25.1.13

Deutsche Bank: Έρχεται νέο haircut στο ελληνικό χρέος του επίσημου τομέα το Φθινόπωρο του 2013 - Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα προκαλέσει τους τριγμούς τoυ 2012 - Η Ελλάδα πάσχει από επενδύσεις και ανάπτυξη

Nέο haircut στο ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ - OSI) προβλέπει, μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών, το Φθινόπωρο του 2013, η Deutsche Bank.
Όπως σημειώνει ο οίκος στην τελευταία 48σέλιδη έκθεσή του "Outlook 2013", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η συζήτηση για νέο haircut στο χρέος της Ελλάδας θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - και θα κορυφωθεί - αμέσως μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών. Αλλά αυτή τη φορά το haircut θα αφορά στο χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέα.
Κατά τη Deutsche Bank, η περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται να προκαλέσει εντός του νέου έτους την αβεβαιότητα που πυροδότησε το 2012, ωστόσο η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να είναι αδύναμη.
Ο οίκος τοποθετεί στο 4,2% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και προειδοποιεί πως η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με την εξής πραγματικότητα: Περιορισμένες επενδύσεις, απουσία ανάπτυξης, έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν και για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα εντός των επόμενων μηνών.
Όπως όμως ο οίκος υποστηρίζει στην εν λόγω έκθεσή του, ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης εντός του τρέχοντος έτους έχει μειωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά ο οίκος εξηγεί πως η διάσπαση του ευρώ δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο.
Η Ευρώπη θα τα καταφέρει το 2013, εκτιμά η Deutsche Bank, αρκεί να υλοποιηθούν οι εξής προϋποθέσεις:
- Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή των ευρωπαϊκών κρατών, με τους πολιτικούς να κάνουν το ελάχιστο όσων απαιτούνται, μέχρι να τους πιέσουν εκ νέου οι αγορές και να εντείνουν τη δράση τους.
- Οι μεταρρυθμίσεις επιταχύνονται με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη ενοποίηση.
- Σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.
- Σαφής στήριξη της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
"Παρά την συνεχιζόμενη κρίση, η Ευρωζώνη θα εξέλθει της ύφεσης από τα μέσα του 2013", υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι οποίοι τοποθετούν μάλιστα στο 1,1% την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, 2014.
"Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι προσπάθειες με στόχο τη μεγαλύτερη ενοποίηση συνεχίζονται - και θα συνεχιστούν - αλλά σίγουρα η κρίση δεν έχει τελειώσει", δεν διστάζει να προειδοποιήσει μέσω της νέας αυτής έκθεσής του ο οίκος.
"Μετά από ένα γεμάτο προκλήσεις 2012, η αβεβαιότητα σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί και το 2013", προσθέτει.
Αναφερόμενη, τέλος, η Deutsche Bank στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τοποθετεί στο 3,2% την ανάπτυξη για το 2013 και στο 4% για το 2014.
"Για τον ανεπτυγμένο κόσμο, το 2013 θα είναι ένα έτος σταθεροποίησης, μετά από πολλά χρόνια αγώνα κατά της κρίσης", υποστηρίζει με νόημα ο οίκος.

bankingnews

_____________________________________________

έξοδος ΟΝΕ από την ύφεση στα μέσα του 2013: consensus
τα ίδια λέει ο Draghi

λες και υπάρχει μαγικό ραβδί...

η συνολική επίπτωση θα διαμορφωθεί από τις επιδόσεις των επιμέρους χωρών στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν να εφαρμοστούν ακόμα και πχ στην Ολλανδία
η ύφεση θα συνεχίσει να αποτελεί το κυριότερο παράγοντα / μανδύα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σήμερα ο στόχος τίθεται για περάτωση αυτών εντός 2013
μοιάζει κάπως δύσκολο

όλοι λένε 4-5% ύφεση για τη χώρα μας το 2013, κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό σενάριο αλλά μέ κάποιες προϋποθέσεις, πχ να έρθουν επενδυτές, να υπάρξει ρευστότητα, κλπ και βέβαια να πέσουν μέσα οι υπόλογισμοί των περιβόητων πολλαπλασιαστών
προσωπικά, σήμερα, εκτιμώ κάτι που να είναι μεταξύ -4.5%  με -6% αλλά στο νούμερο θα έχει σημασία ο πληθωρισμός όπως και κάποια άλλα μεγέθη, πχ τουρισμός
όπως γράφτηκε και εχθές, καλή εικόνα (όχι μόνο για νούμερα αλλά και για άλλα) θα έχουμε περίπου στο Πάσχα




No comments: