Τα 15 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν οι ανάγκες ενίσχυσης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών
Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της για την επίπτωση της ύφεσης στην ποιότητα χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών παρέδωσε χθες η BlackRock στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΤτΕ, η συνολική εικόνα δείχνει να είναι χειρότερη των αρχικών υπολογισμών, με τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών να προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ θα εκτιμήσει τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα διαμορφωθούν, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock, στο τέλος του 2013. Από το σύνολο των προβλέψεων που υπαγορεύει η έκθεση, η ΤτΕ θα αφαιρέσει αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι τράπεζες για να προκύψει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης για την καθεμία. Για τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό, η ΤτΕ θα συνεργαστεί με την Bai& Company.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/01/2012_469128
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών. Χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας έλαβε τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock για την επίπτωση της ύφεσης στην ποιότητα χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η δραματική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα για το 2012-2013 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό οίκο. «Φαίνεται ότι η εικόνα είναι χειρότερη από αυτή που αρχικά εκτιμούσαμε», σημειώνει επιτελικό στέλεχος τράπεζας. Τα αποτελέσματα της Black-Rock μαζί με το PSI είναι αυτά που, κατά κύριο λόγο, θα καθορίσουν τον... λογαριασμό για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εμφανίζεται να προσεγγίζει τα 15 δισ. ευρώ. Ηδη οι επιτελείς της ΤτΕ επεξεργάζονται τα στοιχεία της BlackRock ώστε να προσδιοριστούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Η ΤτΕ θα εκτιμήσει τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα διαμορφωθεί, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock, στο τέλος του 2013. Από τις προβλέψεις αυτές, οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας θα αφαιρέσουν τις προβλέψεις που ήδη έχουν διενεργήσει οι εμπορικές τράπεζες, ώστε να προσδιοριστεί το έλλειμμα, η διαφορά, που πρέπει να καλυφθεί από την κάθε τράπεζα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία της αξιολόγησης των πρόσθετων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα παραδοθούν τα αποτελέσματα και στις τράπεζες. Εν συνεχεία θα ζητηθεί από τις εμπορικές τράπεζες να υποβάλουν στην ΤτΕ σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης για την κάλυψη των αναγκών. Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν τρόπους για την εξεύρεση κεφαλαίων, αλλά θα περιγράφουν και τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό για το πώς τα τραπεζικά ιδρύματα θα προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Θα πρέπει να κατατεθούν και να εγκριθούν από την ΤτΕ το αργότερο έως τέλος Απριλίου. Στο έργο αυτό θα συνδράμει επικουρικά η Bain & Company, μια από τις κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρείες στον κόσμο. Η Bain & Company θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην ΤτΕ τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του κλάδου ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αναλυτικότερα, θα εξετάσουν από κοινού τα σχέδια των τραπεζών με την αμερικανική εταιρεία να λειτουργεί ως ανεξάρτητος σύμβουλος για την αξιολόγηση των σχεδίων. Ετσι αν, για παράδειγμα, μια τράπεζα προβλέπει έσοδα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση μιας θυγατρικής εταιρίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η αμερικανική εταιρεία θα αξιολογήσει τις συνθήκες στην τοπική αγορά και θα εκτιμήσει αν οι προσδοκίες της τράπεζας είναι ρεαλιστικές. Αν τα σχέδια κριθούν ως μη ρεαλιστικά, οι τράπεζες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Αν κριθούν ρεαλιστικά, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου να υλοποιήσουν τις προβλεπόμενες δράσεις για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων. Αν αποτύχουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, πιθανότατα, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Τα σχέδια των τραπεζώνΠώληση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, θυγατρικών ακόμα και χαρτοφυλακίων δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά σχεδιάζουν οι τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να μείνουν με το κεφάλι έξω από το νερό. Παράλληλα, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επαναγορές υβριδικών κεφαλαίων (με σημαντική έκπτωση), κίνηση που ήδη πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας έτσι τους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα με την πώληση υγιών χαρτοφυλακίων δανείων οι τράπεζες θα μειώσουν άμεσα τις απαιτήσεις σε εποπτικά κεφάλαια, βελτιώνοντας έτσι έμμεσα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες καταρτίζουν λίστες, που περιλαμβάνουν ακίνητα, ξενοδοχεία, θυγατρικές πλην τραπεζικού τομέα, αλλά και θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό, στοιχεία που μπορούν να διατεθούν προς πώληση του 2012. Αν και αρχική πρόθεση ήταν να διαφυλαχθούν οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η δραματική τροπή της κρίσης, που έχει οδηγήσει σε δεινή θέση τις τράπεζες, υποχρεώνει σε επιθετικότερες κινήσεις. Ηδη η Eurobank έχει συμφωνήσει την πώληση της Polbank, στην Πολωνία, στη Raiffeisen, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αναζητεί αγοραστή για την Piraeus Bank στην Αίγυπτο. Τα επιτελεία των τραπεζών εξετάζουν τις δυνατότητες πώλησης θυγατρικών τραπεζών σε άλλες χώρες ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και να απελευθερώσουν πολύτιμη ρευστότητα. Ωστόσο, οι προσπάθειες των τραπεζών για την πώληση θυγατρικών γίνονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην παγκόσμια αγορά και οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες σε «επιθετικές» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
ΕπαναγοράΚαλυμμένες ομολογίες και υβριδικούς τίτλους που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ επαναγόρασε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Εθνική Τράπεζα μέσω της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει στο τέλος Δεκεμβρίου. Στελέχη της Εθνικής αναφέρουν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση στη συναλλαγή. Η δημόσια πρόταση αφορούσε καλυμμένες ομολογίες σταθερού επιτοκίου που έχει εκδώσει η τράπεζα ύψους 1,5 δισ. ευρώ οι οποίες λήγουν το 2016, καθώς και διάφορες εκδόσεις υβριδικών τίτλων ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Για την απόκτηση των παραπάνω τίτλων η Εθνική Τράπεζα προσέφερε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70% της ονομαστικής αξίας των καλυμμένων ομολογιών και στο 45% της αξίας των υβριδικών τίτλων. Με την κίνηση η Εθνική ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση. Oπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο όμιλος έχει καταφέρει να ενισχύσει τα κεφάλαιά του κατά 3,5 δισ. ευρώ και προσθέτουν ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100016_14/01/2012_469114
Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της για την επίπτωση της ύφεσης στην ποιότητα χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών παρέδωσε χθες η BlackRock στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΤτΕ, η συνολική εικόνα δείχνει να είναι χειρότερη των αρχικών υπολογισμών, με τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών να προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ θα εκτιμήσει τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα διαμορφωθούν, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock, στο τέλος του 2013. Από το σύνολο των προβλέψεων που υπαγορεύει η έκθεση, η ΤτΕ θα αφαιρέσει αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι τράπεζες για να προκύψει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης για την καθεμία. Για τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό, η ΤτΕ θα συνεργαστεί με την Bai& Company.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/01/2012_469128
Στο μικροσκόπιο η μελέτη της BlackRock για τις τράπεζες
Μαζί με το PSI θα καθορίσουν τον λογαριασμό για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών. Χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας έλαβε τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock για την επίπτωση της ύφεσης στην ποιότητα χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η δραματική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα για το 2012-2013 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό οίκο. «Φαίνεται ότι η εικόνα είναι χειρότερη από αυτή που αρχικά εκτιμούσαμε», σημειώνει επιτελικό στέλεχος τράπεζας. Τα αποτελέσματα της Black-Rock μαζί με το PSI είναι αυτά που, κατά κύριο λόγο, θα καθορίσουν τον... λογαριασμό για τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εμφανίζεται να προσεγγίζει τα 15 δισ. ευρώ. Ηδη οι επιτελείς της ΤτΕ επεξεργάζονται τα στοιχεία της BlackRock ώστε να προσδιοριστούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες. Η ΤτΕ θα εκτιμήσει τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα διαμορφωθεί, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock, στο τέλος του 2013. Από τις προβλέψεις αυτές, οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας θα αφαιρέσουν τις προβλέψεις που ήδη έχουν διενεργήσει οι εμπορικές τράπεζες, ώστε να προσδιοριστεί το έλλειμμα, η διαφορά, που πρέπει να καλυφθεί από την κάθε τράπεζα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία της αξιολόγησης των πρόσθετων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα παραδοθούν τα αποτελέσματα και στις τράπεζες. Εν συνεχεία θα ζητηθεί από τις εμπορικές τράπεζες να υποβάλουν στην ΤτΕ σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης για την κάλυψη των αναγκών. Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν τρόπους για την εξεύρεση κεφαλαίων, αλλά θα περιγράφουν και τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό για το πώς τα τραπεζικά ιδρύματα θα προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Θα πρέπει να κατατεθούν και να εγκριθούν από την ΤτΕ το αργότερο έως τέλος Απριλίου. Στο έργο αυτό θα συνδράμει επικουρικά η Bain & Company, μια από τις κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρείες στον κόσμο. Η Bain & Company θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην ΤτΕ τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του κλάδου ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αναλυτικότερα, θα εξετάσουν από κοινού τα σχέδια των τραπεζών με την αμερικανική εταιρεία να λειτουργεί ως ανεξάρτητος σύμβουλος για την αξιολόγηση των σχεδίων. Ετσι αν, για παράδειγμα, μια τράπεζα προβλέπει έσοδα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση μιας θυγατρικής εταιρίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η αμερικανική εταιρεία θα αξιολογήσει τις συνθήκες στην τοπική αγορά και θα εκτιμήσει αν οι προσδοκίες της τράπεζας είναι ρεαλιστικές. Αν τα σχέδια κριθούν ως μη ρεαλιστικά, οι τράπεζες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Αν κριθούν ρεαλιστικά, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου να υλοποιήσουν τις προβλεπόμενες δράσεις για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων. Αν αποτύχουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, πιθανότατα, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Τα σχέδια των τραπεζώνΠώληση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, θυγατρικών ακόμα και χαρτοφυλακίων δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά σχεδιάζουν οι τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να μείνουν με το κεφάλι έξω από το νερό. Παράλληλα, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επαναγορές υβριδικών κεφαλαίων (με σημαντική έκπτωση), κίνηση που ήδη πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας έτσι τους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα με την πώληση υγιών χαρτοφυλακίων δανείων οι τράπεζες θα μειώσουν άμεσα τις απαιτήσεις σε εποπτικά κεφάλαια, βελτιώνοντας έτσι έμμεσα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες καταρτίζουν λίστες, που περιλαμβάνουν ακίνητα, ξενοδοχεία, θυγατρικές πλην τραπεζικού τομέα, αλλά και θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό, στοιχεία που μπορούν να διατεθούν προς πώληση του 2012. Αν και αρχική πρόθεση ήταν να διαφυλαχθούν οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η δραματική τροπή της κρίσης, που έχει οδηγήσει σε δεινή θέση τις τράπεζες, υποχρεώνει σε επιθετικότερες κινήσεις. Ηδη η Eurobank έχει συμφωνήσει την πώληση της Polbank, στην Πολωνία, στη Raiffeisen, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αναζητεί αγοραστή για την Piraeus Bank στην Αίγυπτο. Τα επιτελεία των τραπεζών εξετάζουν τις δυνατότητες πώλησης θυγατρικών τραπεζών σε άλλες χώρες ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και να απελευθερώσουν πολύτιμη ρευστότητα. Ωστόσο, οι προσπάθειες των τραπεζών για την πώληση θυγατρικών γίνονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην παγκόσμια αγορά και οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες σε «επιθετικές» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
ΕπαναγοράΚαλυμμένες ομολογίες και υβριδικούς τίτλους που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ επαναγόρασε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Εθνική Τράπεζα μέσω της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει στο τέλος Δεκεμβρίου. Στελέχη της Εθνικής αναφέρουν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση στη συναλλαγή. Η δημόσια πρόταση αφορούσε καλυμμένες ομολογίες σταθερού επιτοκίου που έχει εκδώσει η τράπεζα ύψους 1,5 δισ. ευρώ οι οποίες λήγουν το 2016, καθώς και διάφορες εκδόσεις υβριδικών τίτλων ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Για την απόκτηση των παραπάνω τίτλων η Εθνική Τράπεζα προσέφερε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70% της ονομαστικής αξίας των καλυμμένων ομολογιών και στο 45% της αξίας των υβριδικών τίτλων. Με την κίνηση η Εθνική ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση. Oπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο όμιλος έχει καταφέρει να ενισχύσει τα κεφάλαιά του κατά 3,5 δισ. ευρώ και προσθέτουν ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100016_14/01/2012_469114
No comments:
Post a Comment