28.1.13

Ελληνες επενδυτές από... Κέιμαν και Βερμούδες εκτόξευσαν τον Γενικό Δείκτη στις 1.000 μονάδες

Ελληνες επενδυτές βρίσκονται πιθανότατα πίσω από hedge funds που η έδρα τους θα πρέπει να αναζητηθεί στα νησιά Κέιμαν στις Βερμούδες ακόμη και σε χώρες όπως ο Καναδάς ή η Αυστραλία και έχουν συμβάλει στην επάνοδο του Γενικού Δείκτη στις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το +113% του Γενικού Δείκτη που αντιστοιχεί σε ενίσχυση κατά 20 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση που είδε η αγορά από το χαμηλό της 5ης Ιουνίου 2012 (476,36 μονάδες), μέχρι και το υψηλό των 1.019,41 μονάδων της περασμένης Τετάρτης, δεν μπορεί να ερμηνευθεί εύκολα, σε μία ρηχή, αδύναμη και ευάλωτη αγορά. Με ημερήσιους τζίρους των 60, 70 και 100 εκατ. ευρώ είναι πολύ εύκολο για 2 και 3 hedge funds που διαχειρίζονται κεφάλαια 10 και 15 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο, να «φουσκώσουν» την ελληνική αγορά που έτσι κι αλλιώς οι αποτιμήσεις του Ιουνίου του 2012 θύμιζαν τον Νοέμβριο του 1989 Η ερμηνεία που δίνουν έμπειροι αναλυτές και στελέχη θεσμικών εταιρειών που έχουν ζήσει όλες τις μεταπτώσεις και τους κύκλους του Χ.Α., είναι ότι τα κεφάλαια που εξήγαγαν στις ξένες τράπεζες την τελευταία πενταετία Ελληνες επενδυτές, μόλις τους τελευταίους 6 μήνες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην εγχώρια αγορά μέσα από off shore εταιρείες ή καλύτερα μέσα από hedge funds που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.
Πρόκειται για την ποιοτικότερη μετάλλαξη που έχει υποστεί το Χ.Α., μετά τον Οκτώβριο του 2009, όταν η Ελλάδα εισέρχεται στην εποχή των Μνημονίων. Το Χ.Α. μπορεί να παραμένει από το 2001 στην κατηγορία των ώριμων αγορών σύμφωνα με την αξιολόγηση του οίκου Ftse, αλλά αυτή τη χρονική στιγμή τα hedge funds την αντιμετωπίζουν ως αναδυόμενη αγορά που μπορεί να δώσει εύκολες και γρήγορες μεγάλες αποδόσεις.
Χρηματιστής με μεγάλη εμπειρία δηλώνει στην «Κ»: «Το 2013 θα κορυφωθεί η απόβαση στο Χ.Α. των καρχαριών (hedge funds), των γυπών (vulture funds) και των αρπακτικών (private equity funds) που αναζητούν γενναίες αποδόσεις στο χρηματιστήριο μιας χώρας που η κοινωνική κρίση θα αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα». Αντίθετα, οι παραδοσιακοί επενδυτικοί οίκοι UBS, Citigroup, Nomura, Merrill Lynch, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutsche Bank, CA Chevreux και Morgan Stanley περιορίζουν στο ελάχιστο την έκθεσή τους στο Χ.Α., αναμένοντας επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αύξηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσες φορές στο παρελθόν πραγματοποιήθηκε έρευνα για να βρεθεί ο βασικός αγοραστής ή πωλητής σε μετοχές που παρουσίαζαν περίεργη χρηματιστηριακή εικόνα, δεν προέκυψε αποτέλεσμα. Ειδικά, όταν οι εντολές προέρχονταν από offshore εταιρείες με έδρα σε εξωτικά μέρη, όπως τα νησιά Βερμούδες, αφού ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται κάποια δικηγορική εταιρεία με έδρα τη σουίτα κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου.
Πού στηρίχθηκε Η αφύπνιση της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να υποστηρίχθηκε μετά το καλοκαίρι από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια, όμως οι εντολές των ξένων κωδικών κατευθύνθηκαν στοχευμένα σε τέσσερις τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips και ΔΕΚΟ. Το γεγονός είχε ως συνέπεια οι ξένοι επενδυτές να ελέγχουν με τη συμπλήρωση του 2012 το 50,1% του Χ.Α. όσο ακριβώς ήταν το ποσοστό τους τον Αύγουστο του 2011. Οι ξένοι επενδυτές εμφανίσθηκαν για ολόκληρο του 2012 ως πωλητές μετοχών αξίας 83,84 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι εγχώριοι επενδυτές για το 12μηνο του 2012 ήταν αγοραστές μετοχών συνολικής αξίας 100,83 εκατ. ευρώ.
Την τετραετία 2004-2007 οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν στο Χ.Α. περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, ενώ την τετραετία της ύφεσης, 2009-2012, οι ξένοι έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών συνολικής αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι εντολές αγορών στο Χ.Α. από την Ελβετία ανήλθαν στα 14,90 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις από τα νησιά των Βερμούδων ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ. Aπό τον Νοέμβριο του 2009, οπότε ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση των ξένων οίκων από το Χ.Α., απομακρύνθηκαν από το ταμπλό τουλάχιστον 200 hedge funds που αφαίρεσαν από τα επενδυτικά «ραντάρ» τους την Αθήνα.
Τα πιο γνωστά hedge funds που έχουν σταματήσει να παρακολουθούν την Eλλάδα είναι τα Ba Pension Fund, Amber Capital, Adelphi Capital, Auerbach Grayson&Company, Brevan Howard, Fideraum Asset Μanagement, Gartmore, Pensato Capita, Tiaa Cref, Henderson, River&Mercantile κ.ά.
To υψηλό επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Μπορεί το Χρηματιστήριο να διαθέτει 20 - 25 εισηγμένες με καλή διεθνή παρουσία, όμως τα ξένα funds θέλουν πλέον να δουν πώς θα δομηθεί η ανάπτυξη το 2013, για να ξεκινήσει η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_27/01/2013_509264

No comments: