Περικοπές στον προϋπολογισμό του 2011 με παρακράτηση κάθε μήνα ενός ποσού έως ότου θεσπιστούν πρόσθετα μέτρα αξίας 1,7-1,8 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έδωσε η Κομισιόν στην δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση στο νέο κείμενο παραδέχεται ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις φέτος στα έσοδα αλλά και στην απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί και δεσμεύεται να ανακοινώσει πρόσθετα «διαθρωτικά μέτρα» με την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου πακέτο την οποία τοποθετεί χρονικά για τον Μάρτιο.
Το 3ο αναθεωρημένο μνημόνιο καταγράφει και απόκλιση κατά 0,1% στο έλλειμμα του 2010 (στο 9,5% του ΑΕΠ) η οποία οφείλεται, όπως αναφέρει, σε χαμηλότερες εισπράξεις εσόδων αλλά και απόκλιση δαπανών (ειδικά οφειλών που ξέφυγαν το όριο που είχε τεθεί).
Τα μέτρα αξίας 8% του ΑΕΠ ή 20 δισ. ευρώ περίπου για την τριετία 2012-2014 θα περιλαμβάνουν:
* ΔΕΚΟ. Επικεφαλής θα είναι η ειδική γραμματεία Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει σχέδιο ανά επιχείρηση για αύξηση τελών, μείωση λειτουργικού κόστους, κατά προτεραιότητα υλοποίηση επενδύσεων και προσαρμογές σε μισθούς επιδόματα και αριθμό απασχολούμενων. Θα αποφασιστούν τα κριτήρια βάση των οποίων θα κριθεί ποιες θα μείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Τα σχέδια ανά εταιρεία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου για όσες μετέχουν στην γενική κυβέρνηση και έως το έλος του έτους για τις υπόλοιπες.
* Νομικά πρόσωπα γενικής κυβέρνησης. Ομάδα εργασίας στην οποία θα μετέχει το γραφείο του Πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών θα απλοποιήσει την δομή του δημοσίου και του προϋπολογισμού. Θα εντοπίσει φορείς που θα συγχωνευθούν, που θα ενταχθούν στο στενό δημόσιο και όσους θα ιδιωτικοποιηθούν ή θα κλείσουν. Σε περίπτωση που το κόστος λειτουργίας είναι διαφορετικό από αυτό των ιδιωτών ανταγωνιστών θα προταθούν σχέδια αναδιάρθρωσης. Το πλάνο θα είναι 2ετές και θα καταγράφει ποιες θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν φέτος και ποιοι φορείς το 2012.
* Μισθολόγιο. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Μία πρώτη έκθεση για τις αμοιβές θα ανακοινωθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου,. Για να περιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων το σχέδιο θα περιλαμβάνει ακύρωση προσλήψεων ορισμένου χρόνου και πιο αυστηρή πολιτική για συμβάσεις έργου. Στόχος θα είναι τη μείωση του μισθολογικού κόστους και η νομοθεσία θα ψηφιστεί τον Ιούνιο.
* Δημόσια διοίκηση. Μία κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών θα αναζητήσει υπηρεσίες και προγράμματα που πρέπει να εξορθολογιστούν λόγω του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα και να αρθούν αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες Αναλυτικό σχέδιο θα παραδωθεί τον Ιούλιο.
* Αναδόμηση των κοινωνικών δαπανών. Κοινή ομάδα των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, υγείας και Εργασίας θα κάνει πιο στοχευμένα , αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις τα κοινωνικά επιδόματα. Το πλάνο θα παρουσιαστεί στο τέλος Ιουλίου .
* Δημόσιες επενδύσεις. Ομάδες των υπουργείων Περιφερειακής ανάπτυξης, Υποδομών και Οικονομικών θα βάλουν προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων και θα εξετάσουν πιθανές εξοικονομήσεις κονδυλίων από την αλλαγή του χρόνου υλοποίησης κάποιων εξ αυτών.
* Αμυντικές δαπάνες. Τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών θα επεναξετάσουν τις προμήθειες και τα λειτουργικά κόστη.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1141499
No comments:
Post a Comment