11.1.12

Λιγότερα δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις νοικοκυριά το νέο έτος

Για τον κίνδυνο «βύθισης» της πιστωτικής επέκτασης το 2012 προειδοποιούν οι τράπεζες αν δεν εκτονωθεί η ανησυχία και δεν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, το 2011 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα διαμορφωθεί κοντά στο 3%, ενώ αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομία, προβλέπουν «βουτιά» άνω του 5% για τη φετινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι οι αποπληρωμές δανείων θα είναι μεγαλύτερες των νέων δανείων κατά 12 δισ. ευρώ! Μια νέα μεγάλη μείωση της ρευστότητας στην οικονομία θα επιδείνωνε δραστικά τις μακροοικονομικές συνθήκες, με την ύφεση να ξεπερνάει το 5% και την ανεργία το 20%. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, τονίζουν, ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οδηγώντας την οικονομία σε φαύλο κύκλο.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο -2,4% και το υπόλοιπο δανείων περιορίστηκε στα 250 δισ. ευρώ (Νοέμβριος 2011) από 257,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010. Στο ενδεκάμηνο τα δάνεια προς επιχειρήσεις τρέχουν με ρυθμό -0,5%, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά εμφανίζουν μείωση κατά 3,8%. Στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι οριακή και περαιτέρω παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή, σημειώνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι η αβεβαιότητα, προσθέτοντας ότι όλο το βάρος πρέπει να δοθεί στη σταθεροποίηση της κατάστασης. «Αν καταφέρουμε να απομακρύνουμε την αβεβαιότητα και τα καταστροφικά σενάρια μιας εξόδου από το ευρώ, τότε η οικονομία θα πάρει μια μεγάλη ανάσα ύστερα από 3 χρόνια βαθιάς ύφεσης», τονίζουν. Εκτιμούν ότι αν εκλείψει ο φόβος επιστροφής στη δραχμή, μέρος της ρευστότητας θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα, τα επιτόκια θα μειωθούν και η κατανάλωση θα ανακάμψει.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως απαραίτητη η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη λήψη του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε αυτόματα θα εκλείψει η ανησυχία για το φάσμα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, στοιχείο καθοριστικό για τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Ετσι θα περιοριστούν οι εκροές ρευστότητας, σταδιακά μέρος της ρευστότητας θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα και θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση πολιτικών για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη η λήψη του νέου πακέτου. Δεδομένων των σημαντικών αστοχιών στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες όλο το βάρος να δοθεί στην άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε η χώρα μας να διαπραγματευθεί από σχετικά καλύτερη θέση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_11/01/2012_468695

No comments: