31.1.13

ΧΑ: Αποχαιρετά τον Ιανουάριο και το... 1.000ρικο

Από χαμηλά ξεκίνησε η συνεδρίαση, χαμηλότερα συνεχίζουν βασικοί δείκτες και μετοχές.
Στο... κόκκινο και οι 25 μετοχές του FTSE Large Cap, που διορθώνει προς τις 330 μονάδες, με πίεση όχι μόνο στα μη τραπεζικά αλλά και στα τραπεζικά χαρτιά. Απώλειες έως 1,83% πριν από λίγο για τον Γενικό Δείκτη, που απομακρύνεται πλέον κατά περίπου 22 μονάδες από το ψυχολογικό όριο των 1.000.

Στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στη συνέχεια της συνεδρίασης ο ανά 5λεπτο τζίρος και η σχέση πωλητών-αγοραστών αναλογικά με την έκταση της διόρθωσης. Πρακτικά, ο τζίρος των σχεδόν 7,8 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11.05) δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικός ούτε να μας παραπέμψει σε βιαστικές κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Όχι ακόμη, με τις περισσότερες συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το ότι βγαίνουν όμως πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αποβεί «βάρος» για την αγορά βραχυπρόθεσμα καθώς θα πρόκειται κυρίως για βιαστικούς παίκτες που από την αρχή της χρονιάς γράφουν σημαντικές υπεραξίες.

Άλλωστε, τελευταία συνεδρίαση του μήνα η σημερινή, δεν αποκλείεται να κρύβει και άλλες εκπλήξεις, τη στιγμή που πτωτικό είναι το κλίμα και η τάση στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια.

Ενδεικτικά, η μετοχή του ΟΤΕ μετρά για τον πρώτο μήνα του 2013 κέρδη κι άνοδο της τάξης του 24,90%, παρά την τελευταία διόρθωσή της στα 6,37 ευρώ. Υψηλή απόδοση για να μην μπει σε πειρασμό ένας κερδισμένος βραχυπρόθεσμος να κάνει ταμείο. Και βλέπει... από την επόμενη εβδομάδα. 

Δεν σώζονται οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, παρά τα κατά περίσταση μέτρα που εφαρμόζονται υπέρ του κλάδου (αναφερόμαστε, βέβαια, στο short selling...), ούτε με τις «ενέσεις» αισιοδοξίας και τις επικοινωνιακές προσπάθειες. Θα επιμείνουμε πως ο διορισμός του Πολ Κόστερ στο ΤΧΣ θα χρειαστεί χρόνο για να αφομοιωθεί από το εγχώριο σύστημα.

Προς το 1,10 ευρώ πιέζεται εκ νέου η μετοχή της Εθνικής, με μάλλον μέτριες συναλλαγές και λελογισμένη προσφορά. Λίγο μετά τις 11.10 η μετοχή του Τιτάνα ήταν η πρώτη του FTSE Large Cap που γύρισε ανοδικά, για να ακολουθήσει η Alpha Bank.

Πιέσεις κι απώλειες και για την πλειονότητα των μετοχών του Ft Mid, με μετοχές-σηματωρούς να υποχωρούν προς τις... δεύτερες στηρίξεις τους. Ενδεικτικές περιπτώσεις η ΓΕΚ-Τέρνα (-3,35%), το Ιατρικό (-7,24%), αλλά και οι θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ κι η ΕΒΖ. Απώλειες της τάξης του 16,5% για τη μετοχή της Alco.
Από τεχνική πλευρά, η διόρθωση των δεικτών δείχνει να έχει... βάθος χαμηλότερα των 980 μονάδων, με τον... 25άρη να δοκιμάζει τις διαδοχικές στηρίξεις που έχουν σχηματιστεί προς τις 318 μονάδες. Αν και ακόμη είναι νωρίς, δεν αποκλείεται σε αυτήν την κρίσιμη ζώνη (των 318 μ.) να κριθούν η βραχυπρόθεσμη τάση και ο επόμενος κυματισμός του Χ.Α. Εάν δηλαδή θα είναι ανοδικός (νέα αντίδραση - προσπάθεια προς τις 340-350 μονάδες και πάλι) ή θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για σφιχτότερες άμυνες...

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/755013/ArticleMarketComment.aspx

No comments: