηγορία των αρχών ότι η γερμανική τράπεζα προκάλεσε χρηματιστηριακή λαίλαπα η οποία αφαίρεσε 26 δισ. δολ. από την αξία της αγοράς.

Μια μέρα πριν, η Deutsche Bank έγινε ο πρώτος χρηματοπιστωτικός οίκος που τιμωρήθηκε με πρόστιμο στην Βρετανία για «ανεύθυνο» δανεισμό στην στεγαστική πίστη. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 840.000 στερλίνες καθώς και αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. στερλινών σε περίπου 8.000 δανειολήπτες.

Στην Ν. Κορέα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, κατέληξε στο πόρισμα ότι ο χρηματιστηριακός βραχίονας του οίκου χειραγώγησε την αγορά. Θα ζητήσει επιπλέον από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν τις κινήσεις πέντε υπαλλήλων της Deutsche Bank, οι οποίοι έβγαλαν αθέμιτο κέρδος 40,1 εκατ. δολ. από χειραγώγηση στο χρηματιστήριο, ώστε να βελτιώσουν την κερδοφορία από θέσεις σε προθεσμιακά συμβόλαια.

Η τράπεζα δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη με την απόφαση, αλλά θα συνεργαστεί με τις αρχές. Η απαγόρευση θα ισχύσει από τον Απρίλιο.

Η «βουτιά» του δείκτη Kospi εκδηλώθηκε στα τελευταία λεπτά συναλλαγών της συνεδρίασης της 11ης Νοεμβρίου, προκαλώντας την παρέμβαση των αρχών.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/628350/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: