Οι τρεις συστημικές τράπεζες που θα προκύψουν μετά την υλοποίηση των
συγχωνεύσεων πρέπει να διατηρήσουν, αν όχι όλες, στην πλειονότητά τους,
τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, γεγονός που αποτελούσε βασικό στόχο της
διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσα στα δύο
χρόνια λειτουργίας του. Αυτό τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ταμείου Τάκης Θωμόπουλος (σήμερα ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του ΤΧΣ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία έγινε, επί της ουσίας, ο απολογισμός των πεπραγμένων του ταμείου μέχρι σήμερα.
Ερωτώμενα τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ αν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο αλλά και τον χρόνο των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, απάντησαν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, ενώ σημείωσαν ότι όταν κατεβαίνεις στον διάλογο με σωστά επιχειρήματα τελικά η τρόικα τα δέχεται.
Στάθηκαν ιδιαίτερα στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ παρουσιάζει τεχνικής φύσεως προβλήματα, τα οποία στο τέλος της ημέρας έχουν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα.
Το πρώτο καυτό θέμα έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, τον οποίο ο κ. Θωμόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σφιχτό και αυτό γιατί μέχρι τον Μάιο είναι δύσκολο, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, παρά την αρχή της ανάκτησης της εμπιστοσύνης, οι διοικήσεις των τραπεζών να έχουν μια δομημένη και εμπεριστατωμένη εικόνα, την οποία θα παρουσιάσουν στους επενδυτές με στόχο να τους προσελκύσουν. Εδωσε έμφαση σε μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές καθώς σημείωσε ότι hedge funds και distress funds είναι ήδη εδώ.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ταυτόχρονη υλοποίηση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Θωμόπουλος, όταν τρεις μεγάλες τράπεζες ζητήσουν ταυτόχρονα τόσα κεφάλαια πνίγουν τον επενδυτή.
Μένοντας στο ζήτημα, υποστήριξε ότι οι όποιες αλλαγές στον χρόνο, στα warrants είναι κυβερνητική απόφαση, η οποία όμως θα πρέπει να έχει το πράσινο φως από την τρόικα. Η διοίκηση του ταμείου έχει προτείνει ορισμένες αλλαγές που αφορούν τη μείωση ή την απαλοιφή της αρνητικής καθαρής θέσης, καθώς πίστευε και πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μιας και δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα θελήσει να καλύψει τη χασούρα της αρνητικής θέσης.
Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, η διοίκηση του ταμείου τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα και με το ύψος των αρνητικών θέσεων των συστημικών τραπεζών είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, γεγονός που, όπως όλα δείχνουν, επιδιώκουν οι ελληνικές τράπεζες, σημείωσαν τα στελέχη του ΤΧΣ.
Στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου τους, τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ τόνισαν ότι εργάστηκαν προς το συμφέρον της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Παρουσιάζοντας το έργο των 2,5 ετών, σημείωσαν ότι από τις κινήσεις σε Proton, ATE, T.T., συνεταιριστικές και Τ Bank διασώθηκαν καταθέσεις 29 δισ. ευρώ. Καλύφθηκε συνολικό funding gap 13,4 δισ. ευρώ, διασώθηκαν 9.900 θέσεις εργασίας και μπήκε κεφάλαιο 1,8 δισ. ευρώ. Από το τελευταίο μέγεθος το ΤΧΣ ελπίζει να ανακτήσει ένα μέρος.
Τι θα γίνει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Γρήγορα, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αναμένεται να έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την εθελουσία έξοδο 700 - 900 εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με το νέο business plan, το «Νέο Τ.Τ.» θα προχωρήσει σε ανατιμολόγηση δανείων, κυρίως ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και είχαν πάρα πολύ μικρό επιτόκιο σε σχέση με τα δεδομένα της οικονομίας και της αγοράς.
Στον αντίποδα, αλλαγές θα υπάρξουν και στο χαρτοφυλάκιο των καταθέσεων, όπου το επιτόκιο ήταν σχεδόν ληστρικό για την τράπεζα, όπως υποστήριξαν στελέχη του ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τα «ληστρικά» αυτά επιτόκια αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που αποτελούν το 50-55% του συνόλου των καταθέσεων του Τ.Τ.
Στο ερώτημα αν μετά τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει πώληση του Τ.Τ., τα στελέχη της διοίκησης απάντησαν ότι με βάση τον νόμο η πώληση πρέπει να γίνει εντός εξαμήνου, αλλά για να πουλήσεις πρέπει να υπάρχουν και αγοραστές (και να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό τίμημα), και στο σημείο αυτό υπενθύμισαν ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε φάση συγχωνεύσεων, έχουν μπροστά τους ΑΜΚ και άρα, εκ των πραγμάτων, ο στόχος απόκτησης του Τ.Τ. έρχεται σε δεύτερο πλάνο.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/754771/Article.aspx
Σε παταγώδη αποτυχία οδηγούνται οι αμκ των τραπεζών αν δεν αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση – Έχει ζητηθεί οι ιδιώτες μέτοχοι να τοποθετηθούν στις αμκ σε άλλες τιμές σε σχέση με το ΤΧΣ
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι η Alpha με βάση τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, θα αποτιμάται P/BV περί το 1, η Πειραιώς 1,5 με 1,6 και η Εθνική τράπεζα κοντά στο 1,8 με 1,9 αν ανακεφαλαιοποιηθούν ως έχουν και με βάση τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος του P/BV των μεγάλων και με ιδιωτικά κεφάλαια…κεφαλαιοποιημένων τραπεζών, διαμορφώνεται στο 0,7 καθίσταται κατανοητό ότι η κατάρρευση των μετοχών είναι μονόδρομος.
Δηλαδή οι μετοχές θα καταρρεύσουν 2 φορές λόγω της αύξησης κεφαλαίου (τιμή αύξησης, δικαιώματα, πληθωρισμός μετοχών, reverse split) και λόγω του γεγονότος ότι θα αποτιμώνται υπερδιπλάσια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η χρηματιστηριακή καταστροφή δεν θα έχει προηγούμενο.
Το γράφουμε πολύ καθαρά και προκλητικά. Αν δεν αλλάξουν οι όροι των αμκ όπως αναφέρονται στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση τότε η μετοχή της Εθνικής θα βρεθεί στα 0,10 ευρώ και των υπολοίπων τραπεζών στα επίπεδα τύπου Λαϊκής.
Το γράφουμε προκλητικά, εξόφθαλμα και προειδοποιούμε ξεκάθαρα τον ιδιώτη επενδυτή των τραπεζών.
Όμως το κυριότερο όλων είναι ότι το ελληνικό κράτος επένδυσε 27,5 δις ευρώ στις μεγάλες συστημικές τράπεζες αλλά ουσιαστικά έχει πάρει ήδη από τις τράπεζες τα 25 δις ευρώ μέσω του PSI+ και του buyback.
Δηλαδή το κράτος πήρε από τις τράπεζες 25 δις ευρώ και καλείται να επενδύσει έως 27,5 δις ευρώ, δηλαδή το ελληνικό κράτος επενδύει τα κεφάλαια των τραπεζών.
Ο ιδιώτης μέτοχος οι 440 χιλιάδες μέτοχοι αντιμετωπίζονται άνισα είναι γεγονός καθώς καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί…..στο μηδέν.
Ποιος ιδιώτης μέτοχος θα επενδύσει κεφάλαια για να καλύψει αρνητικές καθαρές θέσεις;
Η απάντηση είναι απλή. Κανείς.
Πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι, να είναι μεθυσμένοι, νοητικά προβληματικοί και ψυχικά διαταραγμένοι για να τοποθετήσουν κεφάλαια ώστε να καλύψουν αρνητικές καθαρές θέσεις.
Είναι σαν να επενδύει κανείς 100 ευρώ και να γνωρίζει ότι η αξία της επένδυσης είναι 60 ευρώ.
Είναι προφανές ότι το ελληνικό κράτος ο μέτοχος μέσω του ΤΧΣ κινείται εκ του ασφαλούς.
Πήρε από τις τράπεζες 25 δις ευρώ και αντί να δώσει ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική που δεν ενθαρρύνει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών.
Όμως το ακόμη χειρότερο είναι ότι η Τρόικα που ευαγγελίζεται, τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών έχει απορρίψει πλήθος αιτημάτων και προτάσεων.
Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση των ελλήνων τραπεζιτών το ΤΧΣ και όχι οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν την αρνητική καθαρή θέση.
Η τρόικα απέρριψε την πρόταση των τραπεζιτών η τιμή στην οποία θα τοποθετηθούν οι ιδιώτες επενδυτές να είναι διαφορετική από την τιμή συμμετοχής του ΤΧΣ.
Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση των τραπεζιτών να υλοποιηθούν δύο διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου μια για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής και μια για το υπόλοιπο ποσοστό έως 90% που θα καλύψει το ΤΧΣ.
Με βάση πληροφορίες τα αιτήματα αυτά των ελλήνων τραπεζιτών που αντικειμενικά είναι εύλογα έχουν φθάσει στην DGCom η οποία σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες έχει αναφέρει ότι «δεν μπορεί ο ιδιώτης μέτοχος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης έναντι άλλου μετόχου ακόμη και αν αυτός είναι το ΤΧΣ καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί επιχορήγηση μετόχων»
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ορίζει ότι την αύξηση κεφαλαίου την υλοποιεί η τράπεζα την εγγυάται το ΤΧΣ, η τιμή καθορίζεται με βάση των μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον 50% discount και οι ιδιώτες μέτοχοι καλούνται να καταβάλλουν το 10% για να μπορέσουν δυνητικά να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές.
Όμως ο νόμος αυτός ενώ είναι τεχνικά ορθός, δεν καλύπτει βασικές παραμέτρους, ποιοτικών στοιχείων όπως την βάση εκκίνησης των τραπεζών.
Οι αρνητικές καθαρές θέσεις σημαίνει ότι μέχρι να φθάσουν στο μηδέν θα επενδυθούν κεφάλαια από μετόχους που θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων.
Η DGCom πάντως και η Τρόικα έχουν μελετήσει πολλά εναλλακτικά σενάρια και τα έχουν απορρίψει.
Συμπερασματικά
Αν ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αλλάξει ως προς το σκέλος των αυξήσεων κεφαλαίου, η αποτυχία τους θα είναι νομοτελειακή και δεδομένη.
Το κράτος, η Τρόικα θα πρέπει να αποδεχθούν ότι δίνοντας σοβαρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους μπορεί ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης να γλιτώσει 2 ή 3 δις ευρώ τα οποία θα επενδύσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Αν ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση δεν αλλάξει επενδυτές κάτοχοι τραπεζικών μετοχών σας προειδοποιούμε.
Η καταστροφή που θα υποστείτε δεν θα έχει κανένα προηγούμενο και ούτε φαντάζεστε την ζημία θα υποστείτε.
Προκαταβολικά αναφέρουμε ότι αν δεν αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό το σκέλος των αμκ το www.bankingnews.gr καθαρά θα προτρέψει τους ιδιώτες επενδυτές να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Προειδοποιούμε ότι ακόμη ιδιώτη μέτοχε των τραπεζών την καταστροφή δεν την έχεις δει.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και Cocos
Ποσά σε δισ ευρώ
Στην Εθνική απαιτούνται 1,55 με 1,7 δις ευρώ επιπρόσθετα
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην Alpha bank και στην Πειραιώς έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – Η Πειραιώς έχει συγκεντρώσει 530 εκατ και η Alpha άνω των 250 εκατ και στοχεύουν σε μεγαλύτερα ποσοστά
Οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν λύσει πως θα καλύψουν το υπόλοιπο 90% που είναι και το κλειδί στο να παραμείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές και όχι απλά εν δυνάμει ιδιωτικές.
Οι τραπεζίτες και ορθά έχουν ζητήσει πρόσθετα κίνητρα τα οποία δεν είναι χαριστικά αλλά ορθολογικά.
Π.χ. παράταση στις αμκ, αποσαφήνιση όρων, τιμές εξάσκησης strike price στα warrants, τιμές αμκ, κάλυψη των αρνητικών καθαρών θέσεων.
Όλοι δίνουν σημασία να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν σημαντικό μεν αλλά δευτερεύον. Το πρωτεύον στοιχείο είναι οι τράπεζες να εξασφαλίσουν στο μέλλον τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα και αυτό δεν το έχουν εξασφαλίσει.
Αυτός είναι ο κρισιμότατος καταλύτης, το 10% προσεχώς θα αποδειχθεί ότι δεν είναι το κύριο στοιχείο της δύσκολης εξίσωσης που λέγεται ανακεφαλαιοποίηση και διατήρησ του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών.
Για την Εθνική η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει αρνητική ακόμη και για την κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/76573-%CF%84%CE%BF-10-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-alpha-bank-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%E2%80%93-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-530-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-alpha-%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%84%CF%89%CE%BD-250-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC
Ερωτώμενα τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ αν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο αλλά και τον χρόνο των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, απάντησαν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, ενώ σημείωσαν ότι όταν κατεβαίνεις στον διάλογο με σωστά επιχειρήματα τελικά η τρόικα τα δέχεται.
Στάθηκαν ιδιαίτερα στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ παρουσιάζει τεχνικής φύσεως προβλήματα, τα οποία στο τέλος της ημέρας έχουν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα.
Το πρώτο καυτό θέμα έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, τον οποίο ο κ. Θωμόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σφιχτό και αυτό γιατί μέχρι τον Μάιο είναι δύσκολο, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, παρά την αρχή της ανάκτησης της εμπιστοσύνης, οι διοικήσεις των τραπεζών να έχουν μια δομημένη και εμπεριστατωμένη εικόνα, την οποία θα παρουσιάσουν στους επενδυτές με στόχο να τους προσελκύσουν. Εδωσε έμφαση σε μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές καθώς σημείωσε ότι hedge funds και distress funds είναι ήδη εδώ.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ταυτόχρονη υλοποίηση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Θωμόπουλος, όταν τρεις μεγάλες τράπεζες ζητήσουν ταυτόχρονα τόσα κεφάλαια πνίγουν τον επενδυτή.
Μένοντας στο ζήτημα, υποστήριξε ότι οι όποιες αλλαγές στον χρόνο, στα warrants είναι κυβερνητική απόφαση, η οποία όμως θα πρέπει να έχει το πράσινο φως από την τρόικα. Η διοίκηση του ταμείου έχει προτείνει ορισμένες αλλαγές που αφορούν τη μείωση ή την απαλοιφή της αρνητικής καθαρής θέσης, καθώς πίστευε και πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μιας και δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα θελήσει να καλύψει τη χασούρα της αρνητικής θέσης.
Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, η διοίκηση του ταμείου τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα και με το ύψος των αρνητικών θέσεων των συστημικών τραπεζών είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, γεγονός που, όπως όλα δείχνουν, επιδιώκουν οι ελληνικές τράπεζες, σημείωσαν τα στελέχη του ΤΧΣ.
Στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου τους, τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ τόνισαν ότι εργάστηκαν προς το συμφέρον της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Παρουσιάζοντας το έργο των 2,5 ετών, σημείωσαν ότι από τις κινήσεις σε Proton, ATE, T.T., συνεταιριστικές και Τ Bank διασώθηκαν καταθέσεις 29 δισ. ευρώ. Καλύφθηκε συνολικό funding gap 13,4 δισ. ευρώ, διασώθηκαν 9.900 θέσεις εργασίας και μπήκε κεφάλαιο 1,8 δισ. ευρώ. Από το τελευταίο μέγεθος το ΤΧΣ ελπίζει να ανακτήσει ένα μέρος.
Τι θα γίνει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Γρήγορα, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αναμένεται να έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την εθελουσία έξοδο 700 - 900 εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με το νέο business plan, το «Νέο Τ.Τ.» θα προχωρήσει σε ανατιμολόγηση δανείων, κυρίως ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και είχαν πάρα πολύ μικρό επιτόκιο σε σχέση με τα δεδομένα της οικονομίας και της αγοράς.
