11.1.12

Παραδόθηκε η πολυθρύλητη, διαγνωστική μελέτη της Blackrock στην ΤτΕ – Προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα….

Παραδόθηκε  στην ΤτΕ, η διαγνωστική μελέτη της Blackrock η οποία αξιολόγησε το δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών και κατέληξε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιμερίσουν σε βάθος 3ετίας νέες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 θα ανακοινωθούν τελικώς στο επενδυτικό κοινό τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της πολυθρύλητης Blackrock.
Η ΤτΕ θα αξιολογήσει την μελέτη της Blackrock, συνυπολογίζοντας τις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει οι ελληνικές τράπεζες. Π.χ. αν για μια τράπεζα προκύψουν προβλέψεις 3 δις και έχει ήδη διενεργήσει προκαταβολικά 1 δις τότε οι νέες προβλέψεις θα είναι 2 δις ευρώ οι οποίες θα επιμεριστούν σε βάθος 3ετίας.
Η ΤτΕ θα αξιολογήσει και την πορεία των εσόδων προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών και αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει επίσημα τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης που θα είναι ύψος νέων προβλέψεων κατά τράπεζα.
Εν συνεχεία οι τράπεζες και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το PSI+ υποχρεούνται προς τα τέλη Απριλίου να ανακοινώσουν capital plans δηλαδή σχέδια ανακεφαλαιοποίησης καθώς και business plan.
Τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης τους.
Αυτό λοιπόν θα είναι το χρονοδιάγραμμα που θα κρίνει την τύχη των τραπεζών.

Τι θα δείξει η Blackrock.

Με βάση εκτιμήσεις οι νέες προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών για επισφαλή – προβληματικά δάνεια θα κινηθούν μεταξύ  8 και 9 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα 8-9 δις ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι κυπριακές τράπεζες ενώ έχουν καταγραφεί τα 700 εκατ ευρώ της Proton bank ως γεγονός πλέον μετά την μεταφορά προβληματικών δανείων στην Bad Bank.
Τα 8-9 δις ευρώ μάλλον αντικατοπτρίζουν την ελληνική πραγματικότητα αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο τα δάνεια των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη φθάνουν τα 1,7 με 1,8 δις ευρώ και πλην Proton bank τα 1,1 με 1,2 δις ευρώ τα οποία θα τύχουν της ίδια αξιολόγησης από την Blackrock.

Ομοιότητες και διαφορές με την Ιρλανδία

Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ ελληνικών και Ιρλανδικών τραπεζών είναι πολλές και ουσιώδεις.
Το Ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα υπερμόχλευσε τα δάνεια και το κυριότερο δάνεισε σε πολλαπλάσιο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην χώρα.
Η Ιρλανδική οικονομία εξελισσόταν ομαλά ώσπου κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα.
Το 2009 η Ιρλανδία δημιούργησε την National Asset Management Agency την γνωστή NAMA, την Εθνική υπηρεσία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των Ιρλανδικών τραπεζών. Επίσημα ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου του 2009 ενώ τον Σεπτέμβριο είχε κατατεθεί ο νόμος για την σύσταση της NAMA.
Το βασικό πρόβλημα των Ιρλανδικών τραπεζών ήταν ο υπερβολικός δανεισμός σε στεγαστικά και ακίνητα πάσης φύσεως.
Η αγορά ακινήτων σημείωσε μεγάλη κάμψη το 2007 οδηγώντας σε μεγάλες απομειώσεις στα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες.
Οι μεγάλες απομειώσεις οδήγησαν ακολούθως σε μεγάλες μειώσεις κεφαλαίων καθιστώντας τις Ιρλανδικές τράπεζες κεφαλαιακά ανεπαρκείς. Τον Φεβρουάριο του 2010,  5 τράπεζες υπέβαλλαν αίτημα προσχώρησης στο NAMA και ήταν η Allied Irish Bank, Bank oh Ireland, η Anglo Irish bank, η Irish Nationwide Building bank και η EBS Building Society.
Στην ΝΑΜΑ που διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού κατ΄ ουσία δάνεια των Ιρλανδικών τραπεζών τελικά μεταφέρθηκαν 71 δις ευρώ προβληματικές χορηγήσεις.
Ουσιαστικά μεταφέρθηκαν δάνεια 850 μεγάλων οφειλετών, περίπου και 11 χιλ δάνεια νοικοκυριών.
Η NAMA  απέκτησε τα δάνεια σε αγοραίες τιμές με βάση τις τιμές των ακινήτων καθώς τα προβληματικά δάνεια ήταν κυρίως στεγαστικά. Κατά μέσο όρο η NAMA απέκτησε τα περιουσιακά προβληματικά στοιχεία των Ιρλανδικών τραπεζών με discount 58%.
Η Τρόικα μετά την δημιουργία της NAMA αποφάσισε να υλοποιήσει διαγνωστική μελέτη για να αξιολογήσει για το αν και κατά πόσο είναι επαρκείς οι προβλέψεις των Ιρλανδικών τραπεζών. Γι΄ αυτή την πολύ ειδικευμένη έρευνα η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ανέθεσε στην Blackrock να αναλάβει να εκπονήσει διαγνωστική μελέτη.
Όταν η Blackrock εκπόνησε την διαγνωστική μελέτη που αριθμούσε 92 σελίδες για τις Ιρλανδικές τράπεζες – κάτι ανάλογο θα υπάρξει και για την Ελλάδα - προέκυψε ότι οι νέες προβλέψεις φθάνουν το 4 με 4,5% των συνολικών δανείων – στην 3ετία 10,1% -  ποσό ρεαλιστικό μετά την αφαίρεση των προβληματικών δανείων τα οποία απέκτησε η NAMA.
Το συμπέρασμα από την Ιρλανδία είναι ότι μετά την NAMA οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ήταν σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμες.

Η περίπτωση της Ελλάδος

Προφανώς και στην Ελλάδα δεν υπάρχει NAMA άρα αυτό αποτελεί την πρώτη και ουσιαστική διαφορά μεταξύ ελληνικών και ιρλανδικών τραπεζών.
Η δεύτερη και εξίσου σημαντική διαφορά είναι ότι οι τράπεζες στην Ιρλανδία προκάλεσαν την κρίση στην Ιρλανδική οικονομία ενώ στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν απαξιωθεί λόγω των χαρτοφυλακίων ομολόγων που διαθέτουν, απλά γιατί δάνεισαν το ελληνικό κράτος.
Η τρίτη εξίσου σημαντική διαφορά είναι ότι το προφίλ ρίσκου που ανέλαβαν οι ελληνικές τράπεζες παραμένει συντηρητικό σε γενικές γραμμές.
Στο μικροσκόπιο της Blackrock είχαν τεθεί
1)Τα μετοχοδάνεια τα οποία θα αξιολογηθούν στην εξής βάση. Όσα μετοχοδάνεια στηρίζονται μόνο σε εγγύηση μετοχών θα πρέπει να διενεργηθεί πρόβλεψη για όλο το δάνειο.
Αν υπάρχει και άλλη εμπράγματη εξασφάλιση τότε θα αξιολογείται με διαφορετικές παραμέτρους.
2)Τα αναχρηματοδοτούμενα επιχειρηματικά  δάνεια πάσης φύσεως έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση. Με βάση ενδείξεις τα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιριών επιδεικνύουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά των μικρομεσαίων
3) Τα στεγαστικά δάνεια και καταναλωτικά που ήταν η πηγή προβλήματος των Ιρλανδικών τραπεζών.
4)Μεγάλη σημασία δίδεται στις εμπράγματες εξασφαλίσεις. Στο μέτωπο αυτό και σε γενικές γραμμές η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τόσο αρνητική.
5)Με βάση πληροφορίες η Blackrock έλεγξε δάνεια τα οποία είχαν χορηγηθεί ακόμη και από το 2000 -1998 και αυτό αποδεικνύει ότι οι έλεγχοι είναι εις βάθος και συστηματοποιημένοι.
6)Το coverage ratio δηλαδή ο συντελεστής κάλυψης θα αυξηθεί στο τραπεζικό σύστημα
Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα υπάρξει αύξηση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Οι συνολικές χορηγήσεις ανέρχονται στα 255 δις ευρώ και το κομβικό ερώτημα είναι πόσες μπορεί να είναι οι προβλέψεις και πόσο θα επιβαρυνθεί το NPLs;
Να σημειωθεί ότι με βάση το μοντέλο που υιοθετήθηκε,  χρησιμοποιήθηκαν το βασικό και το stress tests σενάριο της Blackrock για το διάστημα 2011 με 2013.
Η αντίστοιχη διαγνωστική μελέτη στις Ιρλανδικές τράπεζες, η μελέτη  της Blackrock δηλαδή  κατέδειξε μια επιβάρυνση 4% με 4,5% στο σύστημα σε νέες προβλέψεις.
Να αξιολογηθεί επίσης ότι αξιολογούνται τα δάνεια με βάση την δομή τους , καταναλωτικά, στεγαστικά, μικρών επιχειρήσεων και μεγάλων εταιριών.

Πιθανή επιβάρυνση από την BlackRock στο τραπεζικό σύστημα στην 3ετία
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
Νέες προβλέψεις BlackRock -3ετία-
Ζημίες από Blackrock και νέο haircut περί το 60%
Εθνική
1,8
6,8
Alpha
1,4
2,8
Eurobank
-
-
Πειραιώς
1,6
4,1
Κύπρου*
- (0,400)
1,1
Marfin*
- (0,400)
1,1
ATE
0,800
3,2
TT
0,100
1,7
Αttica bank
0,250
0,410
Proton bank
-
0,100
Emporiki
0,700
0,900
Geniki bank
0,230
0,460
Σύνολο
8,8-9
27,27
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr, εκτιμήσεις αγοράς
*Κύπρου και Marfin ίσως θα αξιολογηθούν από την Blackrock στο προσεχές διάστημα 

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/33403-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B8%CF%81%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-blackrock-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%84%CE%B5-%E2%80%93-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

No comments: