Συμφωνία για το PSI θα υπάρξει, αλλά δεν θα είναι αυτή που θέλετε. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν οι αγορές στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, κοιτάζοντας τα ελληνικά ομόλογα και τα credit default swaps, κανείς διαπιστώνει ότι οι επενδυτές ποντάρουν μεν στην επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως, κρίνουν ότι κάποιοι ομολογιούχοι δεν θα εισέλθουν εθελοντικά σε αυτή τη συμφωνία.
Έτσι, το ενδεχόμενο μιας τεχνικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με τους όρους των αγορών ομολόγων, είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, έστω και εάν οι Ευρωπαίοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να το αποτρέψουν.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να διατηρήσουν την εθελοντική μορφή της συμφωνίας για το κούρεμα των ομολόγων κατά 50%, ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα σε default και κατ΄ επέκταση, να μην πυροδοτηθείη αποπληρωμή των CDS, των συμβολαίων που ασφαλίζουν έναντι του ενδεχόμενου μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Τα CDS έχουν δαιμονοποιηθεί από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι τα θεωρούν εργαλείο των hedge funds που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την κρίση του ευρώ.
Όμως, οι αγορές περιμένουν ένα ελληνικό default, όπως μαρτυρά, τουλάχιστον, η άνοδος των τιμών των CDS. Το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων ύψους 10 εκατ. δολαρίων για πέντε χρόνια έχει αυξηθεί στα 7 εκατ. δολάρια από τα 6 εκατ. δολάρια στις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Μαρτίου, όταν το ελληνικό δημόσιο καλείται να αποπληρώσει ομόλογα συνολικού ύψους 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν. Στόχος της Αθήνας είναι, βέβαια, να έχει ολοκληρώσει το PSI έως τότε.
Όμως, hedge funds που έχουν αγοράσει ομόλογα λήξης Μαρτίου, επιδιώκουν να καθυστερήσουν την τελική συμφωνία έστω και κατά μερικές εβδομάδες ή μήνες, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τους τίτλους αυτούς στο ακέραιο. Διαφορετικά, προτιμούν να προκαλέσουν μια ελληνική χρεοκοπία, αφού πολλά εξ αυτών έχουν αγοράσει και ελληνικά CDS, επομένως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι υποψίες ότι η Ελλάδα θα καταφύγει σε κάποιας μορφής μηχανισμό πίεσης, για να αναγκάσει τα hedge funds και όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην εθελοντική συμφωνία, να ανταλλάξουν έστω και υποχρεωτικά τα ομόλογά τους.
Η Αθήνα εξετάζει την επιβολή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) στα ήδη υπάρχοντα ομόλογά της. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων (ενδεχομένως γύρω στο 75%) συμφωνήσει σε μία πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων, τότε αυτή καθίσταται υποχρεωτική για τη μειοψηφία που δεν συμφωνεί. Βέβαια, κάτι τέτοιο πυροδοτεί την αποπληρωμή των CDS.
Πάντως, όπως εξηγεί η WSJ, τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν να προεξοφλούν μια συμφωνία για το PSI, τουλάχιστον με τις τράπεζες (δηλαδή χωρίς τα hedge funds και τους πιο κερδοσκόπους επενδυτές).
Ωστόσο, η αγορά μαρτυρά και τον κίνδυνο μιας δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους, μετά το PSI, σε βάθος χρόνου.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=105941
No comments:
Post a Comment