12.1.12

Τι περιμένει η ΕΚΤ για να βάλει νέο ψαλίδι στο επιτόκιο

Νομίζετε ότι επικεφαλής της ΕΚΤ (και πρώην head της Goldman), θα μειώσει τα επιτόκια σήμερα; Μην βάλετε και στοίχημα, λέει η Goldman Sachs.
Όποιος πρόβλεπει περισσότερη νομισματική χαλάρωση από τον Mario Draghi σήμερα, μάλλον θα απογοητευτεί τονίζει η Goldman, η οποία κάτι ξέρει για το πώς σκέφτονται οι... αποφοίτοί της, και σημειώνει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και δεν θα κάνει καμία περαιτέρω ανακοίνωση για μη συμβατικά μέτρα.

Πριν από τη λήψη περαιτέρω μέτρων, η ΕΚΤ πιθανότατα θα θέλει να έχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πώς εξελίσσεται η εικόνα των μακρο, και πόσο επιτυχημένα είναι τα μέτρα που ελήφθησαν το Δεκέμβριο, στο να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης. Η συνέντευξη Τύπου του Draghi μπορεί να παρέχει περαιτέρω ενδείξεις σε ότι αφορά το όριο που θα επιβάλλει την πρόσθετη δράση της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Goldman, Dirk Schumacher, το σημερινό meeting νομισματικής πολιτικής θα είναι μια μάλλον βαρετό, τουλάχιστον σε σύγκριση με το πρόσφατο πρότυπο της ΕΚΤ. Τα επιτόκια πιθανότατα να παραμείνουν σταθερά και δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω ανακοίνωση μη συμβατικών μέτρων. Το Διοικητικό Συμβούλιο, πιθανώς θεωρεί ότι τα πρόσφατα τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αρκετά σημαντικά ώστε να δικαιολογούν μια ανάπαυλα που θα επιτρέψει την περαιτέρω εκτίμηση για το πόσο αποτελεσματικά ήταν αυτά σε ότι αφορά την άμβλυνση των εντάσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επιπλέον, τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ευρωζώνη είναι κατά μέσον όρο, κάπως καλύτερα από ότι ανέμενε η αγορά, αν και εξακολουθούν να δείχνουν μια μικρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Και η υποτίμηση του ευρώ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτό το σημείο πόσο μακρόχρονη θα αποδειχθεί, θα ερμηνευθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ότι παρέχει πρόσθετη ώθηση για την οικονομία. Εν ολίγοις, φαίνεται να υπάρχει λίγη ανάγκη για την ΕΚΤ να προβεί σε οποιαδήποτε άμεση ανάληψη περαιτέρω δράσης.

Η Goldman επισημαίνει ότι, είναι αναγκαία η περισσότερη νομισματική τόνωση, αλλά δεν θα έρθει μέσα από την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη δεν δικαιολογούν καμία νέα δράση της ΕΚΤ, αφού εξακολουθεί να βλέπει τη ζώνη του ευρώ να σημειώνει μέτρια ανάπτυξη το 2012 (+0,3% έναντι της πρόβλεψης της G.S του -0,8%) και βελτίωση το 2013 (+1,3%, GS: +0,7%). Όμως, η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι «οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σημαντικούς κινδύνους αρνητικών εξελίξεων». Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, καθ'ολη τη διάρκεια του 2012 .

Όπως επισημαίνεται, μία περαιτέρω μείωση της τάξης των 25 μ.β στα επιτόκια, θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων - το οποίο είναι μια πολύ καλύτερη ένδειξη του κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες από ό το ποσοστό refi - στο μηδέν. Ένα επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει τα δικά του προβλήματα και δεν είναι τυχαίο ότι τον Απρίλιο του 2009 η ΕΚΤ μείωσε το spread μεταξύ των καταθέσεων και των βασικών επιτοκίων στις 75μ.β από τις 100 μ.β, προκειμένου να αποφευχθεί ένα μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων.

Η περαιτέρω μείωση του spread μεταξύ των καταθέσεων και των επιτοκίων όμως, σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης μεταξύ των ισχυρότερων και των ασθενέστερων τραπεζών, επίσης μειώνεται. Οσο αυτό το χάσμα δικαιολογείται από τα οικονομικά μεγέθη, η μείωσή του συνεπάγεται με επιδότηση των ασθενέστερων τραπεζών σε σχέση με τις ισχυρότερες τράπεζες.

Όπως τονίζει η Goldman, έτσι, το προτιμώμενο μέτρο δεν είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αλλά τα μη συμβατικά , ειδικά εάν το οικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί σημαντικά. Πρώτον, διότι δεν είναι σαφές ποιο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αντικατοπτρίζει καλύτερα την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής έναντι του τραπεζικού συστήματος. Και δεύτερον, και ίσως πιο σημαντικό, η ΕΚΤ θα θέλει να εξασφαλίσει ότι το χαμηλό επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων θα «περάσει» σίγουρα στην πραγματική οικονομία, πριν προχωρήσει σε περαιτερω μειώσεις.

Τα μη συμβατικά μέτρα, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανακοίνωση περαιτέρω 3τών δανείων (LTROs), την διεύρυνση των αποδεκτών εγγυήσεων για τις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, ή πιο άμεσες αγορές των μη κρατικών ομολόγων, όπως αυτές που διεξάγονται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος καλυμμένων ομολόγων. Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωστόσο, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο των κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα, θα έρθει μόνο μόλις σημειωθεί πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/194008-Ti-perimenei-h-EKT-gia-neo-psalidi-sto-epitokio

No comments: