Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν βεβαιότητα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, πιθανότατα την Τετάρτη, ενώ στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν και οι πληροφορίες από το εξωτερικό. Για να υπάρξει αποτέλεσμα, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να συνοδευτεί από αμοιβαίες υποχωρήσεις, παρά τη μεγάλη απόσταση στο ζήτημα των επιτοκίων, καθώς ο χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπάρχει και ο κίνδυνος απρόβλεπτων εξελίξεων είναι ορατός.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, δηλώνει βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI, αλλά ανεβάζει στο ποσό των 40 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Επίσης, πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών της χώρας, η οποία είχε προγραμματιστεί για μεθαύριο, Τετάρτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά στην «παύση» των συνομιλιών την Παρασκευή, αποκαλύπτεται ότι υπήρξε και γερμανικός «δάκτυλος», καθώς μετά τη δεδηλωμένη άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποδεχθεί αυξημένα επιτόκια, αντιδρούν και κράτη της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Dow Jones Newswires, ανώνυμη πηγή, «η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη θέλουν ένα κουπόνι πολύ χαμηλότερο του 4%», προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της διακοπής των συνομιλιών στην Αθήνα.
Goldman Sachs: Συμμετοχή των ομολόγων της ΕΚΤ
Θέμα συμμετοχής στο PSI και των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει η Goldman Sachs με έκθεσή της που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Το να εξαιρεθούν από μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση ή το να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαμάχες με τους ιδιώτες πιστωτές, αναφέρει η GS.
Η GS εκτιμά, βασιζόμενη σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΒΑ και της ΕΚΤ, ότι από το χρέος των 360 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 περίπου 210 δισ. ευρώ βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών στις αγορές. Απ' αυτά τα 210 δισ., περίπου 85 δισ. βρίσκονται στην κατοχή ελληνικών τραπεζών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ταμείων, ενώ 55 δισ. κατέχουν τράπεζες της Ευρωζώνης.
Υποθέτοντας ότι μόνο στο PSI θα συμμετέχουν πιστωτές μόνο από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, τότε θα αναδιαρθρωθεί ένα χρέος της τάξης των 140 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει η έκθεση, για ένα μέρος του χρέους που θα διαγραφεί εντός Ελλάδος, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ετσι, από ένα κούρεμα της τάξης του 50% το πραγματικό όφελος ίσως τελικά να μην υπερβαίνει τα 30-35 δισ. ευρώ.
Ακόμα και στην περίπτωση που η μείωση των χρεολυσίων φτάσει σε 100 δισ. ευρώ, «ίσως τελικά να μην επαρκούν για τη σταθεροποίηση της δυναμικής του ελληνικού χρέους», αναφέρει η GS και προσθέτει ότι «ίσως χρειαζόταν μια επιπλέον μείωση στα τοκοχρεολύσια για τα δάνεια εκτός ιδιωτικού τομέα».
Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτησή της για την ενεργοποίηση των CDS. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η προσπάθεια να παρακαμφθεί πλήρως η ενεργοποίησή τους στην περίπτωση μιας λιγότερο εθελοντικής αναδιάρθρωσης θα ακύρωνε την ουσία την ασφάλισης έναντι του κινδύνου του κρατικού χρέους.http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2123391
_____________________________________________
σύνοψη GS: για όσο καιρό δε παίρνει μέρος η ΕΚΤ και το επιτόκιο είναι υψηλό (ορθό δείχνει να είναι της ΕΚΤ <1%), ακόμα και μετά από ένα επιτυχημένο (λέμε τώρα) PSI, θα υπάρχει θέμα
No comments:
Post a Comment