Χρονοδιάγραμμα με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά με προβολή στο πολιτικό και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτό θα εξελιχθεί, αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου στην εκ των πραγμάτων κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Η συνεδρίαση, η οποία μπορεί να αποτελέσει την απαρχή δραματικών εξελίξεων για το κόμμα της πλειοψηφίας, σηματοδοτεί την αφετηρία των διαδικασιών τόσο για την ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ όσο και της αλλαγής σελίδας σε επίπεδο ηγεσίας, κι αυτό ανεξάρτητα από το τι ακριβώς έχει αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου και θα ανακοινώσει σήμερα.
Με το σενάριο της διαρχίας για ένα διάστημα ορισμένων μηνών (και πάντως ώς τις αρχές του καλοκαιριού σίγουρα) να παραμένει το ισχυρότερο σε έναν ωκεανό πιθανοτήτων για το ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται εκ των πραγμάτων στη στάση που θα κρατήσουν τα μέλη του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώσει ο νυν πρόεδρος δεν προβλέπει κάλπες το συντομότερο δυνατό για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, και στη συνέχεια σαφή προσδιορισμό σύγκλησης συνεδρίου, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου θα διατυπώσουν σχετική πρόταση, και θα ζητήσουν να τεθεί σε ψηφοφορία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, φαίνεται μάλλον δύσκολο - όπως εκτιμούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ - να κερδίσει η πρόταση Παπανδρέου, δεδομένου ότι εντός του 15μελούς οργάνου έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ των δελφίνων που του ζητούν να εγκαταλείψει την ηγεσία. Σύμφωνα με τις προσεγγίσεις που έχουν γίνει αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, θεωρείται κοντά στην πραγματικότητα η διαμόρφωση ήδη μιας πλειοψηφίας 8 ή και 9-6 υπέρ όσων ζητούν από τον πρόεδρο να ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή του.
Πρόκειται για 4 στελέχη που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο (Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκος Σαλαγιάννης), ένα που πρόσκειται στον Ανδρέα Λοβέρδο (Γιάννης Μίχας), έναν που πρόσκειται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Κώστας Πανταζής), τον Δημήτρη Σακελλάρη που έχει από καιρό αυτονομηθεί και ασκεί σκληρή κριτική στη διετία Παπανδρέου, και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης φέρεται φιλικά προσκείμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και υπάρχει και η περίπτωση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ο οποίος μέχρι πολύ πρόσφατα ασκούσε οξεία κριτική στην πρωθυπουργία Παπανδρέου, αλλά μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του προ ημερών, είναι αδιευκρίνιστο τι θα πράξει.
«ΕΙΝΑΙ ΑΚΕΦΑΛΟ». Σε κάθε περίπτωση, το αξιοσημείωτο είναι ότι οι διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να βρουν πεδίο συνεννόησης και σήμερα να εμφανιστούν με κοινή γραμμή που θα εκφραστεί και με ανάλογη πρόταση. Πρόκειται για το αποτέλεσμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, τις ημέρες που προηγήθηκαν και οι οποίες συνεχίζονταν έως και χθες το βράδυ. Οπως αναμένεται, θα υποστηρίξουν - σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε κορυφαία στελέχη - ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ακέφαλο, βάσει του καταστατικού! «Δεν είσαι πρόεδρος», αναμένεται να τονίσουν στον Γιώργο Παπανδρέου, δεδομένου ότι η θητεία του έληξε τον Νοέμβριο του 2011 και δεν έχει ανανεωθεί μέσα από κάποια διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να φτάσει ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ώς τον Ιούνιο για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, φαίνεται να μην έχει καταλήξει ακόμη στο ποιο θα είναι το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για να διεκδικήσει «αντ' αυτού» την πρωθυπουργία στις επικείμενες εκλογές.
ΟΙ... ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Χθες στο όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή που φερόταν ως ο πιθανότερος «εθελοντής» προστέθηκε και το όνομα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.
Κατά τους ίδιους σχεδιασμούς που (υποτίθεται ότι έχουν γίνει) για την υλοποίηση της διαρχίας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη θεωρητική πλειοψηφία που διαθέτει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει το πρόσωπο που τελικά θα δώσει τη μάχη των εκλογών.
Ο φερόμενος ως βολιδοσκοπηθείς Χρήστος Παπουτσής, έπειτα από πολυήμερη σιωπή χθες παρενέβη στη συζήτηση από τη Θεσσαλονίκη για να δηλώσει ότι... δεν μετέχει σ' αυτή. «Η καθημερινή αναφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το Κίνημα σε μία απίστευτη εσωστρέφεια και δεν συμβάλλει στο έργο των υπουργών, τη στιγμή που η εθνική προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση της χώρας», υπογράμμισε.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4685127
No comments:
Post a Comment