24.1.12

“Λείπουν” 20 δισ. ευρώ από το PSI, κρίσιμη η εμπλοκή της EΚΤ

Περί τα 20 δισ. ευρώ, ήτοι 10% περίπου του ΑΕΠ, “χωρίζουν” την Ελλάδα από την τελική συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Χθες στο Eurogroup φάνηκε ότι αυτά δεν θα βρεθούν εύκολα καθώς κανείς στην Ευρωζώνη, εν όψει επέκτασης της ύφεσης, δεν είναι έτοιμος να βάλει το χέρι στην τσέπη εκ νέου για να τα προσθέσει στο πακέτο των 130% δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην συνάντηση του Eurogroup η διελκυστίνδα μεταξύ του ΔΝΤ (με υποστήριξη της Γερμανίας) και της Κομισιόν συνεχίσθηκε καθώς η προσωρινή επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήρθε πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το ΔΝΤ για να υποδείξει ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου με την τελευταία πρόταση του IIF για το ύψος του κουρέματος δεν είναι συμβατές.

Πριν από δέκα περίπου ημέρες στην Επιτροπή Εργασίας του Eurogroup (EWG) είχε επιτευχθεί μία προσωρινή “ανακωχή” με το ΔΝΤ να υπαναχωρεί από την αρχική του θέση για νέα Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η “ανακωχή” αυτή έληξε χθες καθώς το ΔΝΤ επανήλθε με την προσωρινή Έκθεση (κανονικά θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιοποιηθεί τέλη Φεβρουαρίου) για να απορρίψει ως ασύμβατη με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου με την πρόταση για του IIF για επιτόκιο 3,5% μέχρι το 2020 και υψηλότερο από 4% από το 2020 μέχρι και το 2030.

Με την πρόταση αυτή όπως υποστήριξε το ΔΝΤ στο Eurogroup το χρέος δεν πέφτει ούτε στο 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 όπως έχει ορίσει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου... Πράγμα που σημαίνει ότι – κατά το ΔΝΤ - πρέπει να προκύψουν αλλαγές στο PSI οι οποίες να κάνουν την “διαφορά” των 20 περίπου δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Από τους υπουργούς οικονομικών αποφασίσθηκε να έρθει στη Σύνοδο Κορυφής μια νέα Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και με βάση αυτή να γίνουν οι όποιες νέες προτάσεις.

Οι λύσεις από εδώ και στο εξής είναι τρεις : είτε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το επιτόκιο των νέων ομολόγων στο PSI, είτε να μπουν στο κούρεμα και τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών, είτε να αυξηθεί το συνολικό ποσό του δανείου των 130δισ. ευρώ.

Η τελευταία “λύση” δηλαδή η αύξηση του δανείου από το EFSF αποκλείσθηκε χθες ρητά και απομένουν οι δύο άλλες “λύσεις” ή ένας συνδυασμός τους...

Όμως κάπου εκεί αρχίζουν τα καινούργια προβλήματα καθώς το IIF έχει διαμηνύσει ότι η πρόταση που έχει καταθέσει είναι η τελευταία που μπορεί να αποδεχθεί εκ μέρους των ιδιωτών ομολογιούχων και η ΕΚΤ από την πλευρά της έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο “κουρέματος” των ομολόγων που κατέχει.

Βέβαια όπως αποκάλυψε το “Κεφάλαιο” στο τελευταίο συμβούλιο της ΕΚΤ υπήρξε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία αποτυπώθηκε διαφωνία μεταξύ των μελών του συμβουλίου. Η διαφωνία αφορούσε στο πως θα πρέπει να καταγράφονται στον ισολογισμό των κεντρικών τραπεζών τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, στην τιμή κτίσης τους ή στην ονομαστική τους τιμή.

Αν αποφασισθεί να καταγραφούν στην  τιμή κτίσης τους τότε σχεδόν αυτόματα ανοίγει ένα παράθυρο για την χωρίς θεσμικά προβλήματα ένταξη των ομολόγων σε μία ειδική κατηγορία οικειοθελούς  “κουρέματος” η οποία θα μπορούσε με την σειρά της να ανοίξει ένα δρόμο στην συζήτηση για την διεύρυνση του PSI...

Προς το παρόν όμως το πρόβλημα έμεινε ανοικτό και η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για το PSI σε πλήρη εξέλιξη...

Βέβαια όπως έγινε φανερό στην χθεσινή συζήτηση για το PSI στο Eurogroup το μοναδικό πρόβλημα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου δεν είναι αυτό.

Το ραπόρτο που έδωσε η τρόικα για την πρόοδο στο “προμνημόνιο” (τις περιβόητες Prior Actions) ήταν ανησυχητικό σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις να είναι η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων.

Αλλά κατά πως φαίνεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο επίπεδο αυτό θα έχει υπάρξει μία “οικειοθελής” δέσμευση των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση όπως είχε ζητηθεί και συζητηθεί από τις 12 Ιανουάριου (στην συνάντηση της EWG). Μόνο που αυτή την φορά οι πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει με μία περισσότερο διακριτική διαδικασία...


http://www.capital.gr/News.asp?id=1388385 


_______________________________________________


δηλαδή το ΔΝΤ ξέρει πόσο θα είναι το ελληνικό ΑΕΠ το 2020;
χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!



No comments: