28.1.13

Νταβός: Από την κρίση στο φόβο της φούσκας

Την ώρα που η επικρατούσα άποψη στο Νταβός είναι πως η οικονομική κρίση έχει τελειώσει ή τουλάχιστον έχει περάσει την σοβαρότερη καμπή της, μια μειοψηφία φοβάται πως είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα απειλή: Μια φούσκα στις αγορές ομολόγων.

Βασικό θέμα συζήτησης στο ελβετικό θέρετρο δεν είναι άλλο από το τέλος της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και κορυφώθηκε πέρυσι με την άνοδο των αποδόσεων στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

"Υπάρχει μια κοινή αποδοχή ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει τελειώσει" ανέφερε στο Businessweek ο Σκοτ Μάινερντ, επικεφαλής επενδύσεων στην Guggenheim Partners.

"Χθες το βράδυ έκανα βόλτα σε ένα βαν με δύο άτομα, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά. Και οι δύο συμφώνησαν ότι ακούν παντού τις ίδιες απόψεις. Όλοι έχουν κατά κάποιο τρόπο κατασταλάξει σε αυτό το συμπέρασμα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μάινερντ η αισιοδοξία αυτή επηρεάζει και την πραγματική οικονομία.
Όταν κορυφαίοι παράγοντες φεύγουν από ένα γεγονός σαν και αυτό, παίρνουν το μήνυμα και αποφασίζουν πιο εύκολα να προχωρήσουν σε αγορές, υποστήριξε.

Ωστόσο, μια μειοψηφία στο Νταβός θεωρεί πως η νέα απειλή προέρχεται ακριβώς από την γενικευμένη αισιοδοξία για το τέλος της κρίσης. Για την μειοψηφία αυτή η ισχυρή ζήτηση στην τελευταία δημοπρασία ισπανικών ομολόγων είναι το τελευταίο σημάδι ότι μια φούσκα στην αγορά χρέους είναι προ των πυλών.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, τα βαριά ονόματα της οικονομίας εστίασαν στις δυσκολίες και τα προβλήματα που απειλούν την προσπάθεια ανάκαμψης και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προέβλεψαν καλύτερες συνθήκες αργότερα το 2013. Γνωστοί καθηγητές όπως ο Ν. Ρουμπινί και ο Κ. Ρογκόφ μίλησαν για τους κινδύνους, ενώ η Άγκελα Μέρκελ για πολλοστή φορά προέταξε την ανάγκη να βελτιώσει η ευρωζώνη την ανταγωνιστικότητα της, μένοντας πιστή στην πολιτική της λιτότητας.

Λαγκάρντ: Δειλή ανάκαμψη το 2013

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας από το Νταβός, υποστήριξε ότι υπάρχει μια δειλή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2013. Σε δηλώσεις της προς το CNBC η κα. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το 2012 θα μπορούσε να είναι έτος καταστροφής, αλλά τελικά δεν ήταν. Το 2013 θα είναι οριακά καλύτερο».


Ντράγκι: Ανάκαμψη ευρωζώνης το β' εξάμηνο

Η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκτίμησε από το Νταβός ο Μάριο Ντράγκι.
"Βλέπουμε μια ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο. Όλοι οι δείκτες καταδεικνύουν μια σημαντική βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών", δήλωσε ο ίδιος.


Ρουμπινί: Το 2013 θα είναι μια διαφορετική χρονιά
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 3%, με ανάκαμψη, όμως, πολλών ταχυτήτων - περίπου 1% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και περίπου 5% στις αναδυόμενες αγορές, προέβλεψε από το Νταβός ο κ. Ρουμπινί.

Ωστόσο, θα υπάρξουν και ορισμένες σημαντικές διαφορές. Όπως προβλέπει ο οικονομολόγος, η λιτότητα θα πλήξει φέτος τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες -και όχι μόνο την ευρωπεριφέρεια και τη Βρετανία-, ενώ θα συνεχιστεί η επώδυνη απομόχλευση με χαμηλότερες δαπάνες και μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρήματος προκειμένου να μειωθεί το χρέος.


Ρογκόφ: Καμπανάκι για χρέος ΗΠΑ
Με περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια χρέος, μνήμες του πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και το default στις ρήτρες χρυσού της δεκαετίας του 1930, οι ξένοι έχουν δίκιο να ανησυχούν λιγάκι για τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο καθηγητής του Harvard.

Μπ. Άιχενγκριν: Η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να επανέλθει το 2013

Η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να επιστρέψει δριμύτερη το 2013, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κινηθούν γρήγορα για την επίλυση των προβλημάτων, δήλωσε την Παρασκευή ο οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν.


Σόρος: Βλέπει μεγάλη αύξηση επιτοκίων το 2013
Δραματική αύξηση των επιτοκίων, μόλις υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος George Soros, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.


Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα
Η Ευρώπη οφείλει να βρει τρόπους για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στην διεθνή αγορά, δήλωσε από το Νταβός η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για λήξη της κρίσης στην ευρωζώνη».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/753907/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: