Με κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς
εναλλαγές προσήμου το Χ.Α. έκλεισε στις 1013,79 μονάδες στο -0,07% σε
μια συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική τάση, με τις τράπεζες να πιέζονται ξανά
με απώλειες έως -5%, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στο χώρο των blue chips.
Όλες οι τραπεζικές μετοχές (πλην της Eurobank) κινήθηκαν πτωτικά, ενώ στο χώρο του FTSE 25 στήριγμα στο Γ.Δ. ώστε να κρατήσει τις 1000 μονάδες έδωσαν μετοχές όπως ΕΕΕΚ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Folli Follie, Μυτιληναίος, Μέτκα, MIG και Τέρνα Ενεργειακή.
Αυξήθηκε στο φινάλε και στις δημοπρασίες ο τζίρος, διαμορφούμενος στα 70,38 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έμεινε στα 35,2 εκατ τεμάχια.
Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια συνεδρίαση οι επενδυτές στο Χ.Α. με τις τράπεζες να δέχονται πιέσεις αρχικά ήπιες αλλά σταδιακά κλιμακούμενες, αλλοιώνοντας το κλίμα και στην υπόλοιπη αγορά που όμως κράτησε τα προσχήματα.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις πολλαπλές εναλλαγές προσήμου του Γ.Δ. απόρροια της απουσίας ξεκάθαρου momentum, όμως διατηρήθηκαν - για τρίτη συνεδρίαση στις τέσσερις τελευταίες - τα επίπεδα των 1.000 μονάδων.
Γενικώς ισχυρές πωλήσεις δε βγαίνουν ακόμη και σε χαρτιά που έχουν ιλιγγιώδη κέρδη όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ που κερδίζουν +30% εντός του 2013, χώρια το πρότερο ράλι άνω του 400% από τα χαμηλά του Ιουνίου!
Η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 ήταν μοιρασμένη, ενώ στο σύνολο της αγοράς 68 τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά και 98 πτωτικά.
Η έντονη νευρικότητα και γενικώς το θολό κλίμα στις τραπεζικές μετοχές οδήγησε σε μια συνεδρίαση με απονευρωμένο προφίλ, στην οποία ούτε διόρθωση ουσιαστική έλαβε χώρα, αλλά ούτε καταγράφηκε σήμα για ενίσχυση τοποθετήσεων.
Πάντως, δεδομένου ότι η αγορά προέρχεται από μεγάλο ράλι στο 2ο εξάμηνο του 2012, συνεχίζοντας εντυπωσιακά στον πρώτο μήνα του 2013, οι άμυνες που δείχνουν δείκτες και μετοχές είναι αξιοσημείωτες...
Θυμίζουμε ότι η αγορά έχει σε επίπεδο Γ.Δ. κέρδη σε ποσοστό +11,66% το 2013 ενώ πολύ μεγαλύτερα είναι τα κέρδη σε άλλες, κορυφαίες μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Μέτκα. Παράλληλα, σημαντικά είναι τα κέρδη και στο μεσαίο χώρο όπου τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis έχουν άνοδο +34% και +32% αντίστοιχα.
Εύλογα, τεχνικά υπάρχει ανάγκη για να "δέσουν" οι τιμές και να κλείσουν τα... gap μετά την αρκετά σύντομη και απότομη αναρρίχηση πάνω από τις 1.000 μονάδες.
Όσον αφορά το short selling αποφασίστηκε αποφασίστηκε να επιτραπεί για 3μηνο έως τα τέλη Απριλίου αλλά εξαιρούνται οι μετοχές των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ οι ξένοι σήμερα κινήθηκαν υποτονικά, πιστοποιώντας ξανά ότι έχει ατονήσει η δυναμική των κινήσεων τους. Στην Εθνική 70 χιλ. μετοχές διακίνησε η Bank of America, ενώ στις Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου δεν υπήρξε καμία συναλλαγή ξένων.
Στον ΟΤΕ 25 χιλ. μετοχές διακίνησε η HSBC.
Στον ΟΠΑΠ 50 χιλ μετοχές η Citigroup, 20 χιλ η Cheuvreux και 130 χιλ η Goldman Sachs.
Οι βραχυχρόνιες παράμετροι
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επαφές του κ. Γ. Προβόπουλου, διοικητή της ΤτΕ στο Λονδίνο με διεθνείς οίκους όπως J P Morgan και Goldman Sachs αλλά και η επίσκεψη στο Qatar του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά δημιουργούν προσδοκίες, όμως δεν αποτελούν τον ισχυρό καταλύτη που επιζητεί η αγορά για να υπερβεί τις 1050 μονάδες με προοπτική τις 1200 μονάδες.
Όπως έχει αναφερθεί, ο στόχος των 1050 μονάδων θα επιτευχθεί όπως και ο στόχος των 1200 μονάδων αλλά προφανώς η αγορά χρειάζεται εξωγενώς βοήθεια.
Σε χρηματιστηριακό και κλαδικό επίπεδο οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση για να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου έχουν ζητήσει τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές να υλοποιηθούν όχι τέλη Ιανουαρίου που ορίζει το μνημόνιο αλλά μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Στον FTSE 25 τηρείται στάση αναμονής με αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους είτε να "χωνεύουν" τα επίπεδα μετά τη μεγάλη άνοδο, είτε να κινούνται εκ νέου υψηλότερα...
Πάντως, βγαίνουν και ρευστοποιήσεις, κάτι λογικό μετά τη μεγάλη άνοδο...
Οι τράπεζες επιζητούν παράταση για τις αμκ
Επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρόταση παράτασης τόσο για τα μετατρέψιμα ομολογιακά όσο και για τις αυξήσεις κεφαλαίου οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr από την προηγούμενη εβδομάδα σε αποκλειστικό ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με πηγές σε ανώτατα τραπεζικά κλιμάκια τα managements έχουν ζητήσει
1) να μεταφερθεί η έκδοση των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές κοινώς Cocos όχι στα τέλη Ιανουαρίου που ορίζει το μνημόνιο αλλά να συγχρονιστούν μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα η Alpha Bank έχει προτείνει – ανάλογη πρόταση έχουν ανεπίσημα υποβάλλει και οι άλλες τράπεζες – να υποβληθεί πρόταση στην Τρόικα με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ ώστε τα Cocos να μην εκδοθούν τέλη Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι στις γενικές συνελεύσεις της Alpha και της Πειραιώς σε λίγες μέρες θα παρθούν οι σχετικές εγκρίσεις.
Με βάση το μνημόνιο τα ομολογιακά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τέλη Ιανουαρίου από όλες τις τράπεζες.
Με δεδομένο όμως ότι η Εθνική δεν προλαβαίνει την διαδικασία όπως και η Eurobank και με δεδομένο ότι έχουν ζητήσει παράταση για τις αμκ έως τον Σεπτέμβριο οι διοικήσεις των τραπεζών προτείνουν να αποδεχθεί η ΤτΕ ως γενόμενη την διαδικασία άντλησης κεφαλαίων αλλά τυπικά να ολοκληρωθεί μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Δηλαδή αυξήσεις και μετατρέψιμα ομόλογα να υλοποιηθούν μαζί. Με την κίνηση αυτή οι τράπεζες θα γλιτώσουν 2 έως 5 μήνες τόκους από τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές.
2) Παράλληλα όλες οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση του χρόνου υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να διεξαχθούν σε καλύτερες χρηματιστηριακές και οικονομικές συνθήκες.
Η Alpha Bank αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει την αύξηση κεφαλαίου τέλη Μαρτίου αλλά αυτό δεν είναι σαφές.
Η Πειραιώς ζητάει να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου προς τον Ιούνιο και η νέα Εθνική προς τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι με βάση το μνημόνιο η ανακεφαλαιοποίηση στο σύνολο της πρέπει να ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου του 2013. Ειδικά για την Εθνική είναι θέση και φύση αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί αύξηση και ομολογιακό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η γενική εικόνα του ΧΑ
Σε πρώτη φάση το Χ.Α. παραμένει πάνω από την ζώνη των 1000 μονάδων με βασική προτεραιότητα και προοπτική τις 1050 έως 1100-1200 μονάδες.
Ωστόσο επειδή ορισμένες μετοχές έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο και οι τράπεζες δεν έχουν πείσει για την «δυναμική τους» ίσως το momentum μετά την ζώνη των 1050 μονάδων μετριαστεί, κοινώς η αγορά δεν θα ενισχύεται μονοδιάστατα. Όμως ο στόχος των 1050 και εν συνεχεία των 1200 μονάδων θα επιτευχθεί.
Μπορεί να έχει καταντήσει κουραστική η καθημερινή αναφορά αλλά σπεύδουμε να αναφέρουμε προκαταβολικά ότι οι μετοχές των τραπεζών χρήζουν τεραστίας προσοχής καθώς το fair value θα αποδειχθεί ότι είναι περίπου 50% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Οι μετοχές των τραπεζών κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, η αξία τους είναι χαμηλότερα, στον αντίποδα μη τραπεζικές μετοχές παρ΄ ότι έχουν υπεραποδώσει, έχουν ακόμη περιθώρια ανοδικής αντίδρασης.
Πτωτικά οι μετοχές των τραπεζών
Πτωτικά κινήθηκαν για ακόμη μια συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α.
Ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή και η κατανομή των αμκ και των ομολογιακών στην ανακεφαλαιοποίηση καθορίζει την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου.
Έχει επισημανθεί ότι η πρώτη τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα είναι η Alpha Bank και είναι η μόνη τράπεζα που έχει εξασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Μεγάλες πιθανότητες έχει και η Πειραιώς. Η Εθνική έκλεισε στα 1,16 ευρώ με πτώση -2,52% και αποτίμηση 1,109 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,30 ευρώ με πτώση -5,11% και αποτίμηση 694 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank ήταν η μόνη τραπεζική μετοχή σε άνοδο, με κλείσιμο στα 0,6250 ευρώ στο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 345 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς έκλεισε 0,2950 ευρώ με πτώση -5,14% και αποτίμηση 337 εκατ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε ακόμη χαμηλότερα ήτοι στα 0,3930 ευρώ με πτώση -2,72% και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ ευρώ.
Το Τ.Τ., διασπάστηκε σε καλή και κακή τράπεζα στις 18 Ιανουαρίου.
Η τελευταία τιμή ήταν στα 0,1680 ευρώ. Δυστυχώς οι 72 χιλιάδες μέτοχοι έχασαν οριστικά τις μετοχικές τους αξίες. Το αναφέρουμε ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των 72 χιλιάδων μετόχων να δικαιωθούν.
Κυπριακές: Ήπια πτώση στην Κύπρου, σταθεροποιητικά η Λαϊκή
Ήπια πτώση κατέγραψε η μετοχή της Κύπρου, ενώ της Λαϊκής κινήθηκε σταθεροποιητικά.
Στην Κύπρο υπάρχει διχογνωμία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και δεν είναι τυχαίο ότι η Pimco ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Με βάση εκτιμήσεις η Τράπεζα Κύπρου εκτιμάται ότι χρειαστεί 2,5 έως 3 δισ. ευρώ άρα το dilution για τους παλαιούς μετόχους θα είναι αναλογικά χαμηλότερο.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών εκτιμώνται μεταξύ 6,5 δις στο basic scenario και 9,5 με 10,3 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο μαζί με τις συνεργατικές και τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,2430 ευρώ με πτώση -0,41% και αποτίμηση 436 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα επίσης προειδοποίησε για μεγάλη αύξηση των προβλέψεων στο δ΄ τρίμηνο του 2012 περί τα 400 εκατ ευρώ. Η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας έκλεισε στα 0,0430 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση 146 εκατ. ευρώ.
Μεικτή εικόνα στον FTSE 25
Μοιρασμένη ήταν η εικόνα στο χώρο των blue chips, καθώς παρά την καθολικά ανοδική αρχική εικόνα, σταδιακά υπήρξαν λελογισμένες ρευστοποιήσεις σε κάποιους τίτλους.
Ο ΟΠΑΠ που σόκαρε την αγορά την περασμένη εβδομάδα με τις τεράστιες πιέσεις που υπέστη,
έκλεισε στα 6,45 ευρώ με πτώση -1,68% και με κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης τα 6,60 με 6,8 ευρώ.
Η μετοχή της ΕΕΕΚ μετά από πολλές ημέρες κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, παρέχοντας στήριγμα στο Γ.Δ. στη "μάχη" διακράτησης των 1.000 μονάδων. Έκλεισε στα 18,04 ευρώ με άνοδο +0,39% και αποτίμηση στα 6,6 δισ. ευρω. Η μετοχή κινείται πάνω από το κρίσιμο τεχνικό σημείο των 18 ευρώ και ο στόχος είναι τα 18,5 ευρώ.
Ο ΟΤΕ παρά το ότι έφτασε ενδοσυνεδριακά έως το +2,71%, εντούτοις έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο -1,36% στην τιμή των 6,55 ευρώ, με αποτίμηση 3,2 δισ. ευρώ. Έχει κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 6,40 ευρώ και αντίστασης τα 7 με 7,20 ευρώ.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,79 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισ. ευρώ, έχοντας πλέον ως προοπτική τα 8 και 8,5 ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,81 ευρώ με οριακά κέρδη +0,11% έχοντας κρίσιμα τεχνικά σημεία τα 9 έως 9,20 ευρώ.
Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 14,11 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η Βιοχάλκο έκλεισε επίσης αμετάβλητη στα 5,03 ευρώ δείχνοντας όμως εντυπωσιακές ξανά άμυνες μετά το ράλι του 2012, αλλά και το +28,32% που ήδη έχει εντός του 2013!
Η Motor Oil έκλεισε στα 9 ευρώ με άνοδο +2,39% που είναι νέα υψηλά σχεδόν τριών ετών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα ήταν ξανά τον Απρίλιο του 2010! Στα 997 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.
Η Folli Follie έκλεισε στα 13,85 ευρώ με άνοδο +2,59% και αποτίμηση στα 927 εκατ. ευρώ, ενώ η
Jumbo έκλεισε στα 6,40 ευρώ με πτώση -1,08 και αποτίμηση 818 εκατ. ευρώ.
Εξαιρετική η εικόνα της Μυτιληναίος που έκλεισε σε νέο υψηλό δύο ετών καθώς μετά το +8,16% της Παρασκευής, ενισχύθηκε σε ποσοστό +5,66% σήμερα, με κλείσιμο στα 5,60 ευρώ επίπεδα που είχε να δει ξανά από το Φλεβάρη του 2011!
Η Μέτκα έκλεισε στα 11,42 ευρώ με άνοδο +1,87% και αποτίμηση 593 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 19,60 ευρώ με πτώση -1,49% και αποτίμηση 495 εκατ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε στα 0,5340 ευρώ με άνοδο +2,69% με τεχνικό σημείο τα 0,55 ευρώ πλέον και σε προέκταση τα 0,65-0,70 ευρώ που είναι ο νέος στόχος για τον τίτλο σε μεσοπρόθεσμη βάση πολλών μηνών.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,65 ευρώ με άνοδο +1,39% και αποτίμηση στα 399 εκατ. ευρώ!
Η Ελλάκτωρ στα 2,22 ευρώ με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 393 εκατ. ευρώ.
Η Intralot στα 2,15 ευρώ με πτώση -0,46% και αποτίμηση στα 341 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ στα 5,19 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 339 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties στα 5,36 ευρώ με άνοδο +0,94% συνεχίζοντας την εκτός κλίματος αγοράς πορεία της..
Η Frigoglass αφυπνίστηκε μετά από καιρό κλείνοντας στην κορυφή των κερδών στο χώρο του FTSE 25 καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό +9,91% στα 5,88 ευρώ, επηρεασμένη θετικά από την αναβάθμιση από την Alpha Finance που ανεβάζει την τιμή στόχο από τα 6 στα 7 ευρώ.
Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη πλην Πορτογαλίας
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στα ομόλογα και στα CDS στην Ευρώπη καθώς αφομοιώνεται η κατάσταση στην Ιταλία και Ισπανία πλην Πορτογαλίας όπου οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά απόρροια των ρευστοποιήσεων από επενδυτές για να τοποθετηθούν δευτερογενώς στο νέο ομόλογο που εκδόθηκε.
Στα CDS στην Ελλάδα 35% ή 3.500 μονάδες βάσης.
Στην Ιρλανδία τα CDS στις 200 μ.β. στην Πορτογαλία 14%.
Στην Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο 302 μ.β.
Στην Ιταλία 255 μ.β. στην Γαλλία 83 μ.β. και στην Γερμανία 32 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται σταθεροποιητικά πλην Πορτογαλίας που ενισχύθηκαν. Στην Ισπανία η απόδοση στην 10ετία στο 5,16% από 5,17%.
Στην Ιταλία 4,13% από 4,17%, στην Γαλλία 2,15%, στην Πορτογαλία 6,20% από 5,85%, στο Βέλγιο 2,13% και στην Ιρλανδία 4,12%. Η Γερμανική 10ετία στο 1,65%, κινείται ανοδικά.
Το ευρώ στα 1,3440 δολάρια κινείται ανοδικά με κρίσιμο τεχνικό σημείο τα 1,35 ευρώ.
Ανοδικά εκ νέου οι τιμές των 20 ομολόγων - Έως 8,87% οι αποδόσεις
Ανοδικά κινούνται εκ νέου οι τιμές των 20 ομολόγων που διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά στις 47,5 μονάδες βάσης μετά την νέα μεγάλη άνοδο απόρροια κερδοσκοπίας από hedge funds.
Το εύρος αγοράς πώλησης διαμορφώνεται στις 47 με 48 μονάδες βάσης.
Ορισμένα hedge funds θέλουν το μέσο εύρος των 20 ομολόγων στις 55 μονάδες βάσης και την 10ετία στις 65 μονάδες βάσης. Η κερδοσκοπία συνεχίζεται αλλά οι ελληνικές τράπεζες ελλείψει ομολόγων είναι σχετικά απούσες.
Προσπαθούν να διαμορφώσουν νέα χαρτοφυλάκια trading αλλά είναι ακόμη πολύ περιορισμένα της τάξης των 50 έως 150 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η αγορά ομολόγων θα είναι καθοδηγούμενη, χειραγωγούμενη και υπό την συνεχή επήρεια της κερδοσκοπίας λόγω της ρηχότητας της.
Στο ομόλογο 2023 οι τιμές κινούνται μεταξύ 54,70 με 56 μονάδες βάσης ή απόδοση 10,20%.
Στο ομόλογο 2042 οι τιμές κινούνται μεταξύ 44 με 45,50 μονάδων βάσης ή απόδοση 8,87%.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/76222-%CF%84%CE%BF-5-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-1200-%CE%BC%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B7-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-10-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%BA-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B8%CE%B5-%CF%84%CE%BF-short-selling-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%8C%CE%BC%CF%89%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-goldman-bofa
Επετράπη μετά από χρόνια το short selling στο ΧΑ - Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διασώσει τις τραπεζικές μετοχές, τις εξαίρεσε από το μηχανισμό των ανοικτών πωλήσεων μέχρι τις 30/4
Ωστόσο η ΕΚ, με στόχο να διασώσει τις τραπεζικές μετοχές, τις εξαίρεσε από το μηχανισμό των ανοικτών πωλήσεων για τρεις μήνες, μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα.
Επισημαίνεται ότι πριν τη θέση σε εφαρμογή της απόφασης της Ε.Κ.
αναμένεται σχετική γνώμη της ΕSMA, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Ε.Ε. για τις ανοικτές πωλήσεις.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/76297-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-short-selling-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-30/4
Όλες οι τραπεζικές μετοχές (πλην της Eurobank) κινήθηκαν πτωτικά, ενώ στο χώρο του FTSE 25 στήριγμα στο Γ.Δ. ώστε να κρατήσει τις 1000 μονάδες έδωσαν μετοχές όπως ΕΕΕΚ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Folli Follie, Μυτιληναίος, Μέτκα, MIG και Τέρνα Ενεργειακή.
Αυξήθηκε στο φινάλε και στις δημοπρασίες ο τζίρος, διαμορφούμενος στα 70,38 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έμεινε στα 35,2 εκατ τεμάχια.
Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια συνεδρίαση οι επενδυτές στο Χ.Α. με τις τράπεζες να δέχονται πιέσεις αρχικά ήπιες αλλά σταδιακά κλιμακούμενες, αλλοιώνοντας το κλίμα και στην υπόλοιπη αγορά που όμως κράτησε τα προσχήματα.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις πολλαπλές εναλλαγές προσήμου του Γ.Δ. απόρροια της απουσίας ξεκάθαρου momentum, όμως διατηρήθηκαν - για τρίτη συνεδρίαση στις τέσσερις τελευταίες - τα επίπεδα των 1.000 μονάδων.
Γενικώς ισχυρές πωλήσεις δε βγαίνουν ακόμη και σε χαρτιά που έχουν ιλιγγιώδη κέρδη όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ που κερδίζουν +30% εντός του 2013, χώρια το πρότερο ράλι άνω του 400% από τα χαμηλά του Ιουνίου!
Η εικόνα στο χώρο του FTSE 25 ήταν μοιρασμένη, ενώ στο σύνολο της αγοράς 68 τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά και 98 πτωτικά.
Η έντονη νευρικότητα και γενικώς το θολό κλίμα στις τραπεζικές μετοχές οδήγησε σε μια συνεδρίαση με απονευρωμένο προφίλ, στην οποία ούτε διόρθωση ουσιαστική έλαβε χώρα, αλλά ούτε καταγράφηκε σήμα για ενίσχυση τοποθετήσεων.
Πάντως, δεδομένου ότι η αγορά προέρχεται από μεγάλο ράλι στο 2ο εξάμηνο του 2012, συνεχίζοντας εντυπωσιακά στον πρώτο μήνα του 2013, οι άμυνες που δείχνουν δείκτες και μετοχές είναι αξιοσημείωτες...
Θυμίζουμε ότι η αγορά έχει σε επίπεδο Γ.Δ. κέρδη σε ποσοστό +11,66% το 2013 ενώ πολύ μεγαλύτερα είναι τα κέρδη σε άλλες, κορυφαίες μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Μέτκα. Παράλληλα, σημαντικά είναι τα κέρδη και στο μεσαίο χώρο όπου τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis έχουν άνοδο +34% και +32% αντίστοιχα.
Εύλογα, τεχνικά υπάρχει ανάγκη για να "δέσουν" οι τιμές και να κλείσουν τα... gap μετά την αρκετά σύντομη και απότομη αναρρίχηση πάνω από τις 1.000 μονάδες.
Όσον αφορά το short selling αποφασίστηκε αποφασίστηκε να επιτραπεί για 3μηνο έως τα τέλη Απριλίου αλλά εξαιρούνται οι μετοχές των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ οι ξένοι σήμερα κινήθηκαν υποτονικά, πιστοποιώντας ξανά ότι έχει ατονήσει η δυναμική των κινήσεων τους. Στην Εθνική 70 χιλ. μετοχές διακίνησε η Bank of America, ενώ στις Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου δεν υπήρξε καμία συναλλαγή ξένων.
Στον ΟΤΕ 25 χιλ. μετοχές διακίνησε η HSBC.
Στον ΟΠΑΠ 50 χιλ μετοχές η Citigroup, 20 χιλ η Cheuvreux και 130 χιλ η Goldman Sachs.
Οι βραχυχρόνιες παράμετροι
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επαφές του κ. Γ. Προβόπουλου, διοικητή της ΤτΕ στο Λονδίνο με διεθνείς οίκους όπως J P Morgan και Goldman Sachs αλλά και η επίσκεψη στο Qatar του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά δημιουργούν προσδοκίες, όμως δεν αποτελούν τον ισχυρό καταλύτη που επιζητεί η αγορά για να υπερβεί τις 1050 μονάδες με προοπτική τις 1200 μονάδες.
Όπως έχει αναφερθεί, ο στόχος των 1050 μονάδων θα επιτευχθεί όπως και ο στόχος των 1200 μονάδων αλλά προφανώς η αγορά χρειάζεται εξωγενώς βοήθεια.
Σε χρηματιστηριακό και κλαδικό επίπεδο οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση για να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου έχουν ζητήσει τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές να υλοποιηθούν όχι τέλη Ιανουαρίου που ορίζει το μνημόνιο αλλά μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Στον FTSE 25 τηρείται στάση αναμονής με αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους είτε να "χωνεύουν" τα επίπεδα μετά τη μεγάλη άνοδο, είτε να κινούνται εκ νέου υψηλότερα...
Πάντως, βγαίνουν και ρευστοποιήσεις, κάτι λογικό μετά τη μεγάλη άνοδο...
Οι τράπεζες επιζητούν παράταση για τις αμκ
Επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρόταση παράτασης τόσο για τα μετατρέψιμα ομολογιακά όσο και για τις αυξήσεις κεφαλαίου οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr από την προηγούμενη εβδομάδα σε αποκλειστικό ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με πηγές σε ανώτατα τραπεζικά κλιμάκια τα managements έχουν ζητήσει
1) να μεταφερθεί η έκδοση των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές κοινώς Cocos όχι στα τέλη Ιανουαρίου που ορίζει το μνημόνιο αλλά να συγχρονιστούν μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα η Alpha Bank έχει προτείνει – ανάλογη πρόταση έχουν ανεπίσημα υποβάλλει και οι άλλες τράπεζες – να υποβληθεί πρόταση στην Τρόικα με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ ώστε τα Cocos να μην εκδοθούν τέλη Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι στις γενικές συνελεύσεις της Alpha και της Πειραιώς σε λίγες μέρες θα παρθούν οι σχετικές εγκρίσεις.
Με βάση το μνημόνιο τα ομολογιακά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τέλη Ιανουαρίου από όλες τις τράπεζες.
Με δεδομένο όμως ότι η Εθνική δεν προλαβαίνει την διαδικασία όπως και η Eurobank και με δεδομένο ότι έχουν ζητήσει παράταση για τις αμκ έως τον Σεπτέμβριο οι διοικήσεις των τραπεζών προτείνουν να αποδεχθεί η ΤτΕ ως γενόμενη την διαδικασία άντλησης κεφαλαίων αλλά τυπικά να ολοκληρωθεί μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Δηλαδή αυξήσεις και μετατρέψιμα ομόλογα να υλοποιηθούν μαζί. Με την κίνηση αυτή οι τράπεζες θα γλιτώσουν 2 έως 5 μήνες τόκους από τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές.
2) Παράλληλα όλες οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση του χρόνου υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να διεξαχθούν σε καλύτερες χρηματιστηριακές και οικονομικές συνθήκες.
Η Alpha Bank αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει την αύξηση κεφαλαίου τέλη Μαρτίου αλλά αυτό δεν είναι σαφές.
Η Πειραιώς ζητάει να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου προς τον Ιούνιο και η νέα Εθνική προς τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι με βάση το μνημόνιο η ανακεφαλαιοποίηση στο σύνολο της πρέπει να ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου του 2013. Ειδικά για την Εθνική είναι θέση και φύση αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί αύξηση και ομολογιακό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η γενική εικόνα του ΧΑ
Σε πρώτη φάση το Χ.Α. παραμένει πάνω από την ζώνη των 1000 μονάδων με βασική προτεραιότητα και προοπτική τις 1050 έως 1100-1200 μονάδες.
Ωστόσο επειδή ορισμένες μετοχές έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο και οι τράπεζες δεν έχουν πείσει για την «δυναμική τους» ίσως το momentum μετά την ζώνη των 1050 μονάδων μετριαστεί, κοινώς η αγορά δεν θα ενισχύεται μονοδιάστατα. Όμως ο στόχος των 1050 και εν συνεχεία των 1200 μονάδων θα επιτευχθεί.
Μπορεί να έχει καταντήσει κουραστική η καθημερινή αναφορά αλλά σπεύδουμε να αναφέρουμε προκαταβολικά ότι οι μετοχές των τραπεζών χρήζουν τεραστίας προσοχής καθώς το fair value θα αποδειχθεί ότι είναι περίπου 50% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Οι μετοχές των τραπεζών κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, η αξία τους είναι χαμηλότερα, στον αντίποδα μη τραπεζικές μετοχές παρ΄ ότι έχουν υπεραποδώσει, έχουν ακόμη περιθώρια ανοδικής αντίδρασης.
Πτωτικά οι μετοχές των τραπεζών
Πτωτικά κινήθηκαν για ακόμη μια συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α.
Ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή και η κατανομή των αμκ και των ομολογιακών στην ανακεφαλαιοποίηση καθορίζει την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου.
Έχει επισημανθεί ότι η πρώτη τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα είναι η Alpha Bank και είναι η μόνη τράπεζα που έχει εξασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Μεγάλες πιθανότητες έχει και η Πειραιώς. Η Εθνική έκλεισε στα 1,16 ευρώ με πτώση -2,52% και αποτίμηση 1,109 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 1,30 ευρώ με πτώση -5,11% και αποτίμηση 694 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank ήταν η μόνη τραπεζική μετοχή σε άνοδο, με κλείσιμο στα 0,6250 ευρώ στο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 345 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς έκλεισε 0,2950 ευρώ με πτώση -5,14% και αποτίμηση 337 εκατ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε ακόμη χαμηλότερα ήτοι στα 0,3930 ευρώ με πτώση -2,72% και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ ευρώ.
Το Τ.Τ., διασπάστηκε σε καλή και κακή τράπεζα στις 18 Ιανουαρίου.
Η τελευταία τιμή ήταν στα 0,1680 ευρώ. Δυστυχώς οι 72 χιλιάδες μέτοχοι έχασαν οριστικά τις μετοχικές τους αξίες. Το αναφέρουμε ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των 72 χιλιάδων μετόχων να δικαιωθούν.
Κυπριακές: Ήπια πτώση στην Κύπρου, σταθεροποιητικά η Λαϊκή
Ήπια πτώση κατέγραψε η μετοχή της Κύπρου, ενώ της Λαϊκής κινήθηκε σταθεροποιητικά.
Στην Κύπρο υπάρχει διχογνωμία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και δεν είναι τυχαίο ότι η Pimco ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Με βάση εκτιμήσεις η Τράπεζα Κύπρου εκτιμάται ότι χρειαστεί 2,5 έως 3 δισ. ευρώ άρα το dilution για τους παλαιούς μετόχους θα είναι αναλογικά χαμηλότερο.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών εκτιμώνται μεταξύ 6,5 δις στο basic scenario και 9,5 με 10,3 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο μαζί με τις συνεργατικές και τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,2430 ευρώ με πτώση -0,41% και αποτίμηση 436 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα επίσης προειδοποίησε για μεγάλη αύξηση των προβλέψεων στο δ΄ τρίμηνο του 2012 περί τα 400 εκατ ευρώ. Η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας έκλεισε στα 0,0430 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση 146 εκατ. ευρώ.
Μεικτή εικόνα στον FTSE 25
Μοιρασμένη ήταν η εικόνα στο χώρο των blue chips, καθώς παρά την καθολικά ανοδική αρχική εικόνα, σταδιακά υπήρξαν λελογισμένες ρευστοποιήσεις σε κάποιους τίτλους.
Ο ΟΠΑΠ που σόκαρε την αγορά την περασμένη εβδομάδα με τις τεράστιες πιέσεις που υπέστη,
έκλεισε στα 6,45 ευρώ με πτώση -1,68% και με κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης τα 6,60 με 6,8 ευρώ.
Η μετοχή της ΕΕΕΚ μετά από πολλές ημέρες κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, παρέχοντας στήριγμα στο Γ.Δ. στη "μάχη" διακράτησης των 1.000 μονάδων. Έκλεισε στα 18,04 ευρώ με άνοδο +0,39% και αποτίμηση στα 6,6 δισ. ευρω. Η μετοχή κινείται πάνω από το κρίσιμο τεχνικό σημείο των 18 ευρώ και ο στόχος είναι τα 18,5 ευρώ.
Ο ΟΤΕ παρά το ότι έφτασε ενδοσυνεδριακά έως το +2,71%, εντούτοις έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο -1,36% στην τιμή των 6,55 ευρώ, με αποτίμηση 3,2 δισ. ευρώ. Έχει κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης τα 6,40 ευρώ και αντίστασης τα 7 με 7,20 ευρώ.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,79 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισ. ευρώ, έχοντας πλέον ως προοπτική τα 8 και 8,5 ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,81 ευρώ με οριακά κέρδη +0,11% έχοντας κρίσιμα τεχνικά σημεία τα 9 έως 9,20 ευρώ.
Η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε στα 14,11 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η Βιοχάλκο έκλεισε επίσης αμετάβλητη στα 5,03 ευρώ δείχνοντας όμως εντυπωσιακές ξανά άμυνες μετά το ράλι του 2012, αλλά και το +28,32% που ήδη έχει εντός του 2013!
Η Motor Oil έκλεισε στα 9 ευρώ με άνοδο +2,39% που είναι νέα υψηλά σχεδόν τριών ετών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα ήταν ξανά τον Απρίλιο του 2010! Στα 997 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.
Η Folli Follie έκλεισε στα 13,85 ευρώ με άνοδο +2,59% και αποτίμηση στα 927 εκατ. ευρώ, ενώ η
Jumbo έκλεισε στα 6,40 ευρώ με πτώση -1,08 και αποτίμηση 818 εκατ. ευρώ.
Εξαιρετική η εικόνα της Μυτιληναίος που έκλεισε σε νέο υψηλό δύο ετών καθώς μετά το +8,16% της Παρασκευής, ενισχύθηκε σε ποσοστό +5,66% σήμερα, με κλείσιμο στα 5,60 ευρώ επίπεδα που είχε να δει ξανά από το Φλεβάρη του 2011!
Η Μέτκα έκλεισε στα 11,42 ευρώ με άνοδο +1,87% και αποτίμηση 593 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 19,60 ευρώ με πτώση -1,49% και αποτίμηση 495 εκατ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε στα 0,5340 ευρώ με άνοδο +2,69% με τεχνικό σημείο τα 0,55 ευρώ πλέον και σε προέκταση τα 0,65-0,70 ευρώ που είναι ο νέος στόχος για τον τίτλο σε μεσοπρόθεσμη βάση πολλών μηνών.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,65 ευρώ με άνοδο +1,39% και αποτίμηση στα 399 εκατ. ευρώ!
Η Ελλάκτωρ στα 2,22 ευρώ με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 393 εκατ. ευρώ.
Η Intralot στα 2,15 ευρώ με πτώση -0,46% και αποτίμηση στα 341 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ στα 5,19 ευρώ αμετάβλητη με αποτίμηση 339 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties στα 5,36 ευρώ με άνοδο +0,94% συνεχίζοντας την εκτός κλίματος αγοράς πορεία της..
Η Frigoglass αφυπνίστηκε μετά από καιρό κλείνοντας στην κορυφή των κερδών στο χώρο του FTSE 25 καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό +9,91% στα 5,88 ευρώ, επηρεασμένη θετικά από την αναβάθμιση από την Alpha Finance που ανεβάζει την τιμή στόχο από τα 6 στα 7 ευρώ.
Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη πλην Πορτογαλίας
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στα ομόλογα και στα CDS στην Ευρώπη καθώς αφομοιώνεται η κατάσταση στην Ιταλία και Ισπανία πλην Πορτογαλίας όπου οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά απόρροια των ρευστοποιήσεων από επενδυτές για να τοποθετηθούν δευτερογενώς στο νέο ομόλογο που εκδόθηκε.
Στα CDS στην Ελλάδα 35% ή 3.500 μονάδες βάσης.
Στην Ιρλανδία τα CDS στις 200 μ.β. στην Πορτογαλία 14%.
Στην Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο 302 μ.β.
Στην Ιταλία 255 μ.β. στην Γαλλία 83 μ.β. και στην Γερμανία 32 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη κινούνται σταθεροποιητικά πλην Πορτογαλίας που ενισχύθηκαν. Στην Ισπανία η απόδοση στην 10ετία στο 5,16% από 5,17%.
Στην Ιταλία 4,13% από 4,17%, στην Γαλλία 2,15%, στην Πορτογαλία 6,20% από 5,85%, στο Βέλγιο 2,13% και στην Ιρλανδία 4,12%. Η Γερμανική 10ετία στο 1,65%, κινείται ανοδικά.
Το ευρώ στα 1,3440 δολάρια κινείται ανοδικά με κρίσιμο τεχνικό σημείο τα 1,35 ευρώ.
Ανοδικά εκ νέου οι τιμές των 20 ομολόγων - Έως 8,87% οι αποδόσεις
Ανοδικά κινούνται εκ νέου οι τιμές των 20 ομολόγων που διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά στις 47,5 μονάδες βάσης μετά την νέα μεγάλη άνοδο απόρροια κερδοσκοπίας από hedge funds.
Το εύρος αγοράς πώλησης διαμορφώνεται στις 47 με 48 μονάδες βάσης.
Ορισμένα hedge funds θέλουν το μέσο εύρος των 20 ομολόγων στις 55 μονάδες βάσης και την 10ετία στις 65 μονάδες βάσης. Η κερδοσκοπία συνεχίζεται αλλά οι ελληνικές τράπεζες ελλείψει ομολόγων είναι σχετικά απούσες.
Προσπαθούν να διαμορφώσουν νέα χαρτοφυλάκια trading αλλά είναι ακόμη πολύ περιορισμένα της τάξης των 50 έως 150 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η αγορά ομολόγων θα είναι καθοδηγούμενη, χειραγωγούμενη και υπό την συνεχή επήρεια της κερδοσκοπίας λόγω της ρηχότητας της.
Στο ομόλογο 2023 οι τιμές κινούνται μεταξύ 54,70 με 56 μονάδες βάσης ή απόδοση 10,20%.
Στο ομόλογο 2042 οι τιμές κινούνται μεταξύ 44 με 45,50 μονάδων βάσης ή απόδοση 8,87%.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/76222-%CF%84%CE%BF-5-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-1200-%CE%BC%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B7-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-10-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%BA-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B8%CE%B5-%CF%84%CE%BF-short-selling-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%8C%CE%BC%CF%89%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-goldman-bofa
Επετράπη μετά από χρόνια το short selling στο ΧΑ - Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διασώσει τις τραπεζικές μετοχές, τις εξαίρεσε από το μηχανισμό των ανοικτών πωλήσεων μέχρι τις 30/4
Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) μόνο για τις
μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο
Αθηνών και απαρτίζουν τον FTSE ΧΑ-ΧΑΚ Τραπεζικό Δείκτη, για διάστημα
τριών μηνών και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου 2013 μέχρι και την
30η Απριλίου 2013, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής
Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σηματοδοτεί μετά από
χρόνια την επιστροφή του short selling στο ελληνικό χρηματιστήριο.Ωστόσο η ΕΚ, με στόχο να διασώσει τις τραπεζικές μετοχές, τις εξαίρεσε από το μηχανισμό των ανοικτών πωλήσεων για τρεις μήνες, μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα.
Επισημαίνεται ότι πριν τη θέση σε εφαρμογή της απόφασης της Ε.Κ.
αναμένεται σχετική γνώμη της ΕSMA, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Ε.Ε. για τις ανοικτές πωλήσεις.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/76297-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-short-selling-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-30/4
No comments:
Post a Comment