24.1.12

Κατσέλη: Το Μνημόνιο το είδαμε μόνο για τρεις ώρες....

Το Μνημόνιο το είδαμε μόνο για τρεις ώρες πριν το υπογράψουμε, είπε μιλώντας στο MEGA η κ. Λούκα Κατσέλη, αφήνοντας άναυδους τους συνομιλητές της και όσους παρακολουθούσαν την εκπομπή. Δεν υπήρχε χρόνος, δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης, συμπλήρωσε η κ. Κατσέλη.

Με απλά λόγια, η χώρα όχι μόνο δε διαπραγματεύτηκε ποτέ το Μνημόνιο αλλά ακόμα και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν ήξεραν καν τί υπογράφουν, πόσο μάλλον οι βουλευτές. Για να μη μιλήσουμε για την αντιπολίτευση και φυσικά τον κόσμο που έπεσε θύμα της μεγαλύτερης τραγωδίας που βίωσε ποτέ η χώρα.
Θυμάστε, ωστόσο, με πόσο ζήλο η τότε κυβέρνηση και οι Υπουργοί της υπσρασπίστηκαν τη σύμβαση την οποία δεν είχαν καν διαβάσει; Θυμάστε που έλεγαν ότι αυτή και μόνο θα έσωζε την Ελλάδα;

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/24899-katselh-to-mnhmonio-to-eidame-mono-gia-treis-wres

3 comments:

Κυριάκος said...

Παπαριές της αντιμνημονιακής Κατσέλη. Κάποιου είδους συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί για να αποτραπεί ο τραπεζικός πανικός. Οι διαπραγματεύσεις γύρω από τις λεπτομέρειες ακολούθησαν και κράτησαν πολύ καιρό. Μεγάλα τμήματα του μνημονίου, στόχοι και μέτρα εξειδικεύτηκαν και άλλαξαν πολλές φορές και εξακολουθούν να αλλάζουν μέχρι σήμερα.

geokalp said...

μη το λες
εάν διαβάσεις το μέρος που ψηφίστηκε στη βουλή και αφορούσε το συνταξιοδοτικό, θα καταλάβεις εύκολα ότι επρόκειτο για κάτι που το έχει γράψει κάποιος που δεν έγραφε (μέχρι τότε) ελληνικούς νόμους
εάν θυμάμαι καλά, είχα το γράψει σχόλιο

μιλάω για τη ψηφοφορία Δημαρά κλπ

Κυριάκος said...

Η Κατσέλη και άλλοι όπως ο Χρυσοχοΐδης δημιουργούν μια εντύπωση πως αναλάβαμε κάποιες υποχρεώσεις χωρίς να τις γνωρίζουμε. Παρόλο που είναι βέβαιο πως δεν υπήρχε αρκετή προετοιμασία δεν είναι κατά τη γνώμη μου σωστή άποψη αυτή. Ο λόγος είναι πως το μνημόνιο ήταν συμφωνία πλαισίου που έθετε τις γενικές παραμέτρους του προγράμματος (επιτόκιο δανεισμού, ποσό, στόχοι ελλείμματος, χρονοδιάγραμμα κλπ). Το πλαίσιο πιθανότατα δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό για πολλούς λόγους (η επιμονή της Γερμανίας ο σημαντικότερος) αλλά αυτή είναι έτσι κι αλλιώς μια υποθετική συζήτηση με μικρή σημασία αφενός γιατί οι επιμέρους διαπραγματεύσεις για την εξειδίκευση των μέτρων ακολούθησαν την υπογραφή του μνημονίου (και η Κατσέλη το ξέρει καλά γιατί συμμετείχε σ' αυτές) αφετέρου γιατί στην πορεία ακόμα και οι βασικές παράμετροι του προγράμματος άλλαξαν όταν κρίθηκε απαραίτητο. Η εντύπωση λοιπόν πως δεσμευτήκαμε αμετάκλητα σε μια κακή συμφωνία που δίνει η Κατσέλη (στην περίπτωσή της μαντεύω πως τα καρφιά πάνε προς τον Παπακωνσταντίνου) νομίζω πως είναι αυτοεξυπηρετική πολιτική τοποθέτηση και όχι ειλικρινής κριτική.