6.4.12

Δεν είναι βιώσιμα αυτά τα spreads, παραδέχεται ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ - "Μυρίζει" αποτυχία, λένε οι αναλυτές

Δεν υπάρχει στο «τραπέζι» ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη διάσωση της Ισπανίας, καθότι "η Ισπανία δεν μπορεί να χάσει την αυτονομία της σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική", υποστηρίζει πάντως ο Ντε Γκουίντος.
Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο κ. De Guindos απέδωσε την έντονη άνοδο των spreads στην γενικότερη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά αναφορικά με την έλλειψη ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές οικονομίες και δήλωσε πως το θέμα δεν περιορίζεται στην Ισπανία. Τόνισε ότι το κόστος δανεισμού για τις χώρες και τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι βιώσιμο σ' αυτά τα επίπεδα.

«Αυτά τα επίπεδα spreads δεν είναι βιώσιμα για πολύ», δήλωσε ο κ. De Guindos. «Το κάνει δύσκολο για την Ισπανία ή την Ιταλία να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους, το κάνει δύσκολο για τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τις τράπεζες να αυτοχρηματοδοτηθούν. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιστραφεί».

(S)PAIN!


Οι πράξεις παροχής ρευστότητας (LTRO) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αλλά η επιδείνωση της Ισπανίας δείχνει τελικά ότι ήταν κάτι το εντελώς εφήμερο, ένα φάρμακο του οποίου οι θεραπευτικές ιδιότητες κράτησαν ελάχιστα. Το ευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση, «μπάζει».

Η ρευστότητα δεν λύνει τα προβλήματα φερεγγυότητας και ο χρόνος που αγοράζει είναι γενικά πολύ βραχύβιος. Μετά τα χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1 τρις ευρώ από την ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα οποία βοήθησαν να ανέβει η ψυχολογία της αγοράς απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση, η ρευστότητα πια υποχωρεί. Η ισπανική δημοπρασία δεν πέτυχε και η χθεσινή γαλλική δημοπρασία επίσης δεν πήγε πολύ καλά, με αύξηση των αποδόσεων και μειωμένη ζήτηση. Τα μέτρα λιτότητας οδηγούν την Ευρώπη σε επιδείνωση της ύφεσης και η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και της Ιταλίας χειροτερεύουν ακόμη και με τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να βγει η Ευρώπη από τον βούρκο, και αυτοί είναι η ανάπτυξη, η οποία... απουσιάζει, και ο πληθωρισμός, που μπορεί να είναι η τελική στρατηγική που θα απασχολήσει την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Το αποφασιστικό τεστ για την κρίση στην ευρωζώνη, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία, και δυστυχώς, τα σημάδια ήδη μυρίζουν αποτυχία. Με τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ και με την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, φαινόταν πως τα χειρότερα της κρίσης ίσως και να ήταν πλέον πίσω μας, αλλά τώρα ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα Ισπανία, αποδεικνύει ότι το σχέδιο της Ευρώπης για έξοδο από την κρίση, «μπάζει»

Οι Ισπανία σε καμία περίπτωση δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο, παρά τον προϋπολογισμό της ο οποίος ενίσχυσε την δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης προς την λιτοτητα. Οπως προειδοποιεί η UBS, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατη ύφεση το 2012, την οποία θα ακολούθησει σημαντική συρρίκνωση και το 2013, και περαιτέρω πτώση των τιμών των σπιτιών. Οι ανησυχίες για σημαντική περαιτέρω υποτίμηση ολόκληρου του ισπανικού κλάδου ακίνητης περιουσίας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα για τις ισπανικές τράπεζες λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στον κλάδο, είναι εντονότατες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, oι ισπανικές τράπεζες, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιές ύψους 203 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε αυτήν την κρίση, χωρίς περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της ΕΕ. Για τα δικά τους ευρύτερα συμφέροντα, θα πρέπει να επιτρέψουν μια πιο ήπια πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Ισπανίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν βήματα προκειμένου να στηρίξουν ολόκληρη την ανάπτυξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευκολότερης δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία και της ευκολότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Σημαίνει προσωρινές δημοσιονομικές μεταφορές στην Ισπανία. Και πάνω απ 'όλα σημαίνει να ανακοινωθεί το ότι η ΕΚΤ θα ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, Holger Schmieding, οι πιέσεις της Γερμανίας για το τέλος της στήριξης των αγορών από την ΕΚΤ, έχουν τώρα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναταραχών στις αγορές, και στο επίκεντρο όλων είναι η Ισπανία. Ο κίνδυνος για έναν νέο πανικό στις αγορές είναι τεράστιος. Η χώρα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη οικονομική κατάσταση. Η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ. Αν καταρρεύσει θα πάρει και ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ μαζί της.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/198990-Den-einai-biwsima-ayta-ta-spreads,-paradechetai-o-Ispanos-YPOIK-Myrizei-apotychia,-lene-oi-analytes

8 comments:

Κυριάκος said...

Τώρα που η Ισπανία θα αποκλειστεί από τις αγορές με 5% έλλειμμα και 80% χρέος θα πειστείς επιτέλους πως στο ΔΝΤ δε μας έβαλε ο Γιωργάκης;

Anonymous said...

καλως τους τιμητες του Γιωργακη. ελεος αν υπαρχουν ατομα που υποστηριζουν το φωστηρα

geokalp said...

δεν είναι το ίδιο: εκείνοι δεν είναι πειραματόζωα, μπορεί να μην πάνε ούτε να ήταν στην ίδια θέση σήμερα εάν δεν είχαμε προηγηθεί
Η κακομοίρα Πορτογαλία που πήγε πρώτη (ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΜΠΗΚΕ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ αλλά όχι στο ΔΝΤ και εντός αγορών)

αλλά εγώ δεν θεωρώ ότι μας έβαλε μόνο εκείνος, απλά εκείνος βγήκε στο Καστελόριζο (και τον ευχαριστώ γι' αυτό αν βέβαια σωθεί)
το Μνημόνιο ΙΙ - που είναι αρκετά χειρότερο - το υπέγραψε και ο δεν-είμαι-δηλωσίας-Αντωνάκης
ενώ όλη η δουλειά είχε προετοιμαστεί και από τον καούμπόϋ-σουβλακαδόρο-Καραμάν-Αλή και από τον προσοχή-στις-στρογγυλοποιήσεις-Σημίτη

άμοιροι ευθυνών δεν είναι μόνο αυτοί: υπάρχουν και πολλοί άλλοι άλλων κομμάτων που ήξεραν αλλά δεν τα είπαν όταν έπρεπε

για το πότε είδα εγώ ότι πάμε ΔΝΤ, τα ποστ υπάρχουν

geokalp said...

σημειώνω: δεν μοιράζω ευθύνες πχ σε ποσοστά, είναι όλοι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου

geokalp said...

ο φωστήρας που λες πρότεινε τον Νοέμβριο δημοψήφισμα:
ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΣ ΣΗΜΕΡΑ;

geokalp said...

ενα ένα τα θυμάμαι

Κυριάκο

έχουν πουλήσει το 46% των προϋπολογισθέντων εκδόσεων αλλά τις τελευταίες ημέρες έχασαν το range που ήθελαν να πουλήσουν , πχ ζητούσαν 2.5-3.5 και πήραν 2.6

έχουν λίγο καιρό μπροστά τους

εάν πρόσεξες είχαμε κάμποση κερδοσκοπία τις τελευταίες 2 εβδομάδες μετά από καιρό

Κυριάκος said...

Ανώνυμε
1. Μάθε τι σημαίνει η λέξη τιμητής. Για να σε βοηθήσω, σημαίνει επικριτής.
2. Μάθε να διαβάζεις. Άλλο τιμώ το Γιωργάκη άλλο διαπιστώνω πως η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη οι συνωμοσιολογίες είναι παπαριές. Εγώ είμαι της άποψης πως και ο Τσίπρας να ήταν πρωθυπουργός στο ΔΝΤ θα ήμασταν.

geokalp
Μπλέκεσαι στις λεπτομέρειες και χάνεις την ουσία. Το ΔΝΤ υπάρχει για να ασχολείται με χώρες που είναι στην κατάσταση της Ελλάδας. Η Πορτογαλία πάει στο ΔΝΤ για τρίτη φορά μέσα σε 25 χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ τι εννοείς πειραματόζωο, αν εξαιρέσεις το μέγεθος του προγράμματος και τις ιδιαιτερότητες της συμμετοχής στην ευρωζώνη δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό. Πάψε να σκέφτεσαι σαν insider και να ασχολήσαι με τα trades και δες τη μεγάλη εικόνα. Αυτά που μου λες είναι συμπτώματα, όχι αιτίες. Η δυναμική του χρέους της Ελλάδας έγινε ανεξέλεγκτη και αποκλείστηκε από τις αγορές. Μπροστά στον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας μπήκε σε ένα πρόγραμμα που το ένα του σκέλος είναι η δανειοδότηση και το άλλο οι (προφανείς) όροι της μείωσης του ελλείμματος και των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει κάτι παράξενο ή ανεξήγητο στην εξέλιξη της ιστορίας ώστε να χρειαζόμαστε επιπλέον εξηγήσεις. Έχει γίνει δεκάδες φορές στο παρελθόν και θα γίνει πολλές ακόμα στο μέλλον. Στη συνέχεια οι επενδυτές έγιναν πιο προσεκτικοί και οι επόμενες χώρες ακολούθησαν παρόλο που βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα βρέθηκαν να κινδυνεύουν ή και εκτός αγορών. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι αν το πρόβλημα είναι κρίση ρευστότητας ή κρίση φερεγγυόητας. Για την Ελλάδα από την αρχή ήταν προφανές πως ήταν το δεύτερο, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε μια επικίνδυνη ισορροπία και ελπίζουν. Αυτά που λέω έχουν γραφτεί πολλές φορές από τους πλέον αξιόπιστους οικονομικούς σχολιαστές στον κόσμο, έχουν λογική και ταιριάζουν με τα γεγονότα. Μην βάζεις άχρηστες πληροφορίες στην εικόνα γιατί μπερδεύεσαι ενώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα ούτε θέλω να μοιράσω ευθύνες. Το πρόβλημά μου με τη συνωμοσιολογία είναι πως αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα. Εσύ μπορεί να έχεις το μυαλό να καταλάβεις τα όριά της ακόμα κι αν την πιστεύεις ως ένα σημείο αλλά για τους περισσότερους δεν είναι έτσι. Ο κόσμος πιστεύει πως το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ και στο ΔΝΤ μας έβαλε ο Γιωργάκης επειδή έτσι ήθελε (να τον πετάξουν με τις κλωτσιές από πρωθυπουργό υποθέτω όπως συμβαίνει με όλους όσους πάνε στο ΔΝΤ). Αν είναι έτσι τα πράγματα αρκεί να διώξουμε τον Γιωργάκη και το ΔΝΤ για να λυθούν τα προβλήματα. Έλα όμως που δεν είναι έτσι και αν δεν το καταλάβουμε δεν θα λύσουμε τα προβλήματα ποτέ. Γιαυτό σου λέω, ξέχνα τις συνωμοσιολογίες. Είναι βλακείες, είναι άχρηστες ως εξηγήσεις και είναι βλαβερές γιατί μας αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα και τις λύσεις.

Παρεμπιπτόντως το αποτέλεσμα της εξεταστικής δεν το σχολίασες. Κανένα κόμμα δεν βρήκε τίποτα ύποπτο και η ΝΔ μίλησε μόνο για τις καταγγελίες για τις ΔΕΚΟ δηλαδή για ένα 0,7% του ΑΕΠ που μπήκε στο έλλειμμα 6 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου. Θυμάσαι που σου έλεγα πως δεν υπάρχει τίποτα εκεί και άδικα ψάχνεις; Πήγαμε στο ΔΝΤ γιατί πηγαίναμε για φούντο χωρίς ελπίδα σωτηρίας. Το λένε τα γεγονότα, το λένε οι αναλύσεις, το λέει η λογική. Μην κυνηγάς φαντάσματα.

geokalp said...

έχεις ἐνα επιχείρημα που ακυρώνει πολλά άλλα: "το αποτέλεσμα της εξεταστικής" - "τίποτα ύποπτο" - "δεν υπάρχει τίποτα"

από τους λίγους πολιτικούς που είπαν ότι πήραν μίζα, ο Μαντέλης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=13384947
επειδή εκείνος και οι ομοίοι του έφτιαξαν το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνος και οι ομοίοι να είναι έξω "λόγω παραγραφής", εγώ θα λέω ότι δεν υπάρχει τίποτα;
εσύ πες το, εγώ όχι

μπερδεύεσαι, όπως και πολλοί άλλοι, με το "συνομωσία" και το "παρασκήνιο"
εάν ο υπουργός έδινε εντολές ο γγ να υπογράφει δεν είναι συνομωσία είναι παρασκήνιο, ενώ πχ Κοντοπυράκης ήξερε από μόνος του τι έπρεπε να κάνει
και στη τελική ο γγ υπέφραφε, ο υπουργός είναι "καθαρός", είναι όμως;

η κακομοίρα Πορτογαλία, εάν θυμάσαι, είχε χειρότερους δείκτες το 1983 ή το 1987 ή 1992 από εμάς αλλά εκείνη μπήκε με τη πρώτη φουρνιά στην ΟΝΕ, εμείς τελευταίοι και ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΟΙ ένα χρόνο μετά..
είχαμε την τύχη/ατυχία να πάρουμε τους ΟΑ04 ενώ εκείνη διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό 2004, το οποίο μάλιστα τους το πήραμε στο σπίτι τους
οι ΟΑ04 μας έφτασαν μέχρι το 2008...
εκείνη όμως δεν είχε λάδι στη μηχανή και αναγκάστηκε να μπει σε πρόγραμμα χωρίς όμως δανεισμό το 2006-2007
εάν ψάξεις -όχι ελληνικές- ιστοσελίδες θα διαβάσεις για τις "μεταρρυθμίσεις" που έγιναν εκεί εκείνα τα χρόνια
το πόσο τη βοήθησαν φάνηκε ότι μπήκε σε μνημόνιο σχεδόν αμέσως μετά από εμάς

εάν νομίζεις ότι εγώ δεν περίμενα ΔΝΤ ή τέτοιες εξελίξεις δεν με έχεις μετρήσει κάλα

όμως "συμπτώματα, όχι αιτίες" ο Σημίτης (με χρέος 100%ΑΕΠ);
ο Καραμάν-Αλής; με δάνεικα 40-50% ΟΛΟΥ του χρέους (ας ήταν και rollover)
τέτοια έγραψα στο σχόλιο...
ο ΓΑΠ δυστυχώς ΔΕΝ προσπάθησε καν (εκτός εάν δεν είχε σκοπό να προσπαθήσει)

σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι οικονομικές λύσεις και οι πολιτικές λύσεις
δε νομίζω ότι η πολιτική και οικονομική λύση του ΔΝΤ άξιζε στο σύνολο του εγχώριου λαού: στους πολιτικούς αξίζει σίγουρα