24.2.11

Σημάδια ανάκαμψης για την ελληνική κλωστ/ργία

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει το 2011 η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2011 υπό την Προεδρία του κ. Ελευθερίου Κούρταλη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το 2011 η ελληνική κλωστ/ργία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δείχνει να ανακάμπτει μετά από βαθιά ύφεση που την μάστιζε τα τελευταία 5 χρόνια και παρουσιάζει αύξηση των εξαγωγών και ζήτησης κλωστ/κών προϊόντων σε σχέση με το 2010, από πελάτες κυρίως της Ε.Ε.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο κλάδο από τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του βάμβακος, που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2010, και η οποία επηρεάζει αντίστοιχα την τιμή του νήματος και των υφασμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται τριπλάσια κεφάλαια κίνησης για την αγορά α΄ υλών, κάτω από τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες χρηματ/σης από τις Τράπεζες.

Επίσης υπάρχουν έντονοι φόβοι έλλειψης βαμβακιού, μετά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο 2011, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης του προϊόντος και της ανεπάρκειας αποθεμάτων.

Για το θέμα των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ο Ν. 3899/17.12.2010 στην ουσία μένει ανενεργός λόγω προβλημάτων και εμποδίων που παρουσιάζει στην εφαρμογή του.
Ο εν λόγω νόμος, θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα στον κλάδο της Κλωστ/ργίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχείς ζημιές λόγω του έντονου ανταγωνισμού, όμως στη πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

* Τα προβλήματα από τον νέο νόμο, δεν εστιάζονται στους εργαζομένους των επιχειρήσεων, οι οποίοι δέχονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τις επιχειρησιακές συμβάσεις με τους εργοδότες, προκειμένου να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, πλην όμως, παρά τις συμφωνίες που πραγματοποιούνται μεταξύ των συμβαλλομένων, υπεισέρχονται εξωτερικοί παράγοντες που τις ακυρώνουν.

* Θα πρέπει η Υπουργός Εργασίας να ξαναδεί το θέμα, προκειμένου να έχει αποτελεσματικότητα ο Νόμος.

Ακόμη, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Κ. προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 75%, για τα επόμενα 2 χρόνια, στις επιχ/σεις του κλάδου που είναι συνεπείς στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Παράλληλα, την αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων, με παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου σε μακροχρόνια βάση & με χαμηλά επιτόκια, – στο πλαίσιο παροχής ρευστότητας προς την αγορά.

Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται στις καθυστερήσεις των πληρωμών προμηθείας υλικού των προμηθευτών των Εν. Δυνάμεων του Υπ. Ανάπτυξης, οι οποίες καθυστερούν, άνευ λόγου (λόγω χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών), σε μια εποχή μεγάλης κρίσης και έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/628492/Article.aspx

No comments: