4.1.12

Σωσίβιο Μποτόπουλου στις χρηματιστηριακές εταιρείες

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις στον κλάδο.
Σωσίβιο στις χρηματιστηριακές εταιρείες που κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω των χαμηλών συναλλαγών, του μικρού τζίρου και ενδιαφέροντος ρίχνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ανοίγει το κεφάλαιο συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου συγκροτείται ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τα σχετικά με την λειτουργία των χρηματιστηριακών εταιρειών εντός του επόμενου μήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν «διευκολύνσεις» για συγχωνεύσεις. Ήδη, το θέμα ανακίνησε μιά σειρά χρηματιστηριακών εταιρειών που βρίσκεται στη τελευταία λίστα της κατάταξης των ΑΧΕ, ζητώντας από την Κεφαλαιαγορά την μετατροπή τους σε ΑΕΠΕΥ, διατηρώντας όμως, μία χρηματιστηριακή που θα εκτελεί τις πράξεις για τις υπόλοιπες.

Πάντως, κορυφαίος παράγοντας της αγοράς διερωτάται πως είναι δυνατόν, με τον τζίρο στο Χ.Α. κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ να ανταπεξέλθουν 74 χρηματιστηριακές εταιρείες, όταν σε άλλες αγορές, όπως στην αγορά του Λονδίνου, ο αριθμός τους είναι συγκριτικά μικρότερος;

Υπενθυμίζεται πως η πιο πρόσφατη εξαγορά εταιρείας ήταν αυτή της Fortius από την Beta, με την τελευταία να τονίζει στην ανακοίνωσή της τότε πως, «σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική οικονομία η ΒΕΤΑ αποσκοπεί με την κίνηση αυτή στην ισχυροποίηση της θέση της στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, λειτουργώντας ως πόλος έλξης αξιόλογων στελεχών». Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα των Χρηματιστηριακών εταιρειών, σχολιάζουν χρηματιστές. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα κόστη λειτουργίας των γραφείων τους, παρά το «λίπος» που είχαν συσσωρεύσει κυρίως τη διετία 2006-2007.

Οπως άλλωστε έδειξαν και τα στοιχεία του 2010, διεφάνη η δυναμική των πέντε ισχυρότερων ξένων χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται απευθείας στην Αθήνα, καθώς ήλεγξαν συνολικά το 15,3% των συναλλαγών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να συντηρήσει 74 ΑΧΕΠΕΥ ακόμη και εάν ο ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Υπενθυμίζονται και τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι προμήθειες των ΑΧΕΠΕΥ.

Οι πιθανότητες για εξαγορές και συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών εμφανίζονται πλέον αυξημένες, αφού καθ' όλη τη διάρκεια του 2011 βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών που βρίσκονται από την 35η θέση και προς τα κάτω με μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα για λόγους επιβίωσης. Ο στόχος είναι κοινός: να μειωθούν και προσφέρουν ένα χαρτοφυλάκιο πελατών αξίας από 5 έως 30 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι προσφάτως η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και η Διεθνής Χρηματιστηριακή, που ανήκει στον χρηματιστή Βασίλη Χατζηλία -από τους πρώτους χρηματιστές που προσέλκυσαν ξένα χαρτοφυλάκια στην Αθήνα- θα συνεργάζονται με στόχο την από κοινού προώθηση υπηρεσιών που σχετίζονται κυρίως με χρηματιστηριακές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Χρηματιστηριακή για λογαριασμό των πελατών της θα αξιοποιεί τις πλατφόρμες εκτέλεσης εντολών και τις υποδομές εκκαθάρισης για όλα τα προϊόντα της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές.

Είχαν προηγηθεί μέσα στον περασμένο Ιανουάριο οι ανακοινώσεις των συνεργασιών της HSBC-Παντελάκης με την Πεντεδέκα Χρηματιστηριακή και της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με τη Σάρρος Χρηματιστηριακή. Οπως αναφέρουν στο «Κ» στελέχη της αγοράς, οι τρεις αυτές συνεργασίες ήταν μόνο η αρχή για τη μετάλλαξη που θα υποστεί η χρηματιστηριακή αγορά. Η εικόνα στον κλάδο είναι άσχημη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός των χρηματιστηριακών εταιρειών προχωρεί σε περιορισμό δαπανών και λειτουργικών εξόδων προκειμένου να εξασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί τη ρευστότητα. Η χρηματιστηριακή εταιρεία που είχε ταράξει τα νερά προ διετίας ήταν η Solidus, η οποία είχε εξαγοράσει την Artion ΑΧΕΠΕΥ και πριν από την Artion, την Value Capital. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η εξαγορά της Κερδώος Ερμής από την Eurobank.

Επίσης, Παλαιοί και έμπειροι χρηματιστές πάντως, επιστρέφουν. Συγκεκριμένα, προ ενός έτους επέστρεψε με την SILK AEΠEY oι κ.κ. Γκοτζάμπασης, Ιατρου και η κυρία Σιαφάκα. Μετά την αποχώρησή τους από το Group της Εθνικής κι ενώ είχαν ιδρύσει την Π&Κ, επέστρεψαν με την ίδρυση ΑΕΠΕΥ και οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου - Κοντογούρης. Στο ίδιο σχήμα λέγεται ότι «προσωρήσει» ο κ. Ε. Μαρτιγόπουλος πρώην CEO της Cosmote.

Μάλιστα έχει παρατηρηθεί σε αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ ένα μέτρο που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται είναι οι απολύσεις προσωπικού σε θέσεις όπως το Ταμείο Τίτλων ή του Αποθετηρίου ή ακόμη και στο dealing room όπου η ηλεκτρονικοποίηση επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρούν τον χαμηλότερο δυνατό αριθμό εργαζομένων.

Οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστηριακές που είναι θυγατρικές τραπεζών. Την επίσπευση των συμμαχιών προωθούν κυρίως οι μικρές οικογενειακές χρηματιστηριακές που συζητούν με θυγατρικές τραπεζών.

Κατά τα άλλα, πάνω από το 40% των εργαζομένων που είχαν ξεπεράσει τις 5.000 το 1999 στις χρηματιστηριακές εταιρείες έχει απολυθεί την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας του αναιμικού τζίρου της αγοράς και του μεγάλου αριθμού των εταιρειών του κλάδου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2001 οι χρηματιστηριακές εταιρείες ανέρχονταν σε 89 και σήμερα μετά από 9 χρόνια ο αριθμός έχει μειωθεί ελάχιστα στις 74 χρηματιστηριακές. Σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχουν τα remote members (μέλη εξ αποστάσεως) όπως είναι η Citigroup Global Market, η Cheuvreux, η UBS και η Merrill Lynch. Παρά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που έγιναν, ο αριθμός των χρηματιστηριακών δεν μπορεί να συντηρηθεί από μία ρηχή αγορά όπως είναι το Χ.Α. με τον τζίρο ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες να κινείται μεταξύ 100-110 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον, ότι τη δεκαετία του 2000 οι χρηματιστηριακές εταιρείες είχαν περάσει από... 40 κύματα! Ενα από τα μείζονα θέματα των χρηματιστηριακών εταιρειών ήταν οι «κόκκινοι κωδικοί» που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι της φούσκας (1999). Οι περισσότερες ΑΧΕΠΕΥ το θέμα των κόκκινων κωδικών το έχουν επιλύσει είτε αξιοποιώντας τον νόμο περί δανεισμού, είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και κλείσιμο εκείνων των παλιών θέσεων. Προκειμένου πάντως να αντιμετωπισθούν αυτά τα θέματα και καθώς ο κλάδος πιέζεται εντονότατα σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, ενδέχεται να εξετασθεί και η πρόβλεψη να συμπεριληφθούν δραστηριότητες και εταιρείες του κλάδου στον αναπτυξιακό νόμο.

Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι οικογενειακές-χρηματιστηριακές, αφού απασχολούν λίγο προσωπικό και μπορούν να μειώνουν και να ελέγχουν τις δαπάνες και τα λειτουργικά τους κόστη.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Χ.Α. εντοπίζει κανείς το πόσο πολύ έχουν πέσει αναδουλειές στον κλάδο. Από το νούμερο 60 μέχρι και το νούμερο 74 στην κατάσταση των χρηματιστηριακών εταιρειών τα μερίδια αγοράς κινούνται κάτω και από το 0,1%

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/193577-Swsibio-Mpotopoyloy-stis-chrhmatisthriakes-etaireies

____________________________________

ωραία τα γράφουν για τις χρηματιστηριάκες, αλλά η ΕΧΑΕ με τζίρο 50εκ./μέρα βγαίνει; ή μπαίνει;


No comments: