3.4.12

Τι ψάχνουν τα ξένα funds στην Ελλάδα

Εκτός από το ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις, μεγάλα funds ψάχνουν υγιείς εταιρείες στην Ελλάδα και εκτός Χ.Α. - Αγωνία για τους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για να «διευκολύνουν» την ταμειακή τους ρευστότητα. Ασφυξία λόγω της κλειστής στρόφιγγας των τραπεζών.

Υγιείς εταιρείες με δυνατά brands και εκτός Χ.Α. προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών, σε μια πε­ρίοδο όπου οι αποκρατικοποιήσεις κρα­τούν τα σκήπτρα. Ωστόσο, το νεφελώδες πολιτικό σκηνικό αλλά και η οικονομική ένδεια προκαλούν την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για νοικοκυ­ρεμένες κινήσεις. Σχετικά με την οικονο­μική ασφυξία οι τραπεζίτες διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση: «Βάλτε το χέρι στην τσέπη, αν θέλετε να συμβάλλουμε και εμείς στην ενίσχυση της οικονομικής ρευστότητας των επιχειρήσεών σας». Και επισημαίνουν ότι για κάθε νέο ομο­λογιακό ή για αναδιάρθρωση δανείου θα ελέγξουν προσεκτικά τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Το γεγονός αυτό ωθεί μεγαλομετόχους, κυρίως από την πλευρά των εισηγμένων εταιρειών, να στραφούν σε αναζήτηση θεσμικών επεν­δυτών που θα «διευκολύνουν» την ταμει­ακή τους ρευστότητα.

Η λίστα των αιτούντων νέα ομολο­γιακά δάνεια αυξάνει από την αρχή του χρόνου και οι τράπε­ζες αδυνατούν ή αμφισβητούν τη βιωσιμότητα πολλών από τους πε­λάτες τους. Ανασταλτικό στοιχείο απο­τελεί, όμως, και η δαμόκλειος σπάθη της BlackRock, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στα τέλη Απριλί­ου, οπότε θα ανακοινωθούν οι εκθέ­σεις σχετικά με το χαρτοφυλάκιο των δανείων των 18 τραπεζών.

Πάντως, το πρώτο βήμα το 2012 έγινε με την έγκριση της έκδοσης του ομολογιακού δανείου ύψους 164 εκατ. ευρώ για το Ιατρικό, από τις τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, και για την Yalco, ύψους 26,45 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ασάφειες σχε­τικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λειτουργούν απωθητικά όχι μόνο για το Χρηματιστήριο, αλλά και για την άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου να παραμένει προσκολλημένος στις 730-750 μονάδες.

Σήμερα, και η τελευταία γραμμή άμυνας. Που δεν είναι άλλη από την αδυναμία των εταιρειών να ενισχύσουν τις ταμειακές ροές. Αυτό, σε συνδυ­ασμό με την υπερχρέωση, εξακολου­θούν να δρουν αποτρεπτικά στην αύ­ξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA).

Ενώ στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση από επενδυτικά funds που τοποθετήθηκαν στο ελληνικό χρη­ματιστήριο, σήμερα παρατηρείται ανα­στροφή και έξοδος, καθώς πολλοί προδιαγράφουν δυσοίωνο το μέλλον εξαιτίας και της πολιτικής αστάθει­ας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες με έντονο εξαγωγικό προφίλ ενισχύουν την εμπορική τους παρουσία στις δι­εθνείς αγορές, μεταφέροντας μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους αλλά και του τζίρου τους εκτός Ελλάδος.

Θεσμικοί επενδυτές

Υψηλό εξακολουθεί να παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα. Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμι­κών προσελκύει εκτός από το brand name και η προοπτική δυναμικής επέ­κτασης σε διεθνείς αγορές.