Στον αντίποδα, αλλαγές θα υπάρξουν και στο χαρτοφυλάκιο των καταθέσεων, όπου το επιτόκιο ήταν σχεδόν ληστρικό για την τράπεζα, όπως υποστήριξαν στελέχη του ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τα «ληστρικά» αυτά επιτόκια αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που αποτελούν το 50-55% του συνόλου των καταθέσεων του Τ.Τ.
Στο ερώτημα αν μετά τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει πώληση του Τ.Τ., τα στελέχη της διοίκησης απάντησαν ότι με βάση τον νόμο η πώληση πρέπει να γίνει εντός εξαμήνου, αλλά για να πουλήσεις πρέπει να υπάρχουν και αγοραστές (και να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό τίμημα), και στο σημείο αυτό υπενθύμισαν ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε φάση συγχωνεύσεων, έχουν μπροστά τους ΑΜΚ και άρα, εκ των πραγμάτων, ο στόχος απόκτησης του Τ.Τ. έρχεται σε δεύτερο πλάνο.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/754771/Article.aspx
Σε παταγώδη αποτυχία οδηγούνται οι αμκ των τραπεζών αν δεν αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση – Έχει ζητηθεί οι ιδιώτες μέτοχοι να τοποθετηθούν στις αμκ σε άλλες τιμές σε σχέση με το ΤΧΣ
Οι ψευδαισθήσεις, οι ωραιοποιήσεις, οι φρούδες προσδοκίες πρέπει να τελειώσουν.
Ο ιδιώτης επενδυτής με βάση την τραγική χρηματοοικονομική θέση των τραπεζών είναι καταδικασμένος.
Για να ειπωθούν τα πράγματα απλά και κατανοητά.
Οι ελληνικές τράπεζες πλην της Alpha διαθέτουν αρνητικές καθαρές θέσεις. Ο ιδιώτης επενδυτής με βάση την τραγική χρηματοοικονομική θέση των τραπεζών είναι καταδικασμένος.
Για να ειπωθούν τα πράγματα απλά και κατανοητά.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι η Alpha με βάση τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, θα αποτιμάται P/BV περί το 1, η Πειραιώς 1,5 με 1,6 και η Εθνική τράπεζα κοντά στο 1,8 με 1,9 αν ανακεφαλαιοποιηθούν ως έχουν και με βάση τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος του P/BV των μεγάλων και με ιδιωτικά κεφάλαια…κεφαλαιοποιημένων τραπεζών, διαμορφώνεται στο 0,7 καθίσταται κατανοητό ότι η κατάρρευση των μετοχών είναι μονόδρομος.
Δηλαδή οι μετοχές θα καταρρεύσουν 2 φορές λόγω της αύξησης κεφαλαίου (τιμή αύξησης, δικαιώματα, πληθωρισμός μετοχών, reverse split) και λόγω του γεγονότος ότι θα αποτιμώνται υπερδιπλάσια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η χρηματιστηριακή καταστροφή δεν θα έχει προηγούμενο.
Το γράφουμε πολύ καθαρά και προκλητικά. Αν δεν αλλάξουν οι όροι των αμκ όπως αναφέρονται στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση τότε η μετοχή της Εθνικής θα βρεθεί στα 0,10 ευρώ και των υπολοίπων τραπεζών στα επίπεδα τύπου Λαϊκής.
Το γράφουμε προκλητικά, εξόφθαλμα και προειδοποιούμε ξεκάθαρα τον ιδιώτη επενδυτή των τραπεζών.
Όμως το κυριότερο όλων είναι ότι το ελληνικό κράτος επένδυσε 27,5 δις ευρώ στις μεγάλες συστημικές τράπεζες αλλά ουσιαστικά έχει πάρει ήδη από τις τράπεζες τα 25 δις ευρώ μέσω του PSI+ και του buyback.
Δηλαδή το κράτος πήρε από τις τράπεζες 25 δις ευρώ και καλείται να επενδύσει έως 27,5 δις ευρώ, δηλαδή το ελληνικό κράτος επενδύει τα κεφάλαια των τραπεζών.
Ο ιδιώτης μέτοχος οι 440 χιλιάδες μέτοχοι αντιμετωπίζονται άνισα είναι γεγονός καθώς καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί…..στο μηδέν.
Ποιος ιδιώτης μέτοχος θα επενδύσει κεφάλαια για να καλύψει αρνητικές καθαρές θέσεις;
Η απάντηση είναι απλή. Κανείς.
Πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι, να είναι μεθυσμένοι, νοητικά προβληματικοί και ψυχικά διαταραγμένοι για να τοποθετήσουν κεφάλαια ώστε να καλύψουν αρνητικές καθαρές θέσεις.
Είναι σαν να επενδύει κανείς 100 ευρώ και να γνωρίζει ότι η αξία της επένδυσης είναι 60 ευρώ.
Είναι προφανές ότι το ελληνικό κράτος ο μέτοχος μέσω του ΤΧΣ κινείται εκ του ασφαλούς.
Πήρε από τις τράπεζες 25 δις ευρώ και αντί να δώσει ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική που δεν ενθαρρύνει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών.
Όμως το ακόμη χειρότερο είναι ότι η Τρόικα που ευαγγελίζεται, τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών έχει απορρίψει πλήθος αιτημάτων και προτάσεων.
Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση των ελλήνων τραπεζιτών το ΤΧΣ και όχι οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν την αρνητική καθαρή θέση.
Η τρόικα απέρριψε την πρόταση των τραπεζιτών η τιμή στην οποία θα τοποθετηθούν οι ιδιώτες επενδυτές να είναι διαφορετική από την τιμή συμμετοχής του ΤΧΣ.
Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση των τραπεζιτών να υλοποιηθούν δύο διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου μια για το 10% της ελάχιστης συμμετοχής και μια για το υπόλοιπο ποσοστό έως 90% που θα καλύψει το ΤΧΣ.
Με βάση πληροφορίες τα αιτήματα αυτά των ελλήνων τραπεζιτών που αντικειμενικά είναι εύλογα έχουν φθάσει στην DGCom η οποία σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες έχει αναφέρει ότι «δεν μπορεί ο ιδιώτης μέτοχος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης έναντι άλλου μετόχου ακόμη και αν αυτός είναι το ΤΧΣ καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί επιχορήγηση μετόχων»
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ορίζει ότι την αύξηση κεφαλαίου την υλοποιεί η τράπεζα την εγγυάται το ΤΧΣ, η τιμή καθορίζεται με βάση των μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον 50% discount και οι ιδιώτες μέτοχοι καλούνται να καταβάλλουν το 10% για να μπορέσουν δυνητικά να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές.
Όμως ο νόμος αυτός ενώ είναι τεχνικά ορθός, δεν καλύπτει βασικές παραμέτρους, ποιοτικών στοιχείων όπως την βάση εκκίνησης των τραπεζών.
Οι αρνητικές καθαρές θέσεις σημαίνει ότι μέχρι να φθάσουν στο μηδέν θα επενδυθούν κεφάλαια από μετόχους που θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων.
Η DGCom πάντως και η Τρόικα έχουν μελετήσει πολλά εναλλακτικά σενάρια και τα έχουν απορρίψει.
Συμπερασματικά
Αν ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αλλάξει ως προς το σκέλος των αυξήσεων κεφαλαίου, η αποτυχία τους θα είναι νομοτελειακή και δεδομένη.
Το κράτος, η Τρόικα θα πρέπει να αποδεχθούν ότι δίνοντας σοβαρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους μπορεί ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης να γλιτώσει 2 ή 3 δις ευρώ τα οποία θα επενδύσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Αν ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση δεν αλλάξει επενδυτές κάτοχοι τραπεζικών μετοχών σας προειδοποιούμε.
Η καταστροφή που θα υποστείτε δεν θα έχει κανένα προηγούμενο και ούτε φαντάζεστε την ζημία θα υποστείτε.
Προκαταβολικά αναφέρουμε ότι αν δεν αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό το σκέλος των αμκ το www.bankingnews.gr καθαρά θα προτρέψει τους ιδιώτες επενδυτές να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Προειδοποιούμε ότι ακόμη ιδιώτη μέτοχε των τραπεζών την καταστροφή δεν την έχεις δει.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και Cocos
Ποσά σε δισ ευρώ
Τράπεζες |
Συνολικά κεφάλαια |
Core tier 1 |
ΑΜΚ κοινές μετοχές |
Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής |
Cocos |
Εθνική |
9,7 |
6,88 |
7,1 |
710 |
2,6 |
Eurobank |
5,8 |
4,35 |
3,8 |
380 |
2 |
Σύνολο ΕΤΕ/Euro-bank |
15,5 |
11,23 |
10,9 |
1090 |
4,6 |
Alpha |
4,57 |
5,5 |
2,57 |
257 |
2 |
Πειραιώς |
7,35/7,5 |
5,74 |
5,35 |
535 |
2 |
Σύνολο |
27,45 |
22,47 |
18,82 |
1,88 |
8,6 |
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην Alpha bank και στην Πειραιώς έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – Η Πειραιώς έχει συγκεντρώσει 530 εκατ και η Alpha άνω των 250 εκατ και στοχεύουν σε μεγαλύτερα ποσοστά
Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην Alpha bank και στην Πειραιώς έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Η Πειραιώς έχει συγκεντρώσει 530 εκατ σε σύνολο αύξηση 5,3 δις ευρώ και η Alpha άνω των 250 εκατ σε σύνολο 2,5 δις ευρώ και στοχεύουν σε μεγαλύτερα ποσοστά.
Επισημαίνουμε ότι αυτό που αναφέρουμε δεν αποτελεί εκτίμηση ή εικασίες αλλά πληροφορίες και μάλιστα διασταυρωμένες.
Οι δύο τράπεζες παραμένουν λοιπόν εν δυνάμει ιδιωτικές αλλά
αποδεικνύεται τώρα ότι το 10% της ελάχιστης συμμετοχής δεν εξασφαλίζει
επί της ουσίας τίποτε πέραν της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα για 1
ή 2 χρόνια. Η Πειραιώς έχει συγκεντρώσει 530 εκατ σε σύνολο αύξηση 5,3 δις ευρώ και η Alpha άνω των 250 εκατ σε σύνολο 2,5 δις ευρώ και στοχεύουν σε μεγαλύτερα ποσοστά.
Επισημαίνουμε ότι αυτό που αναφέρουμε δεν αποτελεί εκτίμηση ή εικασίες αλλά πληροφορίες και μάλιστα διασταυρωμένες.
Οι τράπεζες ακόμη δεν έχουν λύσει πως θα καλύψουν το υπόλοιπο 90% που είναι και το κλειδί στο να παραμείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές και όχι απλά εν δυνάμει ιδιωτικές.
Οι τραπεζίτες και ορθά έχουν ζητήσει πρόσθετα κίνητρα τα οποία δεν είναι χαριστικά αλλά ορθολογικά.
Π.χ. παράταση στις αμκ, αποσαφήνιση όρων, τιμές εξάσκησης strike price στα warrants, τιμές αμκ, κάλυψη των αρνητικών καθαρών θέσεων.
Όλοι δίνουν σημασία να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν σημαντικό μεν αλλά δευτερεύον. Το πρωτεύον στοιχείο είναι οι τράπεζες να εξασφαλίσουν στο μέλλον τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα και αυτό δεν το έχουν εξασφαλίσει.
Αυτός είναι ο κρισιμότατος καταλύτης, το 10% προσεχώς θα αποδειχθεί ότι δεν είναι το κύριο στοιχείο της δύσκολης εξίσωσης που λέγεται ανακεφαλαιοποίηση και διατήρησ του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών.
Για την Εθνική η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει αρνητική ακόμη και για την κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/76573-%CF%84%CE%BF-10-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-alpha-bank-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%E2%80%93-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-530-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-alpha-%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%84%CF%89%CE%BD-250-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC
No comments:
Post a Comment