Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια θέλουν να συνεχίζουν να ζουν με ψευδαισθήσεις είχε πει κάποτε ένας πολύ γνωστός φιλόσοφος ο Friedrich Nietzsche.
Δυστυχώς η αναφορά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για τους μετόχους των τραπεζών.
Οι μέτοχοι των τραπεζών δεν θέλουν να δουν την αλήθεια, θέλουν να συνεχίζουν να ζουν με ψευδαισθήσεις. Δυστυχώς η αναφορά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για τους μετόχους των τραπεζών.
Ποια είναι η αλήθεια;
Ότι οι τράπεζες έχουν αξία μηδέν.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Άπαξ και το κράτος θα ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα και όχι το ιδιωτικό κεφάλαιο, οι τράπεζες με χρηματιστηριακούς όρους έχουν μηδενική αξία.
Οι μέτοχοι έχουν χάσει τα χρήματα που επένδυσαν τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να συνηθίσουν την ιδέα ότι δύσκολα θα επανακτήσουν τα κεφάλαια τους.
Πρόσφατα τονίζαμε ότι για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή σελίδα στο ΧΑ και στις τράπεζες θα πρέπει οι επενδυτές να πιστέψουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη χρεοκοπία και ότι δεν θα υπάρξει άλλη γενικευμένη ανακεφαλαιοποίηση.
Δυστυχώς τέτοια διαβεβαίωση δεν μπορεί να παρασχεθεί.
Αντιθέτως οι περισσότερες πιθανότητες είναι να υπάρξει και νέα χρεοκοπία της Ελλάδος και ταυτόχρονα να υπάρξει και νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Παράλληλα αναφέραμε και τους παράγοντες που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν το downside protection
Χωρίς καμία αμφιβολία σε αυτή την φάση αυτό που έχει σημασία δεν είναι το upside potential δηλαδή το περιθώριο ανόδου αλλά το downside protection δηλαδή ο μηχανισμός που διασφαλίζει ένα δίχτυ προστασίας στις επενδύσεις.
Ιστορικά μια μέση ετήσια απόδοση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά είναι 25%.
Αν μειωθεί το προφίλ ρίσκου σε μια χώρα δραματικά η απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων μπορεί να περιοριστεί στο 12% με 15%.
Αλλά αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι να προσδιοριστούν εκείνες οι παράμετροι που θα διασφαλίσουν τους ξένους αν δεν εκτυλιχθούν όλα ομαλά.
Ποια θα μπορούσε να ήταν τα μέτρα προστασίας;
Δυστυχώς το downside protection δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν είναι η τελευταία ή προτελευταία μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση.
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εκ νέου ή όχι.
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να βγάλουν κέρδη ή όχι;
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το μέλλον.
Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι ο επενδυτής, ο μικρομέτοχος έχει χάσει τα λεφτά του, τις επενδύσεις του και δεν υπάρχει καμία εκτίμηση αν ποτέ τα πάρει πίσω.
Οι αναφορές του τύπου «ας τα ξεχάσω για 3-4 χρόνια» δεν είναι βέβαιο ότι θα τον διασφαλίζει. Μπορεί η κατάσταση τότε να είναι καλύτερη, μπορεί και χειρότερη.
Το τραπεζικό σύστημα είχε μάθει τα τελευταία 10 χρόνια να δουλεύει με όραμα με growth story, πότε η κερδοφορία, πότε τα Βαλκάνια.
Το τραπεζικό σύστημα του σήμερα το μόνο story που μπορεί να πωλήσει είναι ότι δεν θα κλείσει και ότι διασφαλίζεται από κρατικά κεφάλαια.
Τι σημαίνουν όλα αυτά ξεκάθαρα ότι όσοι καλλιεργούν προσδοκίες στην αγορά ή τους εαυτούς τους ότι όλα θα αλλάξουν όλα θα βελτιωθούν απλά θα πούμε ζουν με ψευδαισθήσεις.
Πέτρος Λεωτσάκος
_________________________________
ακολουθεί ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ σχόλιο που γράφτηκε στο ποστ του bankingnews
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
Tyler Durden, Fight Club
No comments:
Post a Comment