2.7.11

Τρεις εναλλακτικές για τα ελληνικά ομόλογα

Θετικό στίγμα για τις διαπραγματεύσεις μετακύλισης (rollover) του χρέους έδωσε χθες το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι στο τραπέζι των διεθνών διαβουλεύσεων βρίσκονται τρεις εναλλακτικές για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν έως το 2014: Η μετακύλιση, η επιμήκυνση και η επαναγορά χρεών.
Στην ανακοίνωσή του το IIF κάνει λόγο για «σημαντική προσφορά στήριξης της Ελλάδας σε εθελοντική βάση» και αναφέρει: «Τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε μία εθελοντική, διαφανή και ευρεία προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας, δεδομένου των εξαιρετικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την εκ παραλλήλου χρηματοδότηση των επίσημων φορέων και τη στήριξη της ρευστότητας και θα βασιστεί σε έναν μικρό αριθμό επιλογών. Αυτές οι επιλογές θα περιλαμβάνουν μετακύλιση ή παράταση της λήξης (των ομολόγων) και επανεπένδυση των απαιτήσεων των δανειστών σε μακράς διάρκειας εργαλεία με εγγύηση του κεφαλαίου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη πιθανές προτάσεις επαναγοράς χρέους, που μαζί με τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή θα αρχίσουν να μειώνουν τον όγκο του χρέους και θα συμβάλουν στο να ανοίξει ο δρόμος για να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του.

Οι λεπτομέρειες αυτών των επιλογών βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση και θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο, με στόχο της παροχή σημαντικής ταμειακής ενίσχυσης στην Ελλάδα το διάστημα 2012-2014, στη βάση μιας ευρείας βάσης εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Επιπλέον, θα εξεταστούν οι τεχνικές επαναγοράς».

Την απόφασή της να μετάσχει στο rollover ανακοίνωσε χθες και η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, κ. Κοράντο Πασέρα, εκτίμησε πως ανάλογη θετική πρόθεση υπάρχει και μεταξύ των υπόλοιπων ιταλικών τραπεζών.
Η Intesa Sanpaolo, πάντως, έχει μικρή έκθεση σε ελληνικό χρέος, που δεν υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1525649&nt=103

No comments: