Οι κάτοικοι της Ελλάδας θεωρούνται δικαίως χρυσόψαρα, η μνήμη τους χάνεται μόλις κάνουν το γύρο της γυάλας.
Οι δηλώσεις Στουρνάρα στο BBC είναι από εκείνες που δίνουν ελπίδα για το αύριο. Συνεπώς, πρέπον θα ήταν να τις φυλάξουμε. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουμε μάθει από τα προηγούμενα παθήματα και σίγουρα ένα δείγμα της προόδου μας ως κοινωνία είναι ότι τοποθετήθηκε ένας τεχνοκράτης, ένας μη-πολιτικός, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Στουρνάρας δηλώνει:
«Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, φως στην άκρη του τούνελ»
«Η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, είναι τώρα πολύ μικρή»
«Έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την οικονομία. Από τις αγορές, υπάρχει πολύ περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση πληρώνει τις καθυστερούμενες οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Επομένως, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί. Είμαστε στα δύο τρίτα της διαδρομής προς το στόχο. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν».
«Προς το τέλος του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη»
«Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης στην Ελλάδα»
«θα καλωσόριζα μια μείωση του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις ζημιές για τις άλλες πλευρές»
«Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, στα επιδόματα και τις συντάξεις»
Από την άλλη μεριά έχουμε τη Μoody's. Πρόκειται για την εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης με το μεγαλύτερο prestige στη Wall Street, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι συναλλασόμενοι στις χρηματαγορές την τοποθετούν υψηλότερα από έναν αμερικάνο δημόσιο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών. Η υπόληψή της - δικαίως - έφτασε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ύστερα από το κραχ του 2008.
Η Moody's, σχετικά με την ελληνική οικονομία, εκτιμά:
Ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που υπάρχουν με τη μορφή της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος. ... υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα. η πιθανότητα μιας ακόμη χρεοκοπίας στο υπάρχον χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλή, δεδομένων των κινδύνων εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης, των ιδιαίτερα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της χώρας, των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και της μη διαχειρισιμότητας του χρέους της χώρας.
εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, και επίσης πως θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2014, ως αποτέλεσμα, της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, της αργής προόδου στην αναδιάρθρωση των ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων, και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα, και ειδικά λόγω των επιπτώσεων στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις, στοιχεία που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ως εκ τούτου την ιδιωτική κατανάλωση τα επόμενα έτη, η οποία αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Εάν συμφωνούν κάπου, είναι στο θέμα του χρέους. Και οι δύο "βλέπουν" χρεοκοπία, ελληνιστί "κούρεμα".
No comments:
Post a Comment