Σε κεντρικά αθηναϊκά ξενοδοχεία οι εκατέρωθεν εκπρόσωποι συζητούν τις πιθανές εξαγορές παζαρεύοντας την αναδιάρθρωση του χρέους για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποί­ες, στους ισολογισμούς του 2011, ανα­μένεται εκτός από την καταγραφή αυ­ξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, να προβάλουν και απομεί­ωση της αξίας των συμμετοχών. Ενώ μέχρι πρότινος τα distress funds εμ­φανίζονταν να διαπραγματεύονται την αγορά μεγάλων θέσεων σε ομόλογα, με έκπτωση έως και 50%, τον τελευ­ταίο καιρό το ενδιαφέρον επεκτείνεται στον τομέα της μεταποίησης και στις τουριστικές μονάδες. Κατά την πάγια πρακτική τους, το προσφερόμενο τί­μημα είναι μειωμένο σε σχέση με την εκτιμώμενη αξία, που προκύπτει μετά την εκκαθάριση των στοιχείων του ενερ­γητικού της υπό εξαγορά εταιρείας.

Ηχηρά ονόματα που διαχειρίζονται κεφάλαια πλέον των 3 τρισ. δολαρί­ων -όπως οι Fidelity, Deutsche Bank, BlackRock, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Capital, Fortelus, AXA, Alliance, Morgan Stanley, Nomura, JP Morgan Asset Management, ING, HSBC, Hambro, UBS και Societe Generale- έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον εκτός από τα σχέδια των εταιρειών και στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

H Raiffeisen Bank

Κινητικότητα, όμως, παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International AG (RBI) που δραστηριο­ποιείται κυρίως σε αγορές της Κεντρι­κής και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα η εν λόγω τράπεζα κινείται με ιδιαίτερη διακριτικότητα και στρέφει το ενδιαφέρον της σε αμιγώς ελληνι­κές εταιρείες που διαθέτουν ισχυρό brand name, προϊόντα προστιθέμενης αξίας και περιορισμένη εξωστρέφεια. Στην περιοχή του Κηφισού υπάρχουν ελληνικές μεταποιητικές μονάδες κυ­ρίως από το χώρο των τροφίμων, που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Από τη σοκολατοβιομηχα­νία ΙΟΝ μέχρι και τη βιομηχανία Γιώ­της έχουν γίνει πρόσφατα επαφές για την πιθανότητα συμμετοχής θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση.

«Ευπρόσδεκτα»

Πληθαίνουν οι επαφές μεταξύ τρα­πεζιτών και εκπροσώπων των distress funds, προερχόμενων κυρίως από αγορές του εξωτερικού που είναι δι­ατεθειμένες να αγοράσουν ευκαιρίες σε ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων εταιρειών.

Με την παρότρυνση και των ίδιων των τραπεζών, που αδυνατούν να δι­αχειριστούν την αναδιάρθρωση βρα­χυπρόθεσμων οφειλών, ύψους δεκά­δων δισ. ευρώ, τα funds επιχειρούν επιλεκτικές τοποθετήσεις είτε μέσω εξαγορών πλειοψηφικών πακέτων, είτε και ως στρατηγικοί επενδυτές να συμ­μετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, με την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους τους.

Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέ­σματα των εταιρειών αλλά και η λίστα των εκατοντάδων υπό ένταξη επιχειρή­σεων στο άρθρο 99 άνοιξαν την όρεξη των funds για νέες διαπραγματεύσεις και στη μεταποίηση. Ιδιαίτερο ενδια­φέρον έχει εκδηλωθεί για συμμετοχή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποι­ούνται σε τομείς του τουρισμού, των τροφίμων, του λιανεμπορίου και στην αγορά ακινήτων.

Η παρουσία των LEAD Capital Management και του fund Linnaeus με αρχικά κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ. ευρώ εκάστη, προερχόμενα από χαρτοφυλάκια μεγάλων διεθνών οίκων, είχε ως στόχο τη χρηματοδότηση επι­χειρηματικών σχεδίων εξυγίανσης. Την ίδια στιγμή, και οι ίδιες οι τράπεζες ξεκίνησαν να λειτουργούν ως distress funds προχωρώντας σε μετοχοποίη­ση χρεών. Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα, ανάλογες πρωτοβουλίες κρίνονται απαγορευτικές, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να επιλέξουν την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Όσο καθυστερούν τα θέματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση και την BlackRock, τους βασικούς ανα­σταλτικούς παράγοντες για τη δια­πραγμάτευση της αναδιάρθρωσης του χρέους των επιχειρήσεων, τόσο και η διστακτικότητα θα συνεχίσει να υφίσταται. Επιβαρυντικό παραμένει και το απογοητευτικό κλίμα στη Σο­φοκλέους, καθώς πληθαίνει ο αριθ­μός των εταιρειών -οι οποίες μέχρι και το 2008 αποτελούσαν ελκυστικό επενδυτικό προϊόν- που αποφάσισαν τη μη διανομή μερισμάτων το 2011.

Επενδύσεις 150 εκατ. δολ. σχεδιάζει η Lead Capital

Της Ελένης Μπότα

Με κεφάλαια ύψους 150 εκατ. δολ. η Lead Capital σχεδιάζει να επενδύσει σε επιχειρή­σεις με αναπτυξιακή προοπτική και δυνατό­τητα αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών τους. Η Lead Finance ιδρύθηκε το 2005 ως εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με εξειδίκευση στις συγχωνεύσεις, εξαγορές και αναδιαρθρώσεις δανείων. Επικεφαλής είναι ο κ. Χάρης Σταμούλης, πρώην στέλε­χος της Ελληνικής Χρηματιστηριακής, της Marfin και της KPMG.

Eδώ και έναν χρόνο η Lead Finance έχει έλθει σε συμφωνία με αμερικανικά distress funds και έχει αναλάβει για λογαριασμό τους να επενδύσει στην Ελλάδα σε εταιρείες, οι οποίες είναι υπερδανεισμένες αλλά εμφα­νίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Χ. Σταμούλη, στόχος της Lead Capital είναι να βρεθούν εταιρείες με καλές υποδομές, έμπειρο προσωπικό με εξαγωγική δραστηριότητα που για σειρά λόγων εμφανίζουν κακούς ισολογισμούς. Πρώτο βήμα της Lead, για αυτές τις εταιρί­ες είναι η εξυγίανσή τους και η συνένωσή τους με άλλες εταιρείες του ιδίου αντικει­μένου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός παίκτης στην αγορά.

Πρώτος σταθμός ο Όμιλος της Ελληνικής Υφαντουργίας όπου ήδη τα πέντε αμερικανι­κά fund που εκπροσωπεί η Lead Capital, εν­διαφέρονται να επενδύσουν. Οι συζητήσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το περασμέ­νο φθινόπωρο, μεταξύ εταιρείας, πιστωτρι­ών τραπεζών και Lead έχουν προχωρήσει, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο νομικός έλεγχος.

Το deal προβλέπει τη συμμετοχή της Lead Finance σε αύξηση κεφαλαίου στην οποία δεν θα συμμετάσχει η οικογένεια Ακκά, που ελέγχει σήμερα το 65% της Ελληνικής Υφα­ντουργίας. Βασική προϋπόθεση για να τοπο­θετηθούν τα κεφάλαια είναι να προϋπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, ώστε το fund να έχει να διαχειριστεί υποχρεώσεις σημα­ντικά λιγότερες από τα 70 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Ως εκ τούτου, προβλέπεται η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση αύξησης κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ, με παραίτηση δικαιώματος από τους μετόχους της οικογένειας Ακκά. Τα κεφάλαια που θα εισφερθούν, θα διατε­θούν για αποπληρωμή υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Στο μεταξύ, η ΕΛΥΦ βρίσκεται ίσως στη δυσκολότερη στιγμή της πολύχρονης λειτουργίας της, καθώς αντιμετωπίζει ση­μαντικά προβλήματα ρευστότητας και ήδη έχουν συσσωρευτεί οι οικονομικές της υπο­χρεώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δυ­σκολεύεται να εκτελέσει τις παραγγελίες της, ενώ σημαντικές είναι οι οφειλές της σε ΔΕΗ, ΙΚΑ και παραγωγούς, καθώς και δεδουλευμένα στους περίπου 400 εργαζο­μένους του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2011 σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς οι ζημιές ξεπερνούσαν το 30% των ιδίων κεφαλαίων. Τα προβλή­ματα του Ομίλου εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την αλματώδη αύξηση του δα­νεισμού του, απόρροια του ανταγωνισμού από την Τουρκία και της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης. Επίσης όπως είχε αναφέ­ρει πρόσφατα και ο πρόεδρος του Ομίλου, το ελληνικό δημόσιο οφείλει στην εταιρεία περί τα 7 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ.

Έτσι, η εταιρεία αδυνατεί πλέον να χρη­ματοδοτήσει τις πωλήσεις της, μειώνοντας έτσι την παραγωγής, έχει προχωρήσει σε συρρίκνωση του λειτουργικού της κόστους και σε απολύσεις εργαζομένων. Υπενθυμί­ζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλη­νικής Υφαντουργίας μετέχει με 5% και ο όμιλος της MIG.

Το 2010 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορ­φώθηκαν στα 56,7 εκατ. ευρώ από 64,3 εκατ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζη­μιογόνο κατά 13,53 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εννεάμηνο του 2011 οι πωλήσεις του ομίλου εμφάνισαν περαιτέρω υποχώρηση, καθώς κατήλθαν στα 29 εκατ. ευρώ από 37 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2010 και οι καθαρές ζημιές έφθασαν τα 14,3 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2010. Αρ­νητικά ήταν και τα λειτουργικά κέρδη κατά 7,24 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος απασχολεί σήμερα 400 εργα­ζομένους, ενώ το 2006 απασχολούσε περί­που 700. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότη­τα του εργοστασίου, το οποίο εδρεύει στην Πέλλα, ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια μέτρα φινιρισμένου υφάσματος denim.

Από τη Lead Finance εκτιμούν ότι η Ελ­ληνική Υφαντουργία είναι μια εταιρεία με δυναμική, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία καθώς διαθέτει σημαντικά πλε­ονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι παράγει ύφασμα για blue jeans, ένα εξειδικευμένο προϊόν λιγότερο ευάλωτο στον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, και είναι η τρίτη εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη, όπου διοχετεύει το 90% της παραγωγής της.

Επίσης έχει καθετοποιημένη δομή, ενώ διαθέτει δικό της εκκοκκιστήριο στη Θεσ­σαλία, το οποίο προμηθεύει με βαμβάκι το κλωστήριο στο Κιλκίς και το οποίο με τη σειρά του προμηθεύει με νήμα το κλωστή­ριο στην Πέλλα, όπου παράγεται το τελικό προϊόν indigo denim.

Οι επόμενοι σταθμοί

Σε εταιρείες του κλάδου τροφίμων - ποτών και ειδικότερα σε ελληνική γαλα­κτοβιομηχανία εστιάζει η Lead Capital.

Αν και ιδιαίτερο βάρος αυτή την περίοδο έχει δοθεί στην περίπτωση της Ελληνικής Υφαντουργίας, η Lead στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου εξετάζει περί τις 14-15 περιπτώσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, ενώ έχει απορρίψει την εί­σοδο σε δύο βορειοελλαδικές βιομη­χανίες -μία από το χώρο των τροφίμων και μία από τον κλάδο των δομικών- που εξέταζε τον Δεκέμβριο του 2011.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορί­ες, αρκετές είναι και οι προτάσεις που έχει δεχτεί η Lead από εταιρείες που απαιτούν άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυ­σης. Όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται με την ανάλογη προσοχή.

Η Lead Capital είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Lead Finance, εταιρεί­ας συμβούλων με αντικείμενα την πα­ροχή υπηρεσιών σε εξαγορές και συγ­χωνεύσεις, εξυγιάνσεις εταιρειών και χρηματοδοτήσεις έργων. Συνεργάζεται με αμερικανικό concortium (fund of funds), που έχει διαθέσιμα περί τα 18 δισ. δολάρια και εμπειρία από 150 και πλέον επιτυχημένα επενδυτικά projects σε όλο τον κόσμο.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=110405

No comments: