12.1.12

Riley (Fitch): Η διαδικασία του PSI για την Ελλάδα ήταν μια καταστροφή

Η διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στη μείωση του ελληνικού χρέους ήταν «μια καταστροφή», επισήμανε ο επικεφαλής του τμήματος κρατικής ανάλυσης της Fitch, David Riley. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν οι συνομιλίες με τους πιστωτές για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο ρίσκο για την ευρωζώνη.

Η εφαρμογή του PSI στην Ελλάδα ήταν «ειλικρινά μια καταστροφή», δήλωσε ο David Riley σε συνέδριο στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία PSI στην Ελλάδα είχε μια διαρκή επίδραση για όλη την ευρωζώνη, καθώς τέθηκαν στο τραπέζι η κρατική χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση.

«Ο φόβος μας είναι ότι το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπεί. Ένα από τα μεγάλα πιθανά αρνητικά σοκ για την ευρωζώνη είναι η διαδικασία εκτέλεσης του PSI να μην χειριστεί σωστά ή εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι συνομιλίες», σχολίασε ο Riley.

Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε πως η Fitch Ratings δεν βλέπει την Γαλλία ως μια χώρα σε κρίση, και δεν πρόκειται να πειράξει την ΑΑΑ αξιολόγησή της όσο δεν πιέζεται υπερβολικά από τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ο Riley δήλωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει το ΑΑΑ εάν το χρέος της σταθεροποιηθεί κοντά στο 90% του ΑΕΠ και αρχίσει να υποχωρεί περί το 2013 και το 2014. Αυτό είναι το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης.

Η Fitch θα περιμένει να δει τα οικονομικά στοιχεί αυτό το έτος και τις τακτικές που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές την άνοιξη.

Ο Riley επαναδιατύπωσε ακόμη την έκκλησή του προς την ΕΚΤ να επισπεύσει την εμπλοκή της στην επίλυση της κρίσης, ειδικά από τη στιγμή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αγορών και η Ιταλία.

Ακόμη, αναφορικά με την Ισπανία, ο Riley εξέφρασε ανησυχίες ότι το έλλειμμα του 2011 μπορεί να είναι χειρότερο από ό,τι αναμένεται. Η Fitch αξιολογεί την Ισπανία με ΑΑ- και αρνητικό rating watch, το οποίο και θα «λυθεί» στο τέλος Ιανουαρίου.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι η θέση του προϋπολογισμού μοιάζει πολύ χειρότερη για το 2011 από ό,τι αναμέναμε», δήλωσε ο Riley.

Προσθέτει ακόμη ότι η ισπανική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, η επίλυση των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο που σχετίζονται με τον κλάδο του real estate, ενώ επαναδιατύπωσε προηγούμενο σχόλιό του ότι η έκθεση στο real estate αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τις περισσότερες ισπανικές τράπεζες. 



http://www.capital.gr/News.asp?id=1378091

No comments: