Του Hugo Dixon*
Η Ελλάδα θα πρέπει να προσκαλέσει ξένους ειδικούς και να τους υποδεχθεί με ανοικτές αγκάλες. Δεν είναι σε θέση να λύσει μόνη της τα προβλήματά της. Ο κρατικός της μηχανισμός δεν λειτουργεί. Απαιτείται, επομένως, βοήθεια από το εξωτερικό για να ξαναχτιστεί η διοικητική της μηχανή.
Πρώτα όμως, θα πρέπει να σταματήσουν οι Ελληνες να βλέπουν τους ξένους ως εισβολείς και να τους αντιμετωπίσουν ως σωτήρες. Τέτοια αλλαγή νοοτροπίας θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αφού αυτό που περνάει η Ελλάδα μοιάζει με απομείωση της εθνικής της κυριαρχίας. Αλλά σκεφτείτε ποιες είναι οι εναλλακτικές. Η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στους δανειστές της. Βρίσκεται ακόμη στην επιφάνεια μόνο και μόνο επειδή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη βρει τρόπο να τραβήξουν την πρίζα, χωρίς να βυθιστούν και εκείνοι. Αλλά μπορεί τελικά πράγματι να σκαρφιστούν κάτι για να ελαχιστοποιήσουν τις παράπλευρες απώλειες, στην οποία περίπτωση θα κοπεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα και γρήγορα η χώρα θα υποχρεωθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
Ακόμη και αν δεν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, η χώρα θα συνεχίζει να σέρνεται από το ένα μισο-υλοποιημένο πρόγραμμα λιτότητας στο άλλο. Μέρος της αποτυχίας της οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ενα άλλο μέρος όμως οφείλεται στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Το Δημόσιο, τα δικαστήρια και οι εφορίες, απλώς δεν λειτουργούν. Ο καλύτερος τρόπος για να συλλάβουμε τι γίνεται είναι να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί το οικονομικό ισοδύναμο ενός πολέμου ή μιας φυσικής καταστροφής και τώρα πρέπει να κάνει έκκληση στο εξωτερικό για βοήθεια. Χρειάζεται οικονομολόγους, νομικούς, τραπεζίτες και διοικητικά στελέχη, όχι μερικές δεκάδες, αλλά εκατοντάδες. Ιδανικά, οι περισσότεροι εξ αυτών θα πρέπει να μιλάνε ελληνικά, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρατευθεί η ταλαντούχος ελληνική διασπορά.
Αν λοιπόν οι Ελληνες πραγματικά ζητήσουν βοήθεια, αντί να την αποδεχθούν απλώς με μισόλογα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει και τη στάση των πιστωτών της χώρας. Η υπόλοιπη Ευρώπη ίσως να πάψει να πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση. Ισως να δεχθεί κιόλας να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους του προγράμματος από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε και τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας ανάκαμψης.
* Ο κ. Hugo Dixon είναι ιδρυτής και διευθυντής του Reuters Breakingviews.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_31/12/2011_467840
________________________________________
η Ελλάδας χρειάζεται ξένους ειδικούς να τη βοηθήσουν
πρώτες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, εκείνες του πολιτικού προσωπικού
No comments:
Post a Comment