22.2.11

S&P: Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις ETE, Alpha Bank

Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας (BB+/Watch Neg/B) και της Alpha Bank (BB/Watch Neg/B) δεν επηρεάζονται από την πρόσφατη πρόταση συγχώνευσής τους, τονίζει η Standard & Poor's σε ανακοίνωσή της.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Εθνική έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει μια πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha και αυτή η πρόταση από μόνη της δεν αποτελεί μια ισχυρή πρόταση εξαγοράς», αναφέρει ο διεθνής οίκος και συνεχίζει:
«Το διοικητικό συμβούλιο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι απορρίπτει την πρόταση, που έχει εγκριθεί από την επιτροπή στρατηγικής του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου και τους εκπροσώπους του ελληνικού Δημοσίου σε κοινή συνεδρίαση».
Η S&P συμπληρώνει ότι, εάν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συμφωνήσουν σε πιθανή συναλλαγή ή εάν η Εθνική παρουσιάσει μια ισχυρή πρόταση εξαγοράς, θα αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων στις δραστηριότητες και το οικονομικό προφίλ και των δύο τραπεζών.
«Επίσης θα αξιολογήσουμε το ρίσκο υλοποίησης που αυτή η πιθανή συνεργασία θα μπορούσε να ενέχει εν μέσω αδύναμων οικονομικών και λειτουργικών προοπτικών στην Ελλάδα», καταλήγει η S&P.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1936660

____________________________________________

Πολλές φορές πονάει αλλά πρέπει να τους διαβάζουμε τους ξένους οίκους...

____________________________________________


FT για ΕΤΕ-Alpha: Μεγάλη τράπεζα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και ισχυρή 

Αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί τελικά να επιτευχθεί μία συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank εκφράζει η στήλη Lex των Financial Times. Παράλληλα δείχνει να αμφισβητεί και τη χρηματοοικονομική ισχύ του νέου ομίλου που θα προέκυπτε από ένα πιθανό deal.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η συγχώνευση θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με ενεργητικό περίπου 200 δισ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο του 80% του ελληνικού ΑΕΠ. «Όμως, μεγάλη (τράπεζα) δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και ισχυρή: Η συνδυασμένη έκθεση στα κρατικά ομόλογα αντιστοιχεί σχεδόν στο 220% των κεφαλαίων τους, σύμφωνα με τη Goldman Sachs», επισημαίνεται.

Μάλιστα, η άποψη του Lex είναι ότι η Alpha «χρειάζεται κάποια βοήθεια», καθώς εμφανίζει core tier 1 στο 8,9% και η αγορά έχει τις αμφιβολίες της, με δεδομένο ότι η μετοχή της διαπραγματεύεται 0,4 φορές τη λογιστική αξία.

Από την άλλη, η Εθνική έχει tier 1 στο 13,4% και το αντίστοιχο μέγεθος του νέου ομίλου θα διαμορφώνεται στο 10,7%.

Όπως γράφουν οι Financial Times, το premium του 23% δεν ήταν αρκετό για να πεισθεί το δ.σ. της Alpha, αλλά η αγορά είναι επιφυλακτική, με δεδομένο ότι η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε τη Δευτέρα κατά 8%.

Επιπλέον, ένα ακόμα πρόβλημα για τη συγχώνευση θα ήταν τα υψηλά μερίδια αγοράς του νέου ομίλου, που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών. «Όμως, το δ.σ. της Alpha ενδέχεται να γλιτώσει τις Βρυξέλλες από το μπελά της έρευνας», καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=93887

No comments: