2.4.12

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας απορρίπτει τα ελληνικά ομόλογα

Αμεσες οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα

Στα... αζήτητα περνούν σταδιακά τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός το οποίο αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις που δέχονται ήδη και ενδεχομένως να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την επάνοδο της χώρας στις αγορές. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση (collateral) από τις τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, η τελευταία, με πρόσφατη απόφασή της (στις 21 Μαρτίου), δίνει τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης να απορρίπτουν ομόλογα τραπεζών που φέρουν την εγγύηση των κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Δηλαδή, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τουλάχιστον προς το παρόν.
«Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ)» αναφέρει η απόφαση της ΕΚΤ, «δεν υποχρεούνται να δέχονται ως ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος αποδεκτές τραπεζικές ομολογίες που εγγυάται ένα κράτος-μέλος στο πλαίσιο προγράμματος οικονομικής στήριξης των Ε.Ε.-ΔΝΤ, ή ένα κράτος-μέλος του οποίου η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας δεν συνάδει με το επίπεδο αναφοράς (benchmark) του Ευρωσυστήματος, βάσει του οποίου τεκμηριώνεται ότι τηρείται το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης».
Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) κάνει την αρχή. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έγινε η πρώτη από τις 17 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης που αρνείται να δεχθεί ως collateral ομόλογα χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η Bundesbank από τον Μάιο δεν θα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες που θα της παρέχουν ως collateral ελληνικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα.
Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας της έχει αυτή τη στιγμή κάτι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ τοποθετημένα στα ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Η εξέλιξη αυτή έχει δύο βασικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα:
1. Σταδιακά οδηγούνται στα... αζήτητα τα ελληνικά ομόλογα. Και ο λόγος γίνεται γι’ αυτά που εκδόθηκαν πριν από λίγες μέρες προς αντικατάσταση των παλαιών. Ηδη, η τιμή των νέων ελληνικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλή, με τη διαφορά απόδοσής τους από τα αντίστοιχα γερμανικά (spread) να είναι στα ύψη. Από τις 12 Μαρτίου μέχρι και χθες (δηλαδή σε λιγότερο από 20 μέρες) το spread των δεκαετών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά περίπου 200 μονάδες βάσης και έχει φθάσει στα επίπεδα των 1.940 μονάδων βάσης.
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό πίεση. Αρα και η ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, δείχνει ότι δύσκολα θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα για τη χώρα και θα αργήσει η επιστροφή της στις αγορές, ενώ σηματοδοτεί ότι η αξιοπιστία των νέων ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) έχουν την ίδια αξιοπιστία με αυτή των προηγούμενων τίτλων που αναδιαρθρώθηκαν.
Για τον λόγο αυτό, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι οίκοι αξιολόγησης δεν αποκλείουν ότι μπορεί να χρειαστεί και μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και σε αυτή την περίπτωση, για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα απαιτηθεί και η αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα.
2. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει σταδιακά να αναζητήσουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές και όχι από το Ευρωσύστημα. Δηλαδή, όχι από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο. Είναι, όμως, σαφές ότι η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τη σημερινή κατάσταση. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αυτή η κίνηση να μη δέχονται πλέον ως collateral τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, είναι μία σαφής ένδειξη ότι θα πρέπει οι τράπεζες να αρχίσουν να αναζητούν άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ακολουθήσουν και οι άλλες κεντρικές τράπεζες. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι από την αρχή της κρίσης οπότε η Ελλάδα έμεινε εκτός αγορών, η ΕΚΤ αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, άλλαξε πολλές φορές το καταστατικό της για να δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα που συνεχώς έχαναν την αξιοπιστία τους. Με τον τρόπο αυτό στήριζε με ρευστότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100014_31/03/2012_477489

No comments: