5.7.11

Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες (90%)

Το 90% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών-ομίλων τηρούν το μίνιμουμ των απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια, ακόμα και μπροστά σε πολύ δυσμενή σενάρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε η αρμόδια αρχή της ΕΕ.
Στο αντίποδα, περίπου 10% των 221 ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών-ομίλων, που υποβλήθηκαν σε τεστ αντοχής, δεν μπορούν να αντέξουν σοβαρά οικονομικά πλήγματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 11 από τις εταιρείες που εξετάστηκαν δεν αντεπεξήλθαν στα λεγόμενα «αρνητικά σενάρια» των δοκιμών αυτών, άλλες 13 δεν πέρασαν την εξέταση στα σενάρια απέναντι σε απλά μιας δυσμενέστερης της σημερινής συγκυρίας, 10 δεν άντεξαν μπροστά στο σενάριο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, τέλος 6 δεν άντεξαν μπροστά στο σενάριο της μη-εξόφλησης κρατικών χρεογράφων από το χαρτοφυλάκιο τους. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές των τεστ, αρκετοί ασφαλιστικοί οργανισμοί απέτυχαν να αντεπεξέλθουν, όχι αποκλειστικά σε ένα αντίξοο σενάριο, αλλά σε πιο πολλά από αυτά, που εκδηλώνονται συγχρόνως.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε πάντως πως «σε γενικές γραμμές, τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ευρώπη χαρακτηρίζει μια σθεναρότητα (...) δεδομένου ότι ένα ποσοστό 90% των εταιρειών-ομίλων τηρούν το μίνιμουμ των απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια, ακόμα και μπροστά σε πολύ δυσμενή σενάρια».
Με τα τεστ, επιχειρήθηκε αναβάθμιση της φερεγγυότητας -δηλαδή από τις προδιαγραφές που ίσχυαν στο θεσμικό πλαίσιο Φερεγγυότητα 1- να δοκιμαστεί στην πράξη το κατά πόσον οι ασφαλιστικές εταιρείες-όμιλοι μπορεί στο μέλλον να αντέξουν σε έτι δυσμενέστερες προδιαγραφές, αυτές που ανήκουν στο θεσμικό πλαίσιο Φερεγγυότητα-2.
Το πλαίσιο 'Φερεγγυότητα-2' προϋποθέτει πολλά περισσότερα ίδια κεφάλαια σε αποθεματικό απ όσα προβλέπει το 'Φερεγγυότητα-1', ώστε να αντεπεξέρχεται η εταιρεία-όμιλος ασφάλειας σε πραγματικά πάρα πολύ δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2008375

No comments: