22.2.11

Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες του 2011

Αν όλα εξελιχθούν όπως αναμένονται, τότε κατά πάσα πιθανότητα η Fed θα αφήσει φέτος τα επιτόκια του δολαρίου αμετάβλητα, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ προς τα τέλη του έτους, οι μετοχές και τα εμπορεύματα θα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις, ενώ η Κίνα θα καταφέρει τελικά να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Τι θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα και να κάνει τις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας να μοιάζουν... ιδανικές; Το ερώτημα αυτό τέθηκε σε 1.000 ειδικούς από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι οποίοι κλήθηκαν να εντοπίσουν τους πιο πιθανούς κινδύνους που μπορούν να συμβούν φέτος και μέχρι το 2021 και να υπολογίσουν το ενδεχόμενο κόστος που θα είχαν στην παγκόσμια οικονομία.
Συνολικά αξιολογήθηκαν 72 κίνδυνοι, στους οποίους περιελήφθησαν οι ταραχές στη Μέση Ανατολή, η «μάχη των νομισμάτων», οι παγκόσμιες ανισορροπίες, αλλά και εξωγενείς απειλές, όπως, για παράδειγμα, μια επίθεση από το... Διάστημα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι με τις υψηλότερες πιθανότητες και με το μεγαλύτερο κόστος σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, τη δημοσιονομική κρίση, τις οικονομικές ανισότητες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται την ώρα που η κρίση χρέους απειλεί την Ευρώπη, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ εμφανίζεται αδύναμη, η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό, οι τιμές των εμπορευμάτων εκτινάσσονται και οι αναδυόμενες οικονομίες απειλούνται από «φούσκες».
Τελικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος παγκοσμίως για φέτος θεωρήθηκε το ξέσπασμα μιας δημοσιονομικής κρίσης. Η πιθανότητα υπολογίστηκε γύρω στο 70% και το κόστος από μία τέτοια εξέλιξη σε 1 τρισ. δολάρια (750 δισ. ευρώ), όσο δηλαδή είναι τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF).
Αυτό, όμως, που φοβίζει περισσότερο τους ειδικούς είναι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, λόγω κλιματικών αλλαγών μπορούν να πυροδοτηθούν οι τιμές των πρώτων υλών, προκαλώντας πληθωρισμό και μεγαλύτερη ύφεση. Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει τις πιθανότητες δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να δούμε ταυτόχρονη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις αναδυόμενες οικονομίες, χωρίς να αποκλείονται γεωπολιτικές συγκρούσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_21_20/02/2011_433312

________________________________

Εννοείται ότι έπιασαν ότι γίνεται από Μαγκρέμπ μέχρι Υεμένη!
Στον ύπνο τους!!

No comments: