Επιστολή για να διευθετηθεί το θέμα της ΑΟΖ απέστειλαν προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κυβέρνηση και λοιπούς φορείς ο ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Θεόδωρος Καρυώτης.
Η επιστολή έχει αναλυτικά ως εξής:
«Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, αντιμετωπιζόμενοι από τους ''σοφούς'' που επηρεάζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου! Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι ''φίλοι'' μας μας ''μαδούν'' ζωντανούς.
»Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
»Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
»Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.
»Η σημερινή χαώδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.
»Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.
»Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δεν διακυβεύονται κομματικά αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=438219
_________________________________________________
θα σας βάλω το σχόλιο που άφησα στου Frapa όταν ανέβασε ένα άρθρο για την ΑΟΖ (αναδημοσίευση από το περιοδικό “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ”, Μάιος 2010)
θα μπορούσα να γράψω σεντόνια για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα, τον εναέριο χώρο και όλα τα συναφή
ας γράψω μόνο ένα: έχω κάνει κάμποσες φορές ερώτηση σε ανθρώπους που κατέχουν καλά αυτά τα ζητήματα, ήδη από το 1994 όταν τέθηκε σε ισχύ το Δίκαιο της Θάλασσας, σχετικά με το έαν η ΑΟΖ λύνει ΟΛΑ τα προβλήματα με τους Τούρκους, ακόμα και την συνεκμετάλλευση τυχόν πετρελαίων στο Αιγαίο
η απάντηση όλων ήταν ναι
και η επόμενη ερώτηση ήταν:
“γιατί η (μικρή) Ελλάς δεν ορίζει ΑΟΖ;”
“… … … … … ”
(μία άλλη απάντηση είναι casus belli διότι ΟΛΟ το Αιγαίο γίνεται ελληνική παραλία)
σημειώνω ότι η Τουρκία έχει κάνει ΑΟΖ στα νότια, προς Κυπρο
τέλος, τη Παπαρήγα άκουσα πρώτη στη βουλή να λέει για 20% τουρκική συμμετοχή, 20% ελληνική συμμετοχή και 60% συμμετοχή των (αμερικάνικων) εταιρείων που κατέχουν την τεχνογνωσία εξόρυξης πετρελαίου, ελπίζω το ατύχημα της ΒΡ να το θάψει για μερικά χρόνια
No comments:
Post a Comment