15.1.12

Τα distress funds έκαναν τις πρώτες επιθετικές κινήσεις τους στην Ελλάδα

Κινήσεις επενδυτικών κεφαλαίων που στόχο έχουν να «εκτονώσουν την πιστωτική πίεση» την οποία δέχονται οι επιχειρήσεις στη χώρα, εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα. Tα αποκαλούμενα distress funds πλέον κινούνται ανοικτά, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επόμενη κίνηση θα γίνει σε μεγάλη εισηγμένη από τον κλάδο των κλωστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εταιρεία έχει πλησιάσει η Lead Finance, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με στόχο την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων σε παραπαίουσες οικονομικά βιομηχανίες και επιχειρήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια επενδυτική κίνηση. Η περίπτωση της Wind Hellas ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη υπόθεση distress επένδυση στη χώρα. Οι νέοι επενδυτές, με περίπου 750 εκατ. ευρώ, απέκτησαν τον έλεγχο της επιχείρησης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη διαγραφή και αποπληρωμή δανείων της, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι δανειστές (ομολογιούχοι) μέσω διαφόρων funds απέκτησαν την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αλλά είναι σίγουρο ότι μέσα στους νέους επενδυτές περιλαμβάνονται επενδυτικά κεφάλαια distress.
Αντίστοιχη περίπτωση συνιστά το ενδιαφέρον του Argo Group για το Alter χωρίς ωστόσο να έχει ευοδωθεί. Η κυπριακών συμφερόντων Argo που ενδιαφερόταν να αναλάβει το κανάλι, επεδίωκε με 20-30 εκατ. ευρώ να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας με ένα ταυτόχρονο μεγάλο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Η επένδυση ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες του καναλιού δεν συμφώνησαν με τον ενδιαφερόμενο και κυρίως στο ύψος του «κουρέματος» των οφειλών.
Εντελώς διαφορετική περίπτωση θεωρείται η πρόσφατη συμφωνία της χαρτοβιομηχανίας MΕΛ, η οποία αποκτήθηκε από τον τουρκικό όμιλο PAK Holdings. Αν και η εξαγορά έχει τα χαρακτηριστικά μιας distress επένδυσης -η MΕΛ πιεζόταν από τις τράπεζες και κινδύνευε να οδηγηθεί στην πτώχευση- εν τούτοις απέχει η απόσταση που χωρίζει τον όμιλο PAK από ένα κλασικό distress fund. Ο όμιλος PAK διαθέτει αντίστοιχη βιομηχανία (Κartosan), η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες της γείτονος χώρας, αλλά και της Ευρώπης και έχει σημαντικές συνέργειες με τη MΕΛ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ελληνικής χαρτοβιομηχανίας, κ. Κυριάκος Οικονόμου, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήριζε τη ΜΕΛ «ένα παιδί του», το οποίο ο ίδιος προτιμά να μεγαλώσει καλά σε χέρια τρίτων, παρά να καταστραφεί υπό το βάρος των υποχρεώσεων της επιχείρησης. Με την ίδια λογική εκτιμάται ότι κινούνται αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι, είτε από λάθος κινήσεις, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, συνειδητοποιούν ότι είναι δύσκολο να συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Τα distress funds επιλέγουν επιχειρήσεις βιώσιμες και με αξίες, οι οποίες λόγω του υψηλού κόστους χρήματος σήμερα δεν αποδίδουν. Ετσι, προϋπόθεση για την είσοδό τους στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις συνιστά η μείωση των οικονομικών απαιτήσεων των τραπεζών. Χωρίς ένα τέτοιο «κούρεμα» δεν είναι εφικτή η εξυγίανση της επιχείρησης.
Οι προαναφερόμενες περιπτώσεις distress επενδύσεων, αναμφίβολα, είναι λίγες σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ωστόσο, τα distress funds καραδοκούν για ευκαιρίες που μπορούν να καταστούν χρυσός στο μέλλον. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η στάση αναμονής από τα distress funds θα συνεχίζεται όσο διαρκούν οι συζητήσεις για το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν σήμερα τον χρόνο να ασχοληθούν με τα επιχειρηματικά δάνεια», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς, σημειώνοντας ότι αυτό θα αλλάξει άρδην αμέσως μετά. Προέβλεπε, μάλιστα, να δημιουργείται μεγάλη κινητικότητα σε distress επενδύσεις από το β΄ εξάμηνο του 2012. Ξενοδοχειακές μονάδες, ακίνητα και κυρίως βιομηχανικές επιχειρήσεις με σχετικά σύγχρονο εξοπλισμό θα γίνουν στόχος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100006_15/01/2012_469236

No comments: