5.4.12

Στον ELA παραπέμπει η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας

Ηδη δύο πιστωτικά ιδρύματα αντλούν κεφάλαια από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της ΤτΕ

Στον ακριβότερο δανεισμό του Emergency Liquidity Assistance (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, είπε ότι «οι ελληνικές τράπεζες που δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο να χρησιμοποιούν τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν, θα μπορούν να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος για την κάλυψη των αναγκών τους». Σημείωσε, επίσης, ότι τα κεφάλαια των εγχώριων τραπεζών έχουν εξανεμισθεί εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων, προσθέτοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με οργανωμένο τρόπο. Είπε, επίσης, ότι τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό προσεγγίζει τα 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δύο τράπεζες αντλούν ρευστότητα από το ELA και όχι από την ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την κυβέρνηση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες ζητούν τη διάκριση της ζημίας που προέκυψε από το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) και αυτής από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η επίπτωση της BlackRock που είναι δυνητική και θα πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσμενείς τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να τύχει ειδικής αντιμετώπισης και να καλυφθεί με μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos). Αντίθετα, η ζημία που προέκυψε από το PSI, η οποία είναι συγκεκριμένη και οριστική, θα πρέπει να καλυφθεί με την έκδοση νέων μετοχών.
Αναλυτές σημειώνουν στην «Κ» ότι, αν πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των ζημιών, τότε τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσουν οι εμπορικές τράπεζες από την αγορά περιορίζονται σημαντικά, καθιστώντας πιο δελεαστική τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν πως περίπου το 30% της συνολικής ζημίας, που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, οφείλεται στην BlackRock.
Τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας και τραπεζών για το κρίσιμο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. Χθες, συναντήθηκαν για το θέμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ζητούν τη χρήση καλυμμένων ομολόγων για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ζημίας που προκύπτει από την BlackRock, τη δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου τομέα σε μεγάλο βάθος χρόνου, καθώς και τον καθορισμό σε λογικά επίπεδα της απόδοσης που θα δοθεί στο Δημόσιο για τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή, θα παρουσιαστεί η πράξη του υπουργικού συμβουλίου η οποία θα εξειδικεύει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, και οι οποίοι θεωρούνται καθοριστικοί για τη συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών στο εγχείρημα.
Μέχρι το τέλος Απριλίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα παραδώσει την έκθεση που θα αξιολογεί ποιες εγχώριες τράπεζες είναι βιώσιμες και ποιες όχι. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ ήδη έχει παραδώσει στις διοικήσεις των τραπεζών το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ οι τράπεζες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να παραδώσουν στην ΤτΕ τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης. Μετά την κατάθεση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Bain θα αξιολογήσουν τα σχέδια, και όσα κριθούν ως μη ρεαλιστικά (δηλαδή, θεωρηθεί ότι περιλαμβάνουν πολύ φιλόδοξους στόχους) θα επιστραφούν και θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις. Μέχρι το τέλος Απριλίου, η ΤτΕ θα έχει κρίνει ποια σχέδια είναι βιώσιμα και ποια όχι και οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Παρέμβαση υπέρ της ανάγκης να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος πραγματοποίησε ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι «επανακρατικοποίηση των τραπεζών θα έφερνε μεγαλύτερη ύφεση και θα έβαζε την ταφόπλακα στην ανάπτυξη».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_05/04/2012_478023

No comments: