30.1.13

Προβόπουλος στους FT: “Το χειρότερο τελείωσε" - Tι λέει για τις ΑΜΚ και τα... στρώματα

Συνέντευξη στην τηλεόραση των Financial Times έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Σημείωσε ότι το γεγονός ότι έχουν ψηφισθεί όλοι οι νόμοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της δημιουργεί προσδοκίες. Όπως αναφέρουν οι Financial Times ακόμα και στις ποιο δύσκολες στιγμές η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος διαφυλάχθηκε και κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:


1. Ο κ. Προβόπουλος είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ζει την ελληνική κρίση από μέσα. Βρίσκεται εδώ για να συζητήσουμε την πορεία της χώρας του. Τον καλωσορίζουμε. Κύριε Προβόπουλε, σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ. Οι αγορές πριν από έναν χρόνο έμοιαζαν πεπεισμένες ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Πιστεύετε ότι ακόμη ανησυχούν;

Πιστεύω ότι τα χειρότερα τελείωσαν και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι πλέον.


2. Ποια στοιχεία συνηγορούν σε αυτό;
Συνηγορεί το γεγονός ότι έχουν ψηφισθεί όλοι οι νόμοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της για την εφαρμογή όλων των επί μέρους τμημάτων του προγράμματος.

3. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, αλλά, από την άλλη, ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν και τα δίδυμα ελλείμματα (έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών), εξαιτίας της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Έχει βελτιωθεί καθόλου η ανταγωνιστικότητά σας;
Έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αρκεί να σας πω ότι από το 2001 ως το 2009 η Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους έχασε 31%. Αυτό είναι ένα τεράστιο μέγεθος. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα, μπορέσαμε μέχρι σήμερα να ανακτήσουμε το 75% αυτής της απώλειας. Και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής, θα έχουμε ανακτήσει το σύνολο της απωλεσθείσας ανταγωνιστικότητας.


4. Ένας άλλος παράγων που ήταν αρκετά δραματικός πέρυσι ήταν η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Πόσα από τα χρήματα αυτά έχουν επιστρέψει; Νομίζω ότι ήταν κοντά στα 90 δισεκατομμύρια συνολικά από το 2009;
Ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας εκείνης της περιόδου. Ως και τότε είχαμε χάσει καταθέσεις 87 δισεκατομμυρίων. Από τον Ιούνιο ως το τέλος του Δεκεμβρίου γύρισαν πίσω καταθέσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.


5. Από πού ήρθαν; Από το εξωτερικό ή από «τα στρώματα»;
Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από εκεί που είπατε: από τα στρώματα.


6. Τι προοπτικές υπάρχουν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα χρήματα από το εξωτερικό;
Οι προοπτικές είναι αρκετά καλές, δεδομένου ότι και η ψυχολογία βελτιώνεται. Μπορώ να σας αναφέρω έναν αριθμό από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι το Grexit δεν είναι πλέον στο τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι έχει βελτιωθεί ο δείκτης εμπιστοσύνης.


7. Τι έχετε να πείτε για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Θέλετε το 10% των τραπεζών να ανήκει σε ξένους; Είναι αυτό εφικτό ως τον Απρίλιο;
Πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί η συμμετοχή ιδιωτών στον τραπεζικό τομέα σε ποσοστό 10%, δεδομένου ότι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικές και θετικές – οι τράπεζες που πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων μέχρι το τέλος Απριλίου, θα μπορέσουν να το καταφέρουν.


8. Θα είναι όμως δύσκολο…
Θα υπάρξουν δυσκολίες δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να το «δανειστούμε» από την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας.


9. Κάποιος που σας βλέπει αυτή τη στιγμή μπορεί να αναρωτηθεί: Έχουμε ανεργία στο 26%, έχουμε μια οικονομία που συρρικνώνεται κατά 4% . Δεν υποφέρει η Ελλάδα από κοινωνικές εντάσεις, από κλιμακούμενες εντάσεις;
Όντως αυτή τη χρονιά περιμένουμε μια μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 4 -4,5% και από αυτή την άποψη κάποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι τα πράγματα θα έχουν αρνητική κατεύθυνση. Αλλά, δεδομένου ότι η ψυχολογία έχει βελτιωθεί, πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Τη χρονιά αυτή διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/754610/Article.aspx

No comments: