Συνέντευξη του Ντε Γιάχερ
«Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη αν οι πολιτικοί της επιδείξουν ενότητα, όπως συμβαίνει με την παρούσα κυβέρνηση, αν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές». Το μήνυμα αυτό στέλνει, μέσω «Κ», ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών Ντε Γιάχερ, που όμως προειδοποιεί: «Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν θα συνεχίσει».
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εφόσον οι Ελληνες πολιτικοί εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν πολιτική ενότητα και να εφαρμόζουν πλήρως και στην ώρα τους τα μέτρα που περιλαμβάνει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, δηλώνει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν Κέες ντε Γιάχερ στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, όμως, προειδοποιεί τους Ελληνες πολιτικούς ότι στην περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια από τις εκθέσεις αξιολόγησης, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση της Ελλάδας και δεν εκταμιεύσει το μερίδιό του, τότε ούτε η Ολλανδία θα εκταμιεύσει το δικό της μερίδιο.
Η συνάντηση με τον κ. Ντε Γιάχερ έγινε στο γραφείο του στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών στη Χάγη. Οταν του επισημαίνω ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, αρχικά δείχνει να εκπλήσσεται, αν και αργότερα παραδέχεται ότι δικαίως θεωρείται ο υπουργός που κράτησε την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Τονίζει όμως ότι «ποτέ δεν είπα κάτι αρνητικό για τον ελληνικό λαό. Ποτέ. Αλλοι, το έκαναν. Οι διαφορές που έχω είναι με τους Ελληνες πολιτικούς». Το δεύτερο πρόγραμμα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, λέει ο κ. Ντε Γιάχερ αναφερόμενος στις θετικές αλλαγές που περιλαμβάνει όπως η έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση του ελληνικού χρέους. «Γι’ αυτό ρωτάω: Δεν είμαι δημοφιλής στην Ελλάδα; Εγώ είμαι ο υπουργός που μείωσε το χρέος του ελληνικού λαού κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Εγώ άρχισα τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης και εγώ είμαι αυτός που την επέβαλα μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Ο κ. Ντε Γιάχερ παραδέχεται ότι ένιωσε μεγάλη έκπληξη όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα, κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα να διατυπωθεί για πρώτη φορά επισήμως η απειλή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. «Ποτέ δεν αμφισβήτησα δημοσίως τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν, προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ. Εξαρτάται από τους Ελληνες πολιτικούς. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη αν οι Ελληνες πολιτικοί επιδείξουν ενότητα, όπως συμβαίνει με την παρούσα κυβέρνηση, αν εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές περικοπές. Αν το κάνουν, δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», λέει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Δεν είναι μόνο ζήτημα πίστης», είναι η απάντησή του στο ερώτημα αν εμπιστεύεται ότι Ν. Δ. και ΠΑΣΟΚ θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Παράλληλα, εξηγεί ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα περιλαμβάνει στοιχεία όπως τη στενότερη επιτήρηση, την υποχρέωση η εξυπηρέτηση του χρέους να γίνεται κατά προτεραιότητα και την ύπαρξη του δεσμευμένου λογαριασμού, τα οποία περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εκτροχιασμού του προγράμματος, όπως έγινε το 2011.
Ο κ. Ντε Γιάχερ εκφράζει την ελπίδα ότι ακόμη και αν υπάρξουν αστοχίες στην εκτέλεση του Μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά τις προειδοποιήσεις των εταίρων της. «Χωρίς το ΔΝΤ η Ολλανδία δεν θα συνεχίσει», απαντάει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στο ερώτημα τι θα κάνει στην περίπτωση που κατά τον Ιούνιο η έκθεση του Ταμείου είναι αρνητική για την Ελλάδα. «Θα ακολουθήσω το ΔΝΤ αν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το πρόγραμμα και ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει την επόμενη δόση χρημάτων. Τότε, ούτε εμείς θα δώσουμε τη δόση», λέει ο κ. Ντε Γιάχερ και εκφράζει την ελπίδα ότι η προειδοποίησή του θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.
Σχετικά με την άποψη που εκφράζουν πολλοί οικονομολόγοι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, ο κ. Ντε Γιάχερ «οχυρώνεται» πίσω από την επίσημη άποψη του ΔΝΤ ότι είναι βιώσιμο εφόσον εφαρμοστεί κατά γράμμα το Μνημόνιο, ενώ παραδέχεται ότι η αναδιάρθρωση άργησε εξαιτίας των αντιρρήσεων που είχε η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Στο ερώτημα αν είναι εφικτή η αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα (μέλη Ευρωζώνης) ο κ. Ντε Γιάχερ απαντάει ότι «η μη αποπληρωμή των δανείων προς τον επίσημο τομέα δεν είναι δυνατή».
Ημουν αντίθετος με την αύξηση των φόρωνΟσον αφορά την κριτική ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιδιώχθηκε τα δύο πρώτα χρόνια του Μνημονίου δεν ήταν ποιοτική, αφού βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην επιβολή νέων φόρων και πολύ λιγότερο στη μείωση των δαπανών και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ντε Γιάχερ απαντάει ότι «αν η τρόικα μπορούσε να σχεδιάσει μονομερώς το πρόγραμμα, τότε αυτό θα ήταν πολύ διαφορετικό. Προσωπικά ήμουν αντίθετος με την αύξηση της φορολογίας και το ΔΝΤ πίεσε όσο μπορούσε προκειμένου να επιτύχει μείωση των δαπανών. Προφανώς, αυτό ήταν πολύ δύσκολο για την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι ήταν επικεντρωμένη στην αύξηση της φορολογίας και πολύ λιγότερο στη μείωση των δαπανών».
Ερωτηθείς γιατί το Eurogroup αποδέχθηκε τελικά την επιμονή της κυβέρνησης Παπανδρέου στην αύξηση της φορολογίας, ο κ. Ντε Γιάχερ απαντάει «διότι αυτό ήταν το καλύτερο που μπόρεσε να πετύχει η τρόικα στις πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση». Στο ερώτημα αν το Eurogroup είναι διατεθειμένο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση όσο την πίεσε και για το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού και σε ζητήματα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής, των διοικητικών εμποδίων, ο κ. Ντε Γιάχερ απαντάει πως ναι «διότι αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πρόγραμμα». Ωστόσο, ομολογεί ότι «σε τελική ανάλυση υπεύθυνη είναι η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100041_01/04/2012_477705
No comments:
Post a Comment