30.1.13

Bloomberg: Τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα ο Αντ. Σαμαράς

Το προφίλ του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει το Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο "ο Σαμαράς είναι η τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα με συμμόρφωση αντί για περιφρόνηση".

Το Bloomberg αναφέρεται στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 21 Ιουνίου σημειώνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε τότε τους υπουργούς του ότι θέλει αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τους μισθούς τους κατά 30%

"Δεν με ενδιαφέρον οι καλές προθέσεις", δήλωσε ο κ. Σαμαράς. "Θέλω αποτελέσματα". 

Ο 61χρονος πρωθυπουργός δεν έχει χάσει χρόνο από τότε προσπαθώντας να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να τροφοδοτούν τις εικασίες ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι διασφαλισμένη, αναφέρει το πρακτορείο.

Έχει επιβλέψει μήνες διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της κυβέρνησης  και την τρόικα, ενώ ολοκλήρωσε την εκταμίευση τον περασμένο μήνα των 34 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης που είχαν παγώσει από το περασμένο καλοκαίρι.

Κατάφερε να σιγήσει –τουλάχιστον προσωρινά– μια παρέλαση οικονομολόγων, επενδυτών και πολιτικών οι οποίοι προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προσθέτει το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Ιανουαρίου για να συμφωνήσουν σε μια ακόμη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ένδειξη ότι ποντάρουν στον Έλληνα πρωθυπουργό να βοηθήσει ώστε να κρατηθεί άθικτο το ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει υπερδιπλασιαστεί από τις 5 Ιουνίου, υπεραποδίδοντας όλων των αγορών στη δυτική Ευρώπη, ενώ οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι περίπου στο 10% από 30,55% στις αρχές του Ιουνίου.

Είναι ίσως η τελευταία ελπίδα για όσους θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας βρίσκονται στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη”, δηλώνει ο Kevin Featherstone, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics. “Στο ενδεχόμενο μιας πτώσης του Σαμαρά, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχτεί”.

Το πρακτορείο παρουσιάζει την πορεία του κ. Σαμαρά στην ελληνική πολιτική σκηνή από τη σύγκρουση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης, μέχρι την επιστροφή του στη Ν.Δ. και την ανάδειξη του στην αρχηγία του κόμματος.

Σημειώνει ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε το πρώτο μνημόνιο, ενώ οδήγησε τη χώρα σε εκλογές το Μάιο του 2012 αντί να συνεχίσει με την κυβέρνηση Παπαδήμου, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές του Μαΐου ανέδειξαν σε πρωταγωνιστή τον ηγέτη του  ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεσμεύτηκε να καταργήσει το μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς, υιοθετώντας στην καμπάνια του το δίλλημα “ευρώ ή δραχμή” κέρδισε τις εκλογές του Ιούνιου και σχημάτισε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά. Υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα εκπληρώσει τους όρους στο υφιστάμενο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ. Επτά μήνες και 13,5 δισ. ευρώ σε μέτρα λιτότητας αργότερα ο κ. Σαμαράς ανταμείφθηκε με άλλα δύο χρόνια για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού μέχρι το 2016, αναφέρει το πρακτορείο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1719389

__________________________________________________

ο Kevin Featherstone που τα λέει αυτά ήταν σύμβουλος του ΓΑΠ

πρόκειται βεβαίως για αγιογραφία
 

 

No comments